Deze Aziatisch geïnspireerde spiesjes zijn echt geweldig. De simpele marinade geeft het vlees een diepe smaak en perfecte karamelisatie en de pittige tomatensaus zorgt voor een frisse kick
Deze spiesjes maken we van dungesneden procureur om een paar redenen. Procureur is goed dooraderd varkensvlees dat zorgt voor smaak en mals vlees. je wil dat dat vet wel lekker smelt. Met dunnere stukken lukt dat makkelijker.
Dunnere stukken vlees garen gewoon sneller dus kan je sneller eten en door het vlees dun te snijden, krijg je ook van die lekkere knapperige randjes waar we allemaal gek op zijn.
En de laatste reden is misschien nog wel de beste. Marinade trekt nooit zo diep in het vlees als je wil. Dus hoe dunner het vlees is gesneden hoe groter de verhouding marinade in het vlees zal worden. Deze spiesjes zijn echt smaakbommetjes.
Voor de spiesjes gebruiken we platte spiesjes. Met dit soort dunne stukjes vlees kan het vlees makkelijk ronddraaien als je ze keert. De platte spiezen voorkomen dat. We hebben de spiesjes eerst een poosje laten weken in water om te voorkomen dat ze verbranden. Het hout zal niet heel veel vocht opnemen maar alle beetjes helpen.
Voordat we de spiesjes gaan grillen maken we eerst de saus. We roosteren daarvoor tomaatjes, paprika, sjalotjes, knoflook en rode peper in een grillmandje. Alle groenten worden daardoor wat zachter en ze krijgen hier en daar een mooi grillrandje.
Je kan de saus net zo pittig maken als je wil door de zaadjes en zaadlijsten van de rode peper te laten zitten of te verwijderen. Wij halen ze eruit maar dat moet je natuurlijk helemaal zelf weten.
We hebben nog geen naam voor deze saus maar het heeft iets Thais. Als jij nog een goede naam hebt dan horen we dat graag. Je kan hem gebruiken als dip of zelfs als marinade voor kip of vis. Wij gaan het serveren samen met de spiesjes.
De spiesjes gaan we eerst langzaam indirect opwarmen. Het vet krijgt dan lekker de tijd om te smelten en het vlees wordt door en door gaar. Dit is ook een goeie manier om alles voor te bereiden als de gasten nog niet helemaal klaar zijn om te eten. Je houdt de spiesjes lekker warm en dan hoef je ze alleen nog maar even af te grillen.
Tijdens het afgrillen smeren we ze nog een keer in met een restje marinade die we achter gehouden hebben. De marinade zal gaan karameliseren en hier en daar zorgen voor nog een extra grillrandje. Ook zorg je voor nog meer smaak. Wat wil je nog meer?
De spiesjes serveren we met de pittige tomatensaus en misschien nog wat sesamzaad voor de mooi. Ga jij deze varkensspiesjes ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden zodat we kunnen zien hoe het eruitziet.
Ingrediënten
- 1 kilo procureur
Voor de marinade
- 4 Teentjes knoflook
- 2 el Basterd suiker
- 1 el Vis saus
- 2 el Soja saus
- Witte peper
Voor de saus
- 500 gram cherry tomaatjes
- 4 teentjes knoflook
- 1 rode pepers
- 2 sjalotjes geschild en in stukken
- 1 rode paprika in stukken
- Handvol verse koriander
- 1 el vis saus
- Zout naar smaak
Bereiding
- Snij de procureur in dunne stukken van 3 x 3 cm.
- Gooi alles voor de marinade bij elkaar en laat het vlees daar een nachtje in liggen in de koelkast. Rijg het vlees daarna aan spiesen
- Grill de tomaatjes, de knoflook, de rode peper, de sjalotjes en de rode paprika tot ze zacht zijn en hier en daar een grillrandje hebben.
- Doe dan alles met de koriander en de vissaus in een blender en pulseer tot een dunne saus. Breng op smaak met zout.
- Gaar de varkensspiesjes indirect tot een kern van 55ºC. Gril ze daarna rondom af tot een kern van 65ºC.
- Als ze bijna klaar zijn dan smeer je ze in met een beetje extra sojasaus.
- Serveer met wat sesamzaadjes en de saus.