BBQ-helden

Balsamico spare ribs

Balsamico spare ribs zien er op je bord net zo lekker uit als dat ze smaken. Ze zijn zoet en plakkerig en als je de tijd neemt, geweldig mals.

We hebben het vaker gezegd en gaan het misschien nog wel eens zeggen, maar dit zijn één van de beste spareribs die we hebben gegeten.

Voordat je gaat beginnen, lees eerst hoe je je ribs moet voorbereiden

Toelichting

Lees eerst hoe je je ribs moet voorbereiden voordat je gaat beginnen. Dat scheelt een hoop teleurstellingen tijdens de bereiding. We beginnen bij het maken van de marinade.

Als je de marinade maakt ruikt het voornamelijk zuur. Dit zuur is belangrijk om het vlees malser te maken tijdens het marineren. Wij hebben in deze marinade verse pepers gebruikt maar achteraf kan je beter cayenne peper gebruiken omdat dit beter in het vlees trekt. Onze marinade was eigenlijk niet pittig genoeg.
Als je de spareribs samen met de marinade in een zak stopt, zet deze twee dan samen in bijvoorbeeld een ovenschaal. Hiermee voorkom je dat als de zak stiekem toch lekt dat niet je hele koelkast onder ligt.

balsamico-spareribs-marinerenDe ribs hebben een nachtje in de koelkast gelegen terwijl je ze zo nu en dan gekeerd heb. Kijk wel waar de opening van de zak zit omdat je de zak ook heel makkelijk met de opening naar beneden draait en dan is de zak zo leeg. Nu verwijder je overtollige marinade en droog je de spareribs met wat keukenpapier.

balsamico-spare-ribs-uit-de-marinade-2Als je de base maakt moet je op tijd stoppen met opwarmen. Ga je te lang door dan is de baste misschien op dat moment perfect qua dikte maar als deze afkoelt dan wordt hij nog iets dikker en heb je stroop gemaakt. Maak de baste ook niet een dag van te voren want als je hem ook nog in de koelkast stopt krijg je stopverf. Beter eerder stoppen. De baste is niet gauw te dun.

balsamico-basteDeze ribs en eigenlijk alle ribs zijn het lekkerst als je ze indirect op lage temperatuur bereid. Hou de thermometer goed in de gaten en hou deze rond de 100°. Dit is het moeilijkste van barbecueën. Speel met de aan- en afvoer van lucht in de openingen onder en boven in de barbecue. Smeer de ribs regelmatig in met de baste en doe dan gauw het deksel weer dicht.

Vloeken in de kerk

Barbecue je op een gasbarbecue dan wordt het een stuk makkelijker. Je hebt weliswaar geen specifieke rooksmaak maar je kunt de temperatuur wel veel beter constant houden. Het is vloeken in de kerk maar een gasbarbecue is bijna gemaakt voor low & slow.

balsamico-spare-ribs-erop-3

balsamico-spare-ribs-klaarNa 2½, 3 uur ben je klaar. Dit check je door de spareribs iets te buigen. Als hij scheurt, maar niet loskomt van het bot, is ie perfect.

Is hij nog niet bruin genoeg naar je zin, hij moet er uitzien als de sparerib hiernaast, dan leg je sparerib nog even boven de kooltjes. Nu heb je de meest zwarte, maar niet verbrande, spareribs die je ooit gezien hebt. Dit komt voornamelijk door de balsamico en de bruine suiker die gekarameliseerd is.

Laat de ribs even rusten en snij in handelbare stukken. Buikspareribs zijn minder geschikt om in je eentje op te eten want ze zijn behoorlijk groot.

Geef een stuk aan de buurman, want als hij wel een aantal uren van de lucht heeft mogen genieten zonder dat hij mag proeven, zal hij volgende keer geen klauw uitsteken als je je kapotte wasmachine van zolder moet sjouwen.

Ingrediënten

Voor de marinade

 • 4 tenen knoflook fijngesneden
 • ½ eetlepel zout
 • ½ theelepel versgemalen zwarte peper
 • 1 eetlepel fijngesneden rozemarijn
 • 1 eetlepel bruine suiker
 • 1 eetlepel balsamico azijn
 • 1 theelepel cayenne peper
 • 2 strengen, 1 kilo buik spareribs
 • 150 ml water

Voor de baste

 • 400 ml water
 • 200 ml balsamico azijn
 • 150 gram bruine suiker

Bereiding

 1. Mix alle ingrediënten voor de marinade goed door elkaar
 2. Doe de marinade samen met de ribs in een plastic zak en zet deze minstens 3 uur in de koelkast, het liefst een hele nacht
 3. Keer de zak een paar keer om de paar uur zodat alles goed gemarineerd wordt
 4. Haal de ribs uit de marinade en verwijder de overtollige marinade
 5. Dep de ribs droog met een stuk keukenpapier
 6. Bereid een barbecue voor met 2 zones voor indirect barbecueën
 7. Voor de baste zetten we een pannetje op een laag vuurtje en doen de 400 ml water, de 200 ml balsamico azijn en de 150 gram bruine suiker erin terwijl je roert
 8. Na een minuut of 15 koken is de de boel ingedikt en heb je een baste. Stop op tijd anders wordt de baste zo dik als stroop. En dat smeert best lastig.
 9. Nu gaan de ribs op de barbecue. Zorg dat je de ribs indirect grilt, niet boven het vuur en met de botjes naar beneden. Lees onze handige tips voor de perfecte bereiding
 10. Gril de ribs ongeveer 2½, 3 uur bij een temperatuur van 100° tot 120° en smeer elk half uur de vleeskant in met de baste
 11. Na de laatste keer insmeren gaan de ribs nog 5 minuten met de vleeskant naar beneden boven de hete kooltjes
 12. Leg de ribs op een snijplank en laat ze 5 minuten rusten en snij de porties

Als je low and slow barbecueën te lastig vind

Met deze methode hoef je je niet zo druk te maken over de temperatuur op de barbecue.

 1. Verwarm de oven voor op 100° en smeer de spareribs dik in met de baste.
 2. Pak de spareribs in aluminiumfolie en leg ze in een ovenschaal.
 3. Plaats de ovenschaal in de oven en laat deze 3 uur staan.
 4. Na 3 uur haal je de spareribs eruit en bewaar je ze koel totdat je gaat barbecueën.
 5. Bereid een barbecue voor met kooltjes met een witte aslaag. Hij hoeft niet zo heet te zijn. Dus dit kan heel goed halverwege of aan het eind van een barbecuefeestje. Ze hoeven alleen nog maar warm te worden.
 6. Smeer de spareribs de laatste 5 minuten in met de baste.
 7. Laat de spareribs een paar minuten rusten en snij ze in handzame porties.

Gearchiveerd onder:

Deel je een foto van een recept van BBQ-Helden op social media? Vermeld dan @bbqhelden en #bbqhelden. Dan zien wij jouw post ook.

Like, deel of laat een reactie achter

Misschien vind je dit ook interessant

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Erik en Harco. BBQ-bloggers van het jaar 2019 en wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

The Bastard