In English

Baharat kip aan het spit

In samenwerking met

Baharat kip aan het spit

Baharat is een kruidenmix dat veel gebruikt wordt in de Arabische keukens. Baharat betekent van zichzelf kruid dus het is een kruid kruidenmix. Het is geen vaststaand recept maar over het algemeen zit er paprikapoeder, komijn en kaneel. Daarom heeft het een zoete en warme smaak dat perfect bij kip past.

Om de Baharat beter te kunnen verdelen over de kip mixen we het met olijfolie. Daar gooien we ook en el zout bij. De zoete smaak van de baharat is geweldig voor de kip maar je mist de zout.

Als je aan de kant waar de kop heeft gezeten met je vingers onder het vel duwt dan kan je het vel loskrijgen tot aan de poten. Zo kan je makkelijker de kruiden verdelen. De helft van de mix gaat onder de huid en de rest smeer ja aan de buitenkant.

Deze kip gaat op de Joetisserie op onze Kamado Joe classic. De Joetisserie past perfect tussen de ketel en het deksel zodat deze blijft werken als een kamado.

Als je de kip aan het spit rijgt dan kan je de spiesen zo positioneren dat de poten en de vleugels niet loshangen. Dat is handig want dan draait de Joetisserie stabieler en hangen de poten niet te dicht bij de hitte van de kooltjes.

Als de kip lekker draait dan maak je de salsa verde. De salsa verde is lekker fris en past geweldig bij de warme smaken van de kip.

Wij garen een bak aardappeltjes onder de kip. Snij een kilo krieltjes doormidden en kook deze eerst 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen en drogen. Smeer ze in met wat olijfolie en peper en zout.

Als je de aardappeltjes in een braadslee onder de kip zet dan druppelt het vet van de kip op de aardappeltjes en worden ze extra lekker. De braadslee zorgt er ook voor dat het vet niet op de gloeiende kooltjes terechtkomt..

Om te weten wanneer de kip gaar is gebruiken we een Thermapen. We meten het vlees in de borst en in de poten. Zo weet je precies hoe ver de gaarheid is en eet je geen rauwe of droge kip.

Wij garen de kip tot een kerntemperatuur van 85°C in de poten. Dat lijkt hoog maar dat valt wel mee. Op deze temperatuur is het vlees het malst en trek je het zo van het bot. Als het er al niet vanzelf af valt. Laat de kip 10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Dat zorgt ervoor dat vooral het borstvlees niet te veel vocht verliest tijdens het snijden.

We hebben er meteen maar een heel feest van gemaakt toen we halverwege bezoek kregen en nog een paar worsten in de koelkast vonden. Samen met de aardappeltjes en de kip hadden we net genoeg voor 6 man. Als jij de baharat kip gaat maken laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Salsa verde

 • Sap en zest van 1 citroen
 • 6 cherry tomaatjes
 • 2 el gesneden verse oregano
 • 1 tl zwarte peper
 • 1 tl grof zout
 • 1 tl suiker
Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

 1. Verwijder losse stukken vel en vet van de kop en kont van de kip. Maak met je vingers het vel los van de kip.
 2. Maak een mix van de olijfolie, baharat en het zout en smeer daarmee de kip in. Ook onder het vel.
 3. Bereid een barbecue voor met een keteltemperatuur van ongeveer 200°C.
 4. Rijg de kip aan het spit zodat de vleugels en poten vast zitten in de spiesen.
 5. Hang het spit in de rotisserie en sluit het deksel. Gril tot het vlees in borst 75°C en in de poten 85°C.
 6. Maak ondertussen de salsa verde door de oregano en de tomaatjes heel fijn te snijden. Mix dit met de zest en het sap van de citroen. En de zout, peper en suiker. Roer alles goed door.
 7. Als de gewenste kerntemperatuur bereikt is laat dan de kip 10 minuten rusten voor je hem aansnijdt.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook