BBQ Bacon Ribs

Recept van Thijs BBQ
BBQ Bacon Ribs

De barbecue hit voor dit jaar worden de Bbq Bacon Ribs. Spareribs zijn één van mijn favoriete bbq gerechten. En met bacon krijg je alles lekkerder dan het al was. Dus ik dacht: “waarom beide niet combineren?” Op deze manier zijn de ribs ook nog eens beter hanteerbaar om te serveren als snack op een feestje. Het idee is geboren en nu de uitvoering nog.

Spareribs worden vaak volgens de 3-2-1 methode bereid. Deze methode is een richtlijn voor de bereiding en geen vast gegeven. Het is dus niet de bedoeling dat je je stopwatch op 3, 2 en 1 uur moet zetten.

Gebruik je zintuigen: kijk en voel het vlees om te bepalen wanneer het ingepakt in folie en uitgepakt kan worden. De duur van de garing wordt beïnvloed door de temperatuur van de barbecue, dikte van de ribs, hoeveelheid vet in en op het vlees. Bij dit recept zul je dus ook op je gevoel moeten werken.

wil je weten hoe je spareribs moet voorbereiden dan kunnen we je er van alles over vertellen.

De spareribs gaan eerst met je favoriete dryrub op de smoker. Als ze een goeie kleur hebben gekregen en de dryrub heeft gezorgd voor een mooie bark. Daarna pakken we ze in de aluminiumfolie en gaan ze terug op de barbecue.

Na een uur zul je merken dat als je het folie pakket optilt deze lichtjes doorbuigt. En dat is wat we willen. Als we de ribs gaan snijden willen we niet dat ze al te gaar zijn en je het vlees van het bot duwt. Als je ze te vroeg er af haalt zijn ze aan het eind te stevig.

We halen de ribs van de barbecue en gaan ze tussen de botjes door snijden. Gebruik een scherp mes en zet de ribben rechtop. Het mes zal tussen botten door vanzelf zijn weg naar beneden zoeken. We hebben nu zo’n 12 losse ribs van één streng gesneden die we kunnen gaan inwikkelen in ontbijtspek. Aangezien dit lekker forse ribben waren, gingen er per rib twee plakken spek omheen.

Als alle ribs zijn ingewikkeld gaan ze weer terug op de barbecue. Leg ze iets van elkaar zodat de warmte goed om iedere rib kan komen. De BBQ BaconRibs blijven nog ongeveer een uur liggen.

Hierdoor zal het vlees malser worden en het spek mooi bruin en crispy.  In dit laatste uur kun je de barbecue saus, om mee af te lakken, zelf maken of je favoriete merk uit de koelkast pakken. Voor deze ribs heb ik gekozen voor een zelf gemaakte saus.

Meng voor deze saus onderstaande ingrediënten door elkaar in een pannetje en warm het rustig op. Roer regelmatig door en zorg dat het niet gaat koken. 

Bekijk en voel de ribben of daar naar wens zijn: mooi bruin, crispy en voel of het vlees al los komt. Nu de saus nog warm is zullen de ribs niet afkoelen bij het aflakken. Kwast de BBQ Bacon Ribs rondom in met barbecue saus. Doe de barbecue weer dicht en regel ondertussen de borden of serveerplank, servetten en bijgerechten. Na 10 minuten kunnen de BBQ BaconRibs er van af en geserveerd worden als gerecht of als snack. Wat getoast wit brood, augurk en zilveruitjes er bij. Wellicht nog een schaaltje met de barbecue saus om extra in te dippen.

Ingrediënten

 • 2 spareribs
 • 48 plakken ontbijtspek
 • Rub
 • Arachideolie
 • Roomboter

Voor de saus

 • 230 ml ketchup 
 • 230 ml favoriete barbecue saus
 • 350 ml cola
 • 2 eetlepels honing
 • 2 eetlepels basterd suiker
 • 1 eetlepel appelazijn
 • 1/2 theelepel peper 
 • 1 teen knoflook fijn gesneden
 • 1/4 theelepel tabasco

Bereiding

 1. Schoon de spareribs op door onder andere het vlies te verwijderen.
 2. Kwast de ribs lichtjes in met olie en voorzie ze van aan alle kanten van een mooie rub.
 3. Maak je barbecue of smoker klaar voor indirecte bereiding voor rond de 110 graden Celsius. Plaats het rookhout op de gloeiende kolen.
 4. Leg de spareribs op het grillrooster en sluit de barbecue.
 5. Na drie uur worden de ribs  met boter per stuk voorzichtig ingepakt met aluminiumfolie.
 6. Na een uur kunnen de spareribs uit de folie. Met een scherp mes worden tussen de botjes door de spareribs in stukken gedeeld.
 7. Omwikkel iedere rib met twee pakken ontbijtspek.
 8. Leg de BBQ Bacon Ribs terug op het rooster zodat het vlees nog malser wordt en het spek bruin en krokant.
 9. Maak de barbecue saus of ga voor kant en klare. Doe alle ingrediënten voor de zelf te maken saus in een pannetje. Breng deze tegen de kook bij regelmatig roeren.
 10. Kwast na een uur de ribs in met de saus.
 11. Na 10-15 minuten is de barbecue saus voldoende gehecht en kunnen de BBQ Bacon Ribs opgediend worden.
 12. Geniet er van!

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook