Beef Ribs van het spit met Pittige Boontjes

In samenwerking met

Beef Ribs van het spit met Pittige Boontjes

Beef ribs worden meestal low and slow bereid in een smoker of op een rooster, maar je kunt ze ook prima aan het spit garen. Zeker als je een rotisserie zoals de Joetisserie hebt. Dat is een mooie manier om het vlees langzaam te laten draaien en gelijkmatig te garen.

In dit recept laten we zien hoe je dat aanpakt. En omdat je dan toch al bezig bent, maken we er meteen een complete maaltijd van door aardappels onder het vlees te garen in het druipvet, en er pittige boontjes bij te serveren.

Voor dit recept gaan we runder ribben low and slow grillen aan het spit. In dit geval gebruiken we een zogenaamde Jacobs Ladder. Een Jacobs Ladder is een hele set beef short ribs aan elkaar. In Amerika noemen ze dit ook wel “English cut short ribs”, maar dan niet losgezaagd.

Voordat we gaan grillen, halen we het vlies aan de achterkant van de botten weg. Dat doe je het makkelijkst met een bot ontbijtmes. Steek deze voorzichtig tussen het bot en het vlies, en wip het los. Daarna trek je het vlies er in één beweging af.

We verwijderen het vlies omdat dat vlies taai blijft en nergens naar smaakt, ook na uren garen. Het zorgt er bovendien voor dat het zout, en straks de rook, minder goed in het vlees trekt.

We hebben het vlees aan het spit geregen en in de Joetisserie gehangen om low and slow te grillen. De Kamado Joe Classic 3 is hier echt ideaal voor. Door de hoge ketel hangt het vlees ver boven de gloeiende houtskool, waardoor je het langzaam kunt garen zonder dat je bang hoeft te zijn dat de vlammen het vlees bereiken, zelfs als er vet begint te druipen.

De beef ribs beginnen al mooi van kleur te worden en het vet voelt zacht aan. Bij een kerntemperatuur van zo’n 60 °C schuiven we een oventray met aardappeltjes onder het vlees.

Het langzaam smeltende vet van het vlees valt  direct op de aardappels. Dat zorgt voor extra smaak en kookvet waardoor de aardappels prachtig goudbruin worden. Elke 10 minuten scheppen we de aardappels even om.

Voordat we begonnen hebben we de Meater in het vlees gestoken. Zo’n draadloze thermometer is geweldig als je een rotisserie gebruikt. De Meater app vertelt je niet alleen welke kerntemperatuur het vlees op dit moment heeft, maar rekent ook uit wanneer de gewenste kerntemperatuur bereikt wordt. Zo weet je precies of je nog een klusje kunt oppakken of dat je nog een koud biertje in kunt schenken.

De Jacobs Ladder is klaar. Je ziet dat het vlees mooi is teruggetrokken van de botten wat een duidelijk teken is dat het bindweefsel is afgebroken en het vlees mals is geworden.

Ook de aardappels zijn zacht en goudbruin. Ze hebben al dat druipende vet opgevangen en zijn dus niet meer zomaar gebakken aardappeltjes. Dat merk je straks wel als iedereen aan het eten is.

De sperziebonen bakken we kort af in onze plaatstalen koekenpan van Skottsberg. Dit soort pannen warmt snel op en zijn een stuk lichter dan gietijzer.

Natuurlijk kun je ook een gietijzeren skillet gebruiken, maar dan is het een stuk lastiger om je boontjes even lekker om te gooien tijdens het bakken zonder risico op polsblessures.

En zo hebben we een complete maaltijd die we in één keer op de Kamado Joe hebben gemaakt. Ga jij deze shortribs met pittige boontjes ook maken laat ons dat dan weten in de reakties. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Voor de boontjes

  • 300 gr sperzieboontjes
  • 1 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • Chiliflakes naar smaak
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

  1. Begin met het ontvliezen van de beef ribs. Dat gaat het makkelijkst met een bot ontbijtmes. Steek deze tussen een rib en het vlies en dan trek je het zo los.
  2. Snij de vetlaag kruislings in en bestrooi de ribs aan alle kanten royaal met zeezout en rijg hem aan het spit.
  3. Bereid de barbecue voor met een directe temperatuur van ongeveer 120ºC. Plaats het spit in de rotisserie en steek een thermometer in het vlees
  4. Als de beefribs ongeveer een kerntemperatuur hebben van 60ºC dan plaatsen we een oventray onder het vlees. In de tray gaat een scheut olijfolie en de aardappeltjes. Elke 10 minuten roer je ze even om zodat ze rondom goudbruin worden.
  5. Ondertussen blancheer je de boontjes kort in kokend water met wat zout. Giet ze af en laat ze uitstomen.
  6. Als het vlees een kern van 85°C heeft bereikt, haal je het spit eruit en laat je de ribs minimaal 15 minuten rusten onder aluminiumfolie.
  7. Leg nu het gewone rooster terug in de barbecue en zet er een koekenpan op. Verhit een beetje olijfolie en fruit kort de knoflook. Pas op dat het niet verbrandt.
  8. Gooi dan de boontjes erbij samen met wat chiliflakes. Bak ze op hoog vuur een paar minuten tot je net wat grillrandjes gaat zien.
  9. Snij de shortribs per bot en serveer ze met de aardappeltjes en boontjes.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook