Asado spareribs gemarineerd in chipotle saus

In samenwerking met

Asado spareribs gemarineerd in chipotle saus

Asado is in Zuid-Amerika wat barbecue is in de rest van de wereld. Het is een evenement en tegelijkertijd een techniek om vlees te bereiden. Er wordt een vuurtje gemaakt van hout tot dat hout is verandert in gloeiende embers. Dan worden er metalen kruisen rond het kampvuur geplaatst waar ze allerlei soorten vlees en vis aan spiesen.

Nu lijkt dat ons een geweldige bezigheid maar net als bij vele andere achtertuin barbecueërs hebben wij daar simpelweg geen ruimte voor. Dat begrepen ze bij Grillrost ook heel goed.

Dit recept is een beetje een mengeling van Mexicaanse smaken en een Argentijnse bereiding die ook in andere Zuid-Amerikaanse landen erg populair is. De Mexicaanse smaak komt door de marinade met chipotle saus. Dat geeft deze spareribs een subtiele kick die wij zeker wel kunnen waarderen.

Wij gebruiken St. Louis Style spareribs. Deze buikribben hebben een mooie egale dikte en een hoop smaak. We verwijderen het vlies aan de botkant en dan gaan ze een nachtje in de marinade.

Na het marineren klemmen we het vlees in het asado rooster. Het rooster zetten we vervolgens in de houder. De houder hebben we nu op de rand van onze ketelbarbecue geklemd. Er wordt een RVS grondpen bijgeleverd als je toevallig wel een stukje grond hebt waar je fikkie mag stoken.

Met een handvat aan de achterkant van de houder kan je de hoogte van het rooster aanpassen. Zo kan je het vlees blootstellen aan meer of minder hitte. Heel basic maar dat is asado stijl grillen.

In principe gebruik je voor asasodo stijl grillen enkel hout. Daar zijn wij ook mee begonnen voor de eerste vuur/rook smaak die we het vlees willen geven. Daarna hebben we een bodempje gemaakt met briketten. Deze gloeien lekker constant zodat we het vuur minder in de gaten hoeven houden.

We hebben nog wel een blokje hout op de briketten liggen om hier en daar wat extra hitte te sturen naar de delen vlees die nog wat kleur mogen gebruiken.

Mocht je je afvragen of deze manier van bereiden wel sappig vlees oplevert? Dan zegt deze foto genoeg toch? Het is natuurlijk wel belangrijk dat je begint met goed vlees. Van mager vlees hoef je geen geweldig resultaat te verwachten. Let op de dunne witte lijntjes in het vlees zoals je in de eerste foto ziet. Dat is intramusculair vet dat ervoor zorgt dat het vlees mals en sappig blijft.

Met de Thermapen meten we of het vlees een kerntemperatuur rond de 90ºC heeft. Dat is namelijk het moment om de spareribs uit de klem te halen om te laten rusten.

Deze manier van bereiden geeft geen fall of the bone spareribs maar wel heerlijk sappig en mals vlees. Je hapt het zo van het botje. Ga jij deze asado spareribs ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @Grillrost_com zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

 • Buikribben
 • Sap van een halve citroen
 • 2 el rode wijnazijn
 • 2 el basterdsuiker
 • 1 el Chipotle in Adobe saus
 • 1 tl zout
 • 1 tl zwarte peper
 • 1 tl knoflookgranulaat
Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

 1. Verwijder het vlies van de spareribs door een bot ontbijtmes tussen het vlies en het bot te steken. Til het vlies op tot je er een vinger onder kunt krijgen en trek het vlies er dan vanaf.
 2. Meng de rest van de ingrediënten en giet dat in een flinke ziplockzak. Doe de spareribs erbij en druk al de lucht eruit voordat je de zak sluit. Laat het vlees een paar uur tot een nachtje te marineren.
 3. Gril de spareribs nu om en om boven middelmatige hitte tot een kerntemperatuur van ongeveer 90ºC. Laat het dan 10 minuten, ingepakt in aluminiumfolie of butcherspaper, rusten.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook