In English

Aziatische kippenvleugels met gember en knoflook

Aziatische kippenvleugels met gember en knoflook

Wij krijgen nooit genoeg van kippenvleugels. Zet een bordje kippenvleugels op tafel en ze zijn weg voor je er erg in hebt. Om net te doen of we wel eens wat anders eten maken we veel verschillende kippenvleugels.

Deze keer maakten we ze een beetje Aziatisch. Met wat knoflook en gember en voor de rest wat gebruikelijke Oosterse ingrediënten zet je zo weer wat anders op tafel.

Zoals gezegd zit er knoflook en gember in de marinade. Voor de gember gebruiken we stemgember. Dat is gekonfijte gember dat zachter en zoeter is en perfect voor Aziatische gerechten. Zowel de stemgember als de knoflook gaan we raspen. Wij vinden dat we door het raspen een intensere knoflook smaak krijgen. Probeer het zelf maar eens.

Bij de gember en knoflook doen we sesamolie, oestersaus, rijstwijn azijn en een flinke lepel sambal oelek. Wees niet bang dat de kippenvleugels veel te heet worden. Dat valt reuze mee.

Tijdens de bereiding vlakt de hitte wat af. Durf je toch niet helemaal aan dan neem je sambal manis. Deze sambal is van zichzelf al wat milder.

De helft van de marinade gaat bij de kippenvleugels en de andere helft bewaar je om straks de vleugels mee in te smeren.

De kippenvleugels mogen nu indirect op de barbecue. De temperatuur van de barbecue is ongeveer 120 tot 150 graden. In ieder geval niet hoger anders verbranden de suikers in de marinade. Zo laat je de kippenvleugels zeker 3 kwartier liggen.

De kippenvleugels zijn op hun best als de kerntemperatuur ongeveer 85°C zijn. Zo rond de 80 graden zijn ze klaar om ingesmeerd te worden met de rest van de marinade. Om er zeker van te zijn gebruik je een digitale kerntermometer.

De marinade warmen we op en dikken we iets in met een paar lepels bruine suiker. Pas op dat de saus niet te dik wordt om te smeren. Als de saus aan de bolle kant van een lepel blijft hangen dan zit je goed.

Nu smeer je de kippenvleugels in met de saus en laat je het karameliseren totdat de vleugels lekker plakkerig zijn. Zo hebben we de vleugels het liefst.

Nu heb je een perfecte snack voor de zaterdag avond. een kilo kippenvleugels is genoeg voor een mannetje of 5. Als je de vleugels in 2-en snijdt dan heb je al gauw 20 delen.

Ingrediënten

 • 1 kilo kippenvleugels
 • 2 bolletjes stemgember
 • 2 tenen knoflook
 • 4 eetlepels soyasaus
 • 2 eetlepels oestersaus of 1 el vissaus
 • 1 eetlepel sesamolie
 • 2 eetlepels rijstwijn azijn
 • 1 eetlepel sambal oelek
 • 4 eetlepels bruine suiker
 • 2 eetlepels sesamzaad

Bereiding

 1. Maak de marinade door de stemgember en de tenen knoflook te raspen. Daarbij gooi je de soyasaus, oestersaus, sesamolie, sambal oelek en rijstwijn azijn.
 2. De helft van deze marinade mag bij de kippenvleugels en de andere helft bewaar je
 3. Laat de kippenvleugels 2 tot 5 uur in de koelkast marineren.
 4. Bereid een barbecue voor om indirect te barbecueën op een temperatuur van 120 tot 150°C.
 5. Leg de kippenvleugels aan de koelere kant van het rooster en sluit het deksel.
 6. Als de kippenvleugels in 3 kwartier tot een uur een kerntemperatuur hebben bereikt van ongeveer 80°C dan kan je ze insmeren met de rest van de marinade.
 7. Warm de marinade op en laat er de 4 eetlepels bruine suiker in oplossen. Laat de saus iets indikken zodat het goed smeerbaar is.
 8. Laat de kippenvleugels boven directe hitte iets karameliseren tot de saus plakkerig is geworden en haal ze dan van de barbecue. Bestrooi ze met wat sesamzaad en dan zijn ze klaar.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook