Als je een fan bent van mals gegrilde steak én van een goed glas Guinness, dan is dit recept jouw perfecte match. Het resultaat is een sappige, smaakvolle steak met de volle moutsmaak van Guinness en de pittige kick van mosterd.
Dit is Bavette. In het Engels heet het flank steak en zo vind je het inmiddels ook bij een hoop slagers. Het vlees heeft lange, grove spieren en is mager.
Het stuk komt uit de buik van de koe en is echt werkvlees. Daarom heeft het een sterke rundvlees smaak.
Door de grove structuur is bavette uitermate geschikt om te marineren. Dat gaan wij dus ook doen.
De marinade zorgt niet alleen voor een goede smaak maar de zuren in het bier breekt het bindweefsel in het vlees een beetje af waardoor het vlees malser wordt. De suikers in de Guinness zorgen ervoor dat het vlees tijdens het grillen sneller karameliseert waardoor je een mooie korst krijgt.
De bavette grillen we om en om boven directe hitte tot een kerntemperatuur van 52ºC. Hiervoor gebruiken we de Meater die we ook op hoge temperaturen kunnen gebruiken. Hou de steak wel goed in de gaten. Je wil natuurlijk niet dat het vlees verbrandt.
na het rusten is de bavette perfect medium rare. Met nog wat zout heb je nu een geweldige steak waar jij en je gasten echt van zullen genieten.
We serveren de steak met een saus die we gemaakt hebben van een deel van de marinade, gebakken aardappeltjes en champignons en natuurlijk een mooi glas Guinness.
Ga jij deze in in mosterd en Guinness gemarineerde bavette ook maken? Laat ons weten hoe het is gegaan in de reacties! Of nog beter: maak er een foto van en deel die op Instagram. Vergeet ons niet te taggen met @bbqhelden zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.
Ingrediënten
- Bavette
- 250 ml Guinness
- 2 eetlepel Dijon of Groninger mostard
- 1 flinke tak rozemarijn
- 1 tl zwarte peper
- Fleur de sell zout
Voor de saus
- De helft van de marinade
- 200 ml runderbouillon
- 50 gram boter
- Zout en peper naar smaak
Bereiding
- Gooi alle ingrediënten, behalve het zout, in een flinke kom en roer dit goed door.
- Gooi de steak in een ziplockzak en gooi daar de helft van de marinade bij. Laat de steak zo een nachtje marineren.
- Doe de rest van de marinade in een steelpannetje en doe daar de bouillon bij. Laat dit 10 tot 15 minuten zachtjes inkoken terwijl je het regelmatig roert
- Als de saus de gewenste dikte heeft dan haal je het van het vuur. Roer de boter erdoor en breng op smaak met peper en zout.
- Zorg voor 2 zones op de barbecue met een keteltemperatuur van ongeveer 200°C.
- Maak het rooster goed schoon voordat de steak op het rooster gaat
- Keer de bavette elke 3 tot 5 minuten tot het vlees een kerntemperatuur heeft van 52°C
- Haal de steak van de barbecue en laat hem rusten op de snijplank voor ongeveer 10 minuten
- Snij de steak tegen de draad in mooie plakken en bestrooi met de fleur de sell.