In English

Aziatisch gemarineerde tri-tip

In samenwerking met

Aziatisch gemarineerde tri-tip

De ster van dit recept is niet de tri-tip maar de marinade. Het geeft het vlees en heerlijke zoete hartige smaak die zo’n mooi stuk vlees nog lekkerder maakt. De marinade werkt op elke steak maar kan je ook gebruiken voor een paar mooie karbonades of een hele kip.

Dit is de tri-tip. Ook wel ezeltje, pasgehuwden stukje of het liesstuk genoemd. Mocht je slager niet weten wat je bedoelt dan laat je hem deze foto maar zien. Dan komt het vast goed. De tri-tip is een uniek stuk vlees dat op vele manieren bereid kan worden en het resultaat is altijd goed. Je kan het low and slow bereiden en pullen. In delen als steaks en in zijn geheel als roast.

Wij gaan deze tri-tip marineren in een lekker pittige Aziatische marinade. Over het algemeen zijn we er niet van om te dikke stukken vlees te marineren maar in dit recept werkt het goed. Ook omdat we een deel van de marinade apart houden om er een saus van te maken. Voordat we de tri-tip gaan marineren snijden we dikkere stukken vet en zilvervlies weg. Dat kan heel makkelijk met een scherp en flexibel fileermes. Dat vet zou de marinade alleen maar tegenhouden.

De marinade laten we ongeveer 4 uur intrekken. Langer mag ook maar dat heeft voor de smaak geen toegevoegde waarde. Een marinade trekt niet verder dan een paar millimeter in het vlees en de rest blijft achter op het oppervlak. Dat is in het geval van deze marinade prima.

Na een paar uur in de koelkast garen we de tri-tip indirect op 150ºC op onze Kamado Joe. In het vlees steken we een probe van de Smoke en sluiten het deksel. We hebben speciaal gekozen voor 150ºC omdat op een hogere temperatuur de suikers in de marinade verbranden waardoor het vlees bitter wordt.

Natuurlijk kan je het vlees ook op een lagere temperatuur garen maar dat is niet nodig. Het vlees is best mager en heeft niet veel bindweefsel dat afgebroken moet worden. Over het algemeen duurt het ongeveer 3 kwartier tot een uur om de gewenste kerntemperatuur van 48ºC te bereiken.

Nadat de tri-tip op temperatuur is gekomen trekken we de platesetters uit de Joe en zetten we de onderste schuiven open. De houtskool zal harder gaan gloeien zodat we met een flinke directe hitte de steak kunnen afgrillen.

We doen dit met beleid en een tang in de hand. Zoals we al gezegd hebben kunnen de suikers die aan het oppervlak van het vlees zitten makkelijk verbranden. Daarom blijven we het vlees elke 10 tot 20 seconden keren en draaien tot er zich een mooie korst gevormd heeft. Een paar donkere stukjes mag maar je moet het niet overdrijven.

De truc van een malse tri-tip, of elke andere steak, is het snijden. Als je de tri-tip dwars op de spier snijdt dan ben je verzekert van het meest zachte vlees. Je zult zien dat een hele tri-tip bestaat uit twee groepen spieren die haaks op elkaar staan. Als je van boven kijkt kan je zien hoe de spieren lopen door de lijnen die over het vlees lopen. Na het snijden zie je een blokjes patroon.

Nu zie je ook dat het vlees perfect medium rare is. Dat is alleen mogelijk als je een goede thermometer gebruikt. Natuurlijk kan je het gokken en proberen om het te voelen maar wij vinden vlees daar net te duur voor.

Dit is onze Aziatisch gemarineerde tri-tip. De helft van de marinade hebben we apart gehouden en met een beetje extra honing door de blender gehaald. Ga jij deze tri-tip ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Voor de marinade

 • 200 ml soja saus
 • 
2 tl sesam olie
 • 
3 bosui fijngesneden
 • 
3 tenen knoflook fijngesneden
 • 
1 el rijstwijn azijn
 • 
1 el mirin
 • 
1 el honing
 • 
1 el sambal manis
 • 
1 duimgroot stuk gember geraspt

Voor de saus

 • 2 tl maizena

 • 4 el water
 • 4 el honing
Beer in a Box Beer in a Box

BBQ-Helden Box

Intens & Uitdagend

Alle Porter varianten en (Russion Imperial) Stouts.

Bereiding

 1. Verwijder grote stukken vet en zilvervlies van het oppervlak van de tri-tip en doe het vlees in een flinke ziplockzak.
 2. Meng alles voor de marinade en schenk de helft van de marinade bij de tri-tip in de zak hou de rest apart om straks de saus van te maken. Laat de tri-tip 4 uur tot een hele nacht in de koelkast marineren.
 3. Bereid een barbecue voor met een indirecte temperatuur van 150ºC en leg de gemarineerde tri-tip op het rooster. Plaats een thermometer in het dikste deel van het vlees en sluit het deksel.
 4. Maak ondertussen de saus door de overgebleven marinade in een pannetje op te warmen met de extra honing. Meng de maizena met het water en roer dat vervolgens door de saus om het in te dikken.
 5. Als het vlees een kerntemperatuur bereikt heeft van 48ºC dan haal je hem van het rooster en bouw je je barbecue om. Zorg dan voor een directe hitte om te grillen.
 6. Als de tri-tip rondom een mooie korst heeft dan laat je hem 10 minuten rusten. Daarna snij je het tegen de draad in mooie plakken.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook