Bavetterolletjes met prosciutto en pesto

Bavetterolletjes met prosciutto en pesto

De naam van dit recept is eigenlijk al het hele recept. Bij bavetterolletjes moet je een klein beetje knutselen, maar dan zet je toch weer war leuks op tafel.

Je kan ze vullen met van alles en nog wat. Wij hebben gekozen voor combinaties van prosciutto, pesto, kaas en pijnboompitten.

bavetteBavette is een grof stuk vlees uit de flank van het rund. In Amerika heet dit stuk dan ook de flanksteak. Het heeft een uitgesproken rundvleessmaak en is door de grove draad uitermate geschikt om te marineren. Omdat wij het vlees gaan vullen laten we het bij een beetje peper en zout.

bavette-draad-2Hier kan je goed de draad in het vlees zien. Een goede kwaliteit bavette is rauw al geweldig mals. Dan maakt het niet zo veel uit hoe je het vlees snijd. Maar is de malsheid iets minder dan moet je proberen om rolletjes te krijgen waarbij de draad gelijk loopt aan de as van het rolletje.

Neem een scherp mes en snij voorzichtig langs de zijkant door het vlees en laat ongeveer een centimeter links of rechts vast. Dat hangt er vanaf of je links of rechts bent. Als dit gelukt is dan kan je het vlees openklappen en is het geheel een keer zo groot geworden. Snij je per ongeluk door het vlees zodat er gaten inzitten dan is dat hier en daar niet erg. Dat lost zichzelf wel op als de rolletjes worden gemaakt.

bavette-belegd-met-pesto-en-kaasNu kan je het vlees beleggen met van alles en nog wat. Pesto is altijd goed. Maar ook een lekkere ham, kaas of pijnboompitten zijn lekker. Maar misschien heb je zelf een beter idee.

bavette-belegd-met-pesto-kaas-hamProbeer het wel dun te houden. te grote stukken kaas of bijvoorbeeld groenten zijn niet handig omdat je anders geen rolletje kunt maken. Houd 1 a 2 cm aan beide uiteinden vrij van beleg.

bavette-opgeknooptRol nu het vlees strak op waarna je het op kan knopen. Begin met het leggen van knoopjes op 2 cm van de rand. Elke volgende op ongeveer 4 cm. Dit steekt niet zo heel nauw maar probeer de afstanden gelijk te houden.

bavette-opgeknoopt-2Steek nu ter hoogte van de knoopjes een satéprikker door het vlees. Als de rolletjes de barbecue op gaan heeft het de neiging om een beetje krom te trekken. De satéprikker houd alles op zijn plek.

bavette-tot-rolletjes-gesnedenTussen elk knoopje snij je het vlees door. Nu heb je rolletjes. Goed hè.

verschillende-bavette-rolletjesDe rolletjes gooi je in de koelkast zolang je nog niet gaat barbecueën. Dit zou je een dag eerder kunnen doen.

bavette-rolletjes-op-barbecueNu mag je de barbecue flink opstoken. Een temperatuur van rond de 200°C is mooi. Houd, als het mogelijk is, een gedeelte van de barbecue wat koeler. Dat is handig mocht het onverhoopt te hard gaan. Bestrooi de rolletjes met wat grof zout en zwarte peper en leg ze op het rooster boven de hitte. Dit is vooral handig als je de rolletjes gevuld hebt met kaas. De kaas gaat natuurlijk smelten en wordt meteen goudbruin en krokant in plaats dat alle kaas onder in je barbecue ligt.

bavette-rolletjes-op-barbecue-2De rolletjes gril je nu om en om tot een kerntemperatuur van 55°C. Iets verder is geen probleem want het vlees is mals genoeg.

bavetterolletjesHaal voorzichtig de satéprikkers uit het vlees en serveer. Waarschuw wel je gasten dat er nog een stukje touw in het vlees zit. Wel zo aardig.

Ingrediënten

Nodig

 • Satéprikkers
 • Slagerstouw
 • Scherp mes

Bereiding

 1. Neem de bavette en verwijder alle losse vliezen en zilverhuid.
 2. Bekijk het vlees en kijk of je de draad ziet lopen. Dat is bij een bavette heel goed te zien. Leg het vlees zo neer dat de draad van het vlees van links naar rechts loopt. Van recht naar links mag ook natuurlijk.
 3. Nu komt het lastigste. De bavette moet doormidden gesneden worden zodat het opengeklapt kan worden als een boek. Het vlees wordt dan dunner en het oppervlak wordt groter.
 4. Smeer de bavette in met een laagje pesto, strooi wat pijnboompitten daarover. En leg daar de prosciutto op. Probeer ongeveer 1,5 centimeter aan de boven- en onderkant vrij te houden.
 5. Rol nu de bavette op en probeer dit zo strak mogelijk te doen.
 6. Nu neem je stukjes slagerstouw van elk ongeveer 20 cm. Hiermee leg je om de rol om de 4 cm een knoop. De eerste op 2 cm van de rand.
 7. Steek nu op hoogte van elke touwtje een satéprikker door het vlees.
 8. Tussen elk knopje, precies in het midden van 2 knoopjes, snij je de rol doormidden zodat je kleine rolletjes krijgt.
 9. Bereid een barbecue voor met 2 zones. 1 zone met een dubbele laag briketten. Houtskool als je het hebt. Andere kant niets. We gaan voor heet. Minstens 200 graden keteltemperatuur. Dan is het rooster zeker 250 tot 300 graden.
 10. Laat het rooster goed opwarmen en maak het rooster schoon
 11. Leg de rolletjes boven de hete zone en sluit het deksel. Gril beide zijden elk ongeveer 3 minuten maar pas op dat de rolletjes niet verbranden.
 12. Meet de kerntemperatuur. Is deze nog niet 55 graden Celsius, dan schuif je de rolletjes naar de koelere kant van de barbecue en laat je ze nog even doorwarmen.
 13. Trek de satéprikkers uit het vlees. Waarschuw je gasten dat er nog een stukje slagerstouw om het vlees zit. Dit kunnen ze zelf wegsnijden.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook