Wat doe je als je een hele berg verse basilicum krijgt? Je kan er pastasaus mee maken of je legt er een paar op de pizza. Maar daarna zouden we nog heel veel overhouden. Wij besloten om er een heerlijke pesto van te maken.
Als je zelf pesto hebt gemaakt dan koop je niet gauw meer kant en klare pesto. Deze pesto smaakt een stuk frisser en voller dan elke andere pesto uit een potje.
Deze pesto maken we net een beetje beter met citroensap en cashewnoten in plaats van pijnboompitten. Door de vettere cashewnoten krijgt de pesto een meer romige smaak. Daarom gebruiken we iets minder Parmezaanse kaas anders wordt het wel een hele zware pesto.
We gebruiken een gelijke hoeveelheid basilicum en rucola. Door de rucola wordt de pesto net een klein beetje scherper. Daar houden wij wel van.
Het eerste dat je doet is de cashewnoten malen tot pulp. Dat doen we met een beetje zout, de teen knoflook en het citroensap. Na het malen zie je meteen dat de cashewnoten lekker vet zijn.
Daarna proppen we de rest van de ingrediënten erbij zonder de olie. De olie gieten we er namelijk stukje bij beetje bij tot de pesto zo dik is als je wil. Om te marineren mag er wel wat meer bij om het dunner te maken. Wij houden deze pesto wat dikker. De pesto gaan we niet in één keer gebruiken dus kunnen we het voor gebruik zo dun maken als we willen.
Het kan zijn dat de basilicum en de rucola in de beker blijven hangen. Dus het is een goed idee om af en toe eens een keer flink te schudden tussen het vermalen door zodat alles goed klein wordt.
Met pesto kan je heel snel je pasta, pizza of een gegrild visje op smaak brengen. Heb je zoveel gemaakt dat je dat niet in een week op hebt dan kan je het heel makkelijk invriezen. Vul een ijsblokjesvorm met de pesto en doe deze blokjes na het vriezen in een ziplockzak. Elke keer als je pesto wil gebruiken dan haal je er een blokje uit en ontdooi je het in de koelkast.
Als jij deze pesto gaat maken laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.
Ingrediënten
- 50 gram ongezouten cashewnoten
- Sap van een halve citroen
- 1 teen knoflook
- Een beetje grof zout
- 20 gram verse basilicum blaadjes
- 20 gram verse rucola blaadjes
- 50 ml olijfolie
- 25 gram Parmezaanse kaas
- Chili flakes
Bereiding
- Doe de cashewnootjes met een beetje zout, de teen knoflook en het citroensap in een blender. Vermaal het tot je een nagenoeg egale pulp hebt.
- Dan gaat de basilicum en de rucola erbij. Giet er een klein beetje olijfolie bij en vermaal het tot een dikke pesto.
- Als laatste gaat de geraspte parmezaanse kaas en een beetje chiliflakes bij.
- Breng op smaak met misschien wat meer zout. Maak de pesto iets dunner met extra olijfolie.