Bistecca alla Fiorentina

Bistecca alla Fiorentina is werkelijk waar het lekkerste stuk vlees dat je op de barbecue kunt maken. Op papier stelt het niets voor maar als je het juiste stuk vlees hebt en je doet precies waar dit recept om vraagt dan ga je wat meemaken. Dit recept is al honderden jaren oud en hoeft niet te worden verbeterd of gemoderniseerd.

Zo′n enorm stuk vlees eet je niet alleen maar deel je met z′n drieën of vieren. Bistecca alla Fiorentina moet medium gegeten worden. En dan bedoelen we niet rauw of bloederig van binnen maar mooi roze. Als je gasten vragen of hij wat langer op de barbecue mag dan stuur je ze maar naar de friethoek.

De echte puristen laten het hierbij en serveren de steak zonder saus of kruidenboter. Wij zijn niet zo streng en laten dit volledig aan jou over. Zolang je maar belooft dat je de Bistecca alla Fiorentina rauw eet mag je gerust wat volwassen ketchup, Chimichurri saus, kruidenboter of gebakken ui er bij serveren.

Ingrediënten

  • Grote T-bone steak van 700 tot 800 gram en 2,5 tot 3 cm dik. Bij voorkeur van een Chianina rund maar niet noodzakelijk.
  • peper en zout
  • olijfolie

Bereiding

  1. Breng de T-bone steak op kamertemperatuur
  2. Zorg voor 2 zones op de barbecue. Een met een dun aslaagje en een zone met rood gloeiende kooltjes.
  3. Dit soort dikke steak leg je eerst aan de koele kant om op te warmen tot een kerntemperatuur van 40°C.
  4. Daarna dep je het vlees droog met een stuk keukenpapier en gaat de steak boven de directe hitte tot een kerntemperatuur van 50°C
  5. Je moet weten dat een stuk vlees van deze dikte nog een paar minuten nagaart nadat je hem van de barbecue afhaalt. Dus je moet zeker niet te lang op de barbecue.
  6. Strooi wat zout en zwarte peper over de steak en laat de steak nog een 5 tot 10 minuten rusten op een snijplank.
  7. Schenk een klein scheutje olijfolie over de steak en snij de steak in flinke plakken.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Erik en Harco. BBQ-bloggers van het jaar 2019 en wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief