Iedereen kent wel het frikandel- of gehaktbroodje die je in de supermarkt ziet liggen. Het zijn varianten op het saucijzenbroodje en geweldig als snelle snack. Wij hebben onze eigen variant gemaakt. Het BBQ gehaktbal broodje.
De gehaktballen hebben we gerookt en de broodjes zelf zijn met een beetje knutselen zo gemaakt.
Wij hebben deze zomer de Weber SmokeFire Stealth editie in de tuin staan. Dit is de derde generatie SmokeFire met alle nieuwe specificaties. Het Stealth in de naam slaat op alle zwarte onderdelen ipv het chroom dat je gewend bent van Weber. Ook de chromen banden die over de ketel lopen zijn van zwart chroom. Heel mooi. In het echt is ie nog mooier.
De SmokeFire Stealth is een zogenaamde pellet barbecue. In plaats van gas of kolen voert deze barbecue kleine houtkorrels aan in een rookkamer. De pellets gaan vervolgens branden en roken en verhitten dan de ketel. De aanvoer wordt aangestuurd door een thermostaat in de ketel waardoor je echt aan het barbecueën bent op hout met het gemak van een oven.
Om de barbecue een beetje te leren kennen beginnen we rustig aan. We hebben een paar gehaktballen gemaakt met kaas en gaan die low and slow roken op 120ºC.
We steken de probe in één gehaktbal en steken het andere eind in de Weber Connect die in alle SmokeFires meegeleverd is. Zo wordt de temperatuur in de ketel geregeld en weten we precies wanneer de gehaktballen gaar zijn. We laten de gehaktballen roken terwijl we de bbq saus maken.
We hebben een lekkere zoete bbq saus gemaakt. en daar smeren we de gehaktballen mee in als ze ongeveer 65ºC zijn. Als we nu de gehaktballen verder roken tot 70ºC dan zal de saus karameliseren en lekker plakkerig worden.
De gehaktballen laten we iets afkoelen en leggen we dan op een plak bladerdeeg. Zorg ervoor dat je het bladerdeeg op een vel bakpapier legt. Het bladerdeeg is nog nat en plakt heel makkelijk aan je aanrecht.
Een volgende plak bladerdeeg snijden we in en deze leggen we dan over de gehaktbal. Zo kan het vocht dat nog uit de gehaktbal komt makkelijk ontsnappen waardoor het bladerdeeg niet vochtig wordt en knapperig blijft.
Het bladerdeeg smeren we dan in met ei zodat het mooi goudbruin gaat worden en bestrooien we met kaas. Gewoon omdat het kan.
De ingepakte gehkatballen in bladerdeeg bakken we vervolgens op 200ºC op de geglazuurde grillsteen die we geplaatst hebben. De steen is zo glad dat je verder geen vet of bakpapier nodig hebt. Zolang de steen schoon is zal het bladerdeeg niet blijven plakken aan de steen.
Dit is onze bbq gehaktbal in bladerdeeg. Ga jij ze ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @weber_barbecues_nederland zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.
Ingrediënten
- 12 plakjes bladerdeeg
- 1 ei
- Geraspte kaas
Voor de gehaktbal
- 500 gram rundergehakt
- 1 el Worcestershire sauce
- 1 tl knoflookgranulaat
- 1 tl zwarte peper
- 1 tl geroosterde uienpoeder
- 1/2 tl chipotle
- 40 gram geraspte Goudse belegen kaas
- 1 ei
- Zeezout
Voor de bbq saus
- 250 ml ketchup
- 2 el appelciderazijn
- 2 el stroop
- 1 el Worcestershire sauce
- 1 el basterdsuiker
- Een flinke scheut Tabasco
Bereiding
- Mix al de ingrediënten behalve de zout en maak gehaktballen van ongeveer 100 tot 120 gram.
- Rook de ballen op 120ºC en maak ondertussen de bbq saus.
- Doe alles voor de saus in een pannetje en laat het rustig warm worden en roer tot de suiker is gesmolten.
- Als de gehaktballen een kerntemperatuur hebben van ongeveer 65ºC dan smeer je ze in met de bbq saus en gaar je ze verder tot 70ºC. Haal de ballen vervolgens uit de barbecue en laat ze afkoelen.
- Laat de plakjes bladerdeeg 5 tot 10 minuten ontdooien op een vel bakpapier.
- Leg een bal op een plakje bladerdeeg en snij een ander plakje in stroken zoals hierboven beschreven. Bedek hiermee losjes de bal zodat je door de gaten de bal kunt zien.
- Rol de zijkanten van het bladerdeeg op zodat alles afgesloten wordt en smeer het in met het ei en bestrooi het met wat geraspte kaas
- Zet de barbecue in op 200ºC en bak de pakketjes in 20 tot 25 minuten op een bakplaat tot het bladerdeeg goudbruin is.