In English

Gerookte beenmerg boter

Gerookte beenmerg boter

Hou je van kruidenboter en maak je het regelmatig dan is het nu tijd om een stapje verder te gaan met deze beenmerg boter. Je kan het maken terwijl je iets anders aan het roken bent en daarna bewaren in de vriezer of koelkast.

Het smaakt heerlijk op een dikke steak, geroosterde aardappeltjes of gewoon op een toastje. Ook gaan we er ook eens een dikke burger nog lekkerder mee maken.

Dit is beenmerg. Als het bevroren is dan kan je haast de merg in het bot niet onderscheiden van het bot zelf. Maar als je het verwarmt dan wordt het zo zacht als boter. Het heeft dan een rijke, nootachtige smaak waarmee je geweldige kruidenboter kunt maken.

Samen met een dikke tomahawk steak leggen we ook een hele bol knoflook en beenmerg op het rooster om te roken. Daar gaan we straks dus de beenmerg boter van maken. Als de knoflook en de beenmerg zacht is dan halen we ze van het rooster om af te koelen.

Omdat de beenmerg en knoflook al bijna uit elkaar spatten van smaak houden we de rest van de boter vrij simpel. Er gaat enkel een handvol peterselie en citroenzest door de boter om het een beetje frisser te maken. Het is handig om de boter als de beenmerg en knoflook aan het roken is alvast uit de koelkast te halen. Dan kan je het namelijk beter mengen met de rest van de ingrediënten.

Deze beenmerg boter hebben we gemaakt om te serveren met deze prachtige steak. Boter en gegrild vlees werkt altijd goed maar deze beenmergboter met een dikke ribeye werkt helemaal geweldig.

Je hebt in ieder geval genoeg beenmerg boter om te bewaren. Rol het in een stuk bakpapier en vries het in. Daarna zou je het in schijven kunnen snijden. Ga jij deze beenmerg boter maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

 • 1 hele bol knoflook
 • 2 stukken beenmerg
 • Olijfolie
 • Peper en Zout
 • 150 gram Boter
 • Handvol gesneden peterselie
 • Zest van 1 citroen
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Fris & Fruitig

Denk aan Witbier, Weizen, Saison of New England Ipa.

Bereiding

 1. Snij de kop van de bol knoflook. en vouw een stuk aluminiumfolie om een bedje te maken voor de knoflook en de stukken beenmerg.
 2. Schenk wat olijfolie over de bol knoflook en het beenmerg. Strooi daarna peper en zout over de olijfolie.
 3. Rook de beenmerg en de knoflook op een indirecte temperatuur van 120 tot 150ºC. Check na ongeveer 3 kwartier tot een uur of de knoflook en de beenmerg zacht is. Als dat het geval is dan mag je ze van het rooster halen.
 4. Laat de beenmerg afkoelen tot het punt dat je zonder brandwonden de zachte merg uit het bot kunt scheppen. Meng dit met de boter, peterselie en citroenzest en meng het goed door elkaar.
 5. Rol de beenmergboter in een stuk bakpapier en laat het in de koelkast of vriezer opstijven.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook