Wij van de BBQ-Helden zijn wel van een leuk feestje en Koningsdag is nou zo’n feestje. Speciaal voor Koningsdag hebben we een hamburger verzonnen. De Big Willem burger.
De Big Willem is een hele dikke met kaas gevulde burger met een prachtige oranje perzik uien saus.
Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Je wilt straks niet dat je in 1 hap alle knoflook hebt. Dan weet je in ieder geval dat je aan deze koningsdag geen verkering over houdt. De hoeveelheid Tabasco is aan jou. Een beetje is al genoeg maar wil je het wat pittiger, gooi er dan gerust wat meer bij.
Maak van de 400 gram gehakt 4 gelijke dunne burgers. Maak ze iets groter dan het broodje dat je gekocht hebt. De burger zal tijdens de bereiding iets kleiner worden.
Ze hoeven nog niet meteen heel mooi rond te zijn. Dat komt straks wel.
Beleg 2 burgers met de kaas. Hou de randen vrij, anders loopt de smeltende kaas meteen uit de burger de barbecue in. Dat zou jammer zijn.
Nu mag je de burgers vormen. Druk de randen iets aan en vorm ze wat meer naar de ronde vorm die je wilt hebben.
Laat de uien langzaam opwarmen. Je wilt ze niet laten verbranden maar langzaam aan zacht laten worden.
Roer regelmatig door totdat ze naar je zin zijn.
Als laatste mag de perzik jam erdoorheen.
Laat de ui/perzik saus zachtjes doorkoken zodat het iets indikt.
Nu mogen de burgers er op. Bestrooi ze nu pas met de zout. Het zout meng je niet met de burger om 2 redenen. Het zout droogt het vlees uit en zorgt ervoor dat je te harde burgers krijgt. En het zout aan de buitenkant zorgt ervoor dat je een drogere, dus krokante korst krijgt. Bestrooi ze nog een keer met zout na de eerste keer keren.
Beleg de broodjes met wat frisse sla, de burger en de ui/perzik saus. Je zou het nu ook de oranje boven burger kunnen noemen.
Dit is hem: de Big Willem burger, een goeie basis voor een leuk feestje.
En dit is dus de binnenkant, een lekkere dikke smeltende laag kaas in de burger.
Ingrediënten
- 400 gram gehakt. Voor 2 burgers
- 1 teen knoflook
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
- 1 flinke scheut Tabasco
- 50 gram belegen kaas in plakken
- 2 mooie broodjes
- sla
- Grof zout
Voor de saus
- 20 gram ongezouten boter
- 1 grote zoete ui
- ½ theelepel chiliflakes
- 150 gram perzik jam
- zout en peper naar smaak
Bereiding
- Snij de knoflook fijn en meng het met de rest van de ingrediënten, behalve het zout, door het gehakt.
- Verdeel het gehakt in 4 gelijke delen en maak er dunne burgers van, net iets groter dan het broodje dat je hebt gekocht.
- Beleg 2 burgers elk met de helft van de kaas. Houd de randen vrij.
- Leg de andere burger op de belegde burger en druk de randen een beetje aan zodat je één dikke burger krijgt.
- Leg de 2 burgers even een half uur in de koelkast om wat op te stijven.
- Bereid een barbecue voor met 2 zones met een keteltemperatuur van 250°C.
- Snij de ui door de helft en dan in dikke plakken.
- Neem een pannetje en laat daar de boter in smelten.
- Doe meteen de ui erbij en de chiliflakes. Roer tot de ui glazig en zacht is geworden en dan mag de perzik jam erbij. Breng op smaak met een beetje peper en zout.
- Haal de burgers uit de koelkast en leg ze op het hete rooster. Bestrooi ze met grof zout.
- Keer de hamburger de eerste keer om als ze loskomen van het rooster en keer dan regelmatig tot de burgers mooi donkerbruin zijn en gaar.
- Beleg het broodje met een handje sla, de burger en een flinke lepel ui/perzik jam.