Banaan rum broodpudding

Deel:


In het voorjaar waren wij bij een barbecue workshop van Eric Gephart. Hij maakte daar een Sopa Borracha. Een soort van wentelteefjes met stokbrood en whiskey.

Wij bekeken laatst de foto’s van die dag en bedachten toen een variant met banaan en rum. Toevallig hadden we ook een nieuwe barbecue staan. De Golden’s Cast Iron Grill. Een prachtige gietijzeren kamado. Die moest nog ingewijd worden.

Dit was een prima recept om mee te beginnen omdat de barbecue niet heel vies hoeft te worden. Het is een stevige hap dus zorg dat je je niet te vol vreet met het hoofdgerecht. Het zou jammer zijn als je nee moet zeggen tegen het dessert.



Dit recept is makkelijker dan het klinkt. Het is eigenlijk niets meer dan alles door elkaar heen gooien en opwarmen. Iedereen kan het. Allereerst mix je de eieren, melk, kaneel, vanille extract, bruine suiker en sneetjes stokbrood.

Het stokbrood moet echt een dag tot 2 dagen oud zijn zodat het lekker droog is. Dan zuigt het namelijk alle vocht op.

De broodmix giet je vervolgens over in een ingevette ovenschaal. Dat invetten moet je niet vergeten anders moet je het brood aan het eind uit de ovenschaal hakken. De suikers gaan namelijk plakken.

Tot hier zou je een dag van tevoren al kunnen voorbereiden. Dat scheelt weer wat werk als je het toetje wilt gaan maken.

Nu laat je de boter smelten in een pan en daar roer je de bruine suiker en rum doorheen totdat alle suikers opgelost zijn. Laat het iets indikken. Niet te veel. Het hoeft zeker geen stroop te worden.

Als de suiker rum mix iets is ingedikt mag de banaan erbij. Roer alles goed door elkaar zodat alle banaan stukjes lekker plakken van de suiker rum mix.

Giet de banaan en de rum mix over het brood in de ovenschaal. verdeel alles goed en zet het op de barbecue. Net zo lang tot de banaan lekker zacht is geworden en alles lekker borrelt. Ga niet te lang door anders heb je de kans dat de suikers verbranden.

Als het iets is afgekoeld dan zie je dat alles lekker aan elkaar geplakt is en mooi gekarameliseerd. Dit ziet er toch geweldig uit?

Serveer met een beetje poedersuiker.

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 300 ml volle melk
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 theelepel kaneel
  • 3 flinke bananen
  • 60 gram roomboter
  • 4 eetlepels bruine suiker
  • 60 ml rum
  • een klein stokbrood van een dag oud, gesneden
  • poedersuiker

Bereiding

  1. Bereid een barbecue voor voor een indirecte bereiding met een keteltemperatuur van 150 tot 180 graden celsius
  2. Breek de eieren in een flinke kom
  3. Mix de eieren met de melk, vanille extract, kaneel, 1 eetlepel bruine suiker en de sneeën brood
  4. Smeer de randen en bodem van een ovenschaal in met een beetje boter en giet daar de melk brood mix in. Laat dit een paar uur gekoeld staan zodat het brood het vocht goed kan opnemen.
  5. Verwarm in een steelpannetje de boter, 3 eetlepels bruine suiker en rum totdat de suiker opgelost is.
  6. Gooi de plakjes banaan erdoorheen en roer het goed door elkaar.
  7. Giet de banaan rum mix over de broodmix in de ovenschaal.
  8. Zet de ovenschaal ongeveer een half uur op de barbecue totdat de banaan zacht is geworden.
  9. Laat iets afkoelen en bestrooi het voor het serveren met een beetje poedersuiker


Deel, like of reageer op Banaan rum broodpudding via Facebook

The Bastard


BBQ-helden nieuwsbrief


Meer BBQ artikelen



Recepten op niveau of hitte

  • beef en steak
  • vuur en rook
  • barabiku
Top
BBQ-helden.nl gebruikt cookies om bla bla. etc. etc. Toch meer weten (Ik snap het).