In English

BBQ chili lasagne met pulled pork

In samenwerking met

BBQ chili lasagne met pulled pork

De gerechten die hier het meeste gegeten worden zijn chili con carne en lasagne. En pizza, maar dat is logisch. Wij hebben een geweldige lasagne gemaakt met een heerlijke chili con carne.

Voor een Italiaan hebben we waarschijnlijk een doodzonde begaan maar dit was met afstand de beste lasagne die we ooit op tafel hebben gezet. En daar zijn we best een beetje trots op.

We maken de chili con carne met varkenswang. Vergeet eens de gewone delen vlees zoals de varkensschouder maar kijk ook eens naar de minder bekende delen als de schenkel of in dit geval de wangen. Varkenswangen of koontjes zijn prachtige stukjes vlees met een grote hoeveelheid bindweefsel. Dat bindweefsel verandert na een low and slow bereiding in heerlijke gelatine die de chili con carne een volle smaak geeft.

De varkenswangen hebben nog wel een beetje werk nodig voordat je ze kunt bestrooien met de dry rub. Over het vlees ligt een witte vlies die je weg moet snijden. Je steekt een scherp en flexibel fileermes onder het vlies en dan snij je het zo weg. Het is wel een secuur klusje want je wil zoveel als mogelijk vlees overhouden maar het is te doen. Heb je er echt geen zin in dan vraag je je slager om het te doen. Hij doet het graag voor je.

Voor het roken van de varkenswangen plaatsen we de SloRoller in onze Kamado Joe nadat we een blokje kersenhout op de kooltjes gooit. Varkenswangen zijn klein en ze hebben niet heel veel rook nodig om genoeg rooksmaak op te nemen. Kersenhout geeft een milde smaak en een mooie roodbruine kleur.

Na 2 uur roken hebben de varkenswangen genoeg rook opgenomen en heeft de dry rub een mooie korst gevormd. Dat is het punt dat je de varkenswangen inpakt met een beetje bouillon. Eerder moet je het niet doen want anders spoel je de dry rub zo weer weg met de bouillon.

Na nog eens twee uur zijn de varkenswangen zacht genoeg om uit elkaar te trekken. Dat doe je in de bouillon waar ze in liggen. Je ziet nu ook duidelijk de roze rookring door bijna de hele wang. Die rookring is een leuke bijkomstigheid van het roken maar niet noodzakelijk voor een rooksmaak. Dat wordt vaak verkeerd begrepen.

Een rookring is niets meer dan een chemische reaktie tussen stikstofmonoxide en de myoglobine in het vlees dat zorgt voor de roze kleur. Het heeft verder geen invloed op de smaak.

Nadat we de chili gemaakt hebben gaan de varkenswangen, inclusief de bouillon waar ze in gelegen hebben, erdoorheen Zo laat je het nog even door pruttelen om de gelatine de kans te geven in de chili te trekken.

De lasagne maak je net als gewone lasagne. Begin met een laagje chili con carne. en dan een laagje lasagne bladen. Zo blijf je stapelen tot de bladen of de chili op is. Of je moet boven de schaal uitkomen natuurlijk. Dat is zeker niet handig omdat de chili vanzelf een beetje omhoog komt tijdens de bereiding.

Zorg ervoor dat de laatste laag zeker een centimeter onder de rand blijft. Dan stroi je er een gezonde laag geraspte kaas overheen en dan mag het terug de barbecue in.

We hebben de Kamado Joe voordat we de lasagne gingen bouwen weer ingesteld voor een indirecte bereiding. Dit keer met de platesetters omdat de temperatuur iets hoger gaat en de SloRoller alleen echt goed werkt bij low and slow bereidingen. Zo laat je de schaal een half uur staan om de lasagne bladen te garen.

Met een beetje mazzel wordt je beloond met een mooie laag kaas die niet alleen gesmolten is maar uiteindelijk een beetje is gaan karameliseren. Dat ziet er niet alleen mooi uit maar smaakt ook nog eens veel beter. Win-win. Laat de lasagne een paar minuten afkoelen voordat je hem uit de schaal schept. Dan is de kans dat de lasagne rechtop blijft staan een stuk groter.

Dit is onze bbq chili lasagne. De beste lasagne die wij ooit gemaakt of gegeten hebben. En dat zeggen we echt niet zo maar. Ga jij deze chili lasagne ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

 • 1 kilo varkenswangen
 • 200 ml kippenbouillon
 • Lasagne bladen
 • Geraspte kaas (Mozarella en Grana Padano)

Voor de dry rub

Voor de chili

 • 2 el oljfolie
 • 1 ui fijngesneden
 • 2 tenen knoflook geperst
 • 70 gram tomatenpuree
 • 1 steel Bleekselderij fijngesneden
 • 400 gram kidney bonen
 • 600 gram gepelde tomaten
 • 300 gram mais
Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

 1. Verwijder de vliesen van de varkenswang. Meng de ingredienten voor de dry rub en strooi een egale laag over het vlees. Laat ze zo liggen terwijl je de barbecue aansteekt.
 2. Zorg voor een indirecte bereiding met een temperatuur van ongeveer 150ºC met een blokje rookhout. Leg de varkenswangen op het rooster en laat ze 2 uur roken tot de dry rub een korst gevormd heeft.
 3. Doe de gerookte varkenswangen in een aluminium bakje of kleine ovenschaal en schenk de bouillon erbij. Sluit alles goed af met aluminiumfolie en zet het bakje terug op de barbecue voor 2 uur.
 4. Prik met een tandenstoker of de probe van je thermometer door de folie en het vlees om te voelen of het vlees mals genoeg is. Is dat het geval dan haal je het bakje van de barbecue en zet je een dutch oven boven directe hitte.
 5. Doe een beetje olijfolie in de pan en gooi daar meteen de ui en knoflook bij terwijl de pan en de olie opwarmt. Als de ui glazig wordt dan doe je de tomatenpuree erbij en roerbak je het geheel een paar minuten.
 6. Trek de varkenswangen uit elkaar met twee vorken of met je vingers als je echt heel stoer bent. Gooi de bleekselderij, bonen, tomaten en de varkenswangen in de Dutch oven en laat dit een kwartier lekker pruttelen. Doe als laatste de mais erbij en haal de pan van het vuur.
 7. Bouw de lasagne door een ovenschaal in te vetten met een beetje boter. Begin dan met een laagje chili en dek dat af met de lasagne bladen. Herhaal dit tot een centimeter onder de rand van de ovenschaal.
 8. Strooi een flinke hoeveelheid mozarella over de lasagne en sluit het af met geraspte grana padano.
 9. Zet de ovenschaal terug in de barbecue met een indirecte temperatuur van ongeveer 200ºC. Laat hem een half uur staan tot de lasagne bladen gekookt zijn.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook