In English

Beef Hammer van de kamado

In samenwerking met

Beef Hammer van de kamado

Als we Beef & Steak mogen geloven dan wordt de Beef Hammer een grote hit deze zomer. Een Beef Hammer is een runderschenkel die op een kunstige manier is uitgesneden met een extra stuk kaal bot zodat er een soort van knots ontstaat. Daar heeft de Beef Hammer dus zijn naam door gekregen.

Ben je gek op een spectaculair stuk vlees zoals de tomahawk steak dan kan je de Beef Hammer ook zeker waarderen. Hij doet het namelijk heel goed op Instagram.

Het kan zijn dat er nog een dik stuk vlies om de beef hammer heen zit. Deze zal je moeten verwijderen. Maak een begin met een scherp flexibel mes en trek het vlies omhoog terwijl je het langs het vlees verder snijdt. Zo ga je helemaal rondom. Vet mag je laten zitten. De hoeveelheid vet is in een schenkel toch al niet veel en dat kleine beetje kan het vlees wel gebruiken.

Omdat we het vlees garen totdat het zo zacht is dat het van het bot valt is het handig om het vlees op te binden. Doe je dit niet dan krijg je de Beef Hammer niet meer als 1 stuk van de barbecue. Erg strak hoeft het allemaal niet. Het vlees zal straks ook wat boller komen te staan dus vast is vast.

Na het opbinden gaat het vlees in de dry rub. Eerst smeren we het vlees in met Tabasco. Deels omdat we iets nodig hebben waar de dry rub aan blijft plakken. Aan de andere kant hebben wij het idee dat we de Tabasco proeven.

De dry rub is een mix van klassiekers als zout, zwarte peper, paprika poeder, knoflook en uienpoeder. We hebben we geroosterde uienpoeder genomen. Die ruikt en smaakt van zichzelf al zo geweldig dat elke dry rub er meteen beter van wordt.

We bouwen onze Kamado Joe op voor een indirecte bereiding van 120ºC met de SloRoller. De SloRoller zorgt voor een hele constante temperatuur en een betere verdeling van de rook. Op de SloRoller plaatsen we een lekbak om het vet in op te vangen. Doe je dit niet dan valt het vet op de hete plaat en gaat het stinken.

De SloRoller is een extra accesoires voor de Kamado Joe 1 en 2 en krijg je bij de Kamado Joe 3. Zo heb je de meest complete kamado waar je meteen mee aan de slag kunt.

Deze Beef Hammer roken we met twee blokjes beukenhout. Het is een flink stuk vlees dus kan je gerust wat zwaardere rooksmaken gebruiken zoals eik en hickory. Wil je een subtielere rooksmaak dan kan je elk soort fruithout gebruiken.

Na een paar uur heeft het vlees genoeg rook gezien en mag je het inpakken om de garing te versnellen. Dat kan in aluminiumfolie maar ook in slagerspapier. In aluminiumfolie zal de garing iets sneller gaan omdat de stoom beter in de verpakking blijft hangen. Slagerspapier heeft als voordeel dat de verpakking blijft ademen waardoor de opgebouwde korst steviger blijft.

Vanaf een kerntemperatuur van ongeveer 93ºC check je de malsheid van het vlees door een tandenstoker of de probe van je thermometer in het vlees te prikken. Als deze er zonder weerstand in en uit kan dan is het vlees mals. Die 93ºC is dus niet heilig. Soms gaar je het vlees door tot 96 of zelfs 99ºC tot het vlees naar je zin is.

Voordat je het vlees uitpakt moet je het eerst laten rusten. Het vocht in het vlees kan zich weer beter verdelen en ook zal het zachte vet weer iets gaan stollen zodat het vlees niet meteen opdroogt als je het uit elkaar trekt.

Wij laten grote stukken vlees altijd rusten in een oude koelbox. Zo kan het urenlang warm blijven. Heel handig als jij ruim op tijd klaar bent maar de rest van de familie nog niet klaar is om aan tafel te gaan.

Wil je de meeste oehs en ahs dan snij je het touw pas aan tafel los. Dan lijkt de Beef Hammer namelijk tot het laatst het meest op een knots. Snij je de touwtjes los dan zal het vlees ook meteen los komen van het bot en in elkaar zakken.

Ga jij de Beef Hammer ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Voor de dry rub

Beer in a Box Beer in a Box

BBQ-Helden Box

Bitter & Growl

Dit is speciaal voor de IPA liefhebbers.

Bereiding

  1. Verwijder de buitenste vliezen van het vlees. Mix de ingrediënten voor de dry rub.
  2. Smeer het vlees in met een dunne laag Tabasco en strooi de dry rub in een egale laag over alle kanten van het vlees.
  3. Bereid een barbecue voor met een indirecte temperatuur van 120ºC en een blokje rookhout.
  4. Rook de beef hammer 3 uur tot de dry rub een droge korst heeft gevormd.
  5. Pak het vlees in aluminiumfolie of slagerspapier en stook de barbecue op tot 150ºC.
  6. Leg de ingepakte beef hammer terug op het rooster.
  7. Steek een thermometer in het vlees en sluit het deksel/
  8. Check bij een kerntemperatuur van 93ºC of het vlees mals is. Gaar het anders nog een paar graden door.
  9. Laat de beef hammer ingepakt nog een half uur tot 3 kwartier rusten.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook