In English

Babi pangang spareribs

Babi pangang spareribs

We hadden al een hele tijd een recept voor babi pangang. De smaak was geweldig maar we waren niet tevreden over de structuur van het vlees. De saus was echter perfect. We hebben deze saus toen gebruikt in combinatie met spareribs en dat blijkt dus een gouden combinatie.

Voor dit recept gebruiken wij een buik sparerib. Je zou ook baby back ribs kunnen gebruiken maar dan zal je er rekening mee moeten houden dat alles wat sneller op tafel staat. Met dit recept waren wij ongeveer 4 en een half uur bezig. Met “gewone” baby back ribs ben je misschien 3 en een half uur bezig.

Ongeacht het soort ribben verwijderen we eerst het vlies van de botzijde van de ribben. Dit doen we door ongeveer in het midden een bot mes tussen een rib en het vlies te steken. Als je er nu een duim onder wurmt dan trek je het vlies zo van het vlees.

Omdat we even wat anders moesten gaan doen hebben we de Signals gebruikt. In combinatie met de Billows hoeven we ons niet druk te maken over het afstellen van de kamado en kunnen we, overal waar we internet hebben, de temperatuur in de gaten houden.

Na ongeveer 2 uur en een kerntemperatuur van 70°C gaan we de spareribs inpakken. Dit doen we in aluminiumfolie en het sap van 1 sinaasappel. Het vocht in het pakket zorgt ervoor dat het vlees zachter gaat worden.

Het zuur van het sap werkt ook mee en de smaak van de spareribs wordt ook beter. Win-win zouden wij zeggen. Dat zeggen we eigenlijk helemaal nooit maar je begrijpt wat we bedoelen.

Nu de spareribs op de barbecue liggen kan je mooi de saus gaan maken. Dat is eigenlijk heel makkelijk. Gooi gewoon alles bij elkaar en laat het lekker pruttelen. Na een half uur haal je de pan van het vuur en meng je de maizena erdoor om de saus wat dikker te maken.

In deze babi pangang saus zit 1 eetlepel sambal manis. Dat lijkt een hoop maar sambal manis is echt niet zo heet. Tijdens verhitting van de saus vlakt deze hitte ook wat af. Wil je de saus wat pittiger dan gooi je er sambal oelek bij in plaats van sambal manis.

Na een uur check je de gaarheid van de spareribs. We willen graag spareribs met nog een beetje bite. Het vlees moet nog aan het bot zitten. Dit check je door een tandenstoker door de verpakking en het vlees te prikken.

Het vlees mag een beetje weerstand geven als je er in prikt. Twijfel je dan haal je het vlees uit de verpakking voor de volgende stap. Het vlees is echt al gaar en ze zullen ook geweldig smaken. Merk je bij het eten dat je het vlees net wat malser had willen hebben dan maak je ze gewoon nog een keer. Met een beetje ervaring weet je precies wanneer de ribben naar je zin zijn.

Dit is de reden dat we het vlees niet te zacht willen hebben. We willen ze per bot snijden. Zouden ze nu te ver zijn dan valt het vlees zo van het bot. Wat je dan doet is het vlees niet snijden maar in zijn geheel terug op de barbecue.

Nu gril je het vlees terwijl je ze regelmatig insmeert met de saus. Keer en draai ze regelmatig en let goed op dat de saus niet verbrand. Als je hier en daar wat grillrandjes ziet dan mogen ze geserveerd worden.

Ingrediënten

 • Buik spareribs
 • 2 el 5 spice kruiden
 • 2 tl zout
 • 1/2 el bruine suiker
 • sap van 1 sinaasappel

Babi pangang saus

 • 3 el tomatenpuree
 • 1 el sambal manis
 • 2 el suiker
 • 300 ml water
 • 75 ml rijstwijn azijn
 • 75 ml gember siroop
 • 3 bolletjes stemgember
 • 1 el maizena
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Fris & Fruitig

Denk aan Witbier, Weizen, Saison of New England Ipa.

Bereiding

 1. Verwijder het vlies van de botzijde van de spareribs
 2. Meng de 5 spice kruiden, de zout en de bruine suiker en strooi dat over beide zijden van de spareribs.
 3. Bereid een barbecue voor met een indirecte hitte tussen de 110 en 130°C en leg de spareribs op de barbecue tot een kerntemperatuur van 70°C.
 4. Pak de spareribs daarna in met aluminiumfolie en het sap van 1 sinaasappel en leg de ingepakte ribs dan terug op de barbecue.
 5. Snij de stemgember fijn en maak de babi pangang saus door alle ingredienten, behalve de maizena, te mengen en zachtjes te laten koken. Meng dan de maizena met een eetlepel warm water en giet dit bij de saus om het in te dikken.
 6. Check na een uur of de spareribs malser zijn geworden door met een tandenstoker door de folie en het vlees te prikken. De tandenstoker moet er met een beetje weerstand in- en uitgaan.
 7. Snij de spareribs per rib en gril de ribben direct terwijl je ze een paar keer insmeert met de saus. De ribben zijn klaar als ze rondom gegrild zijn.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook