Bloempotbrood

Bloempotbrood
alle foto's: Camiel de barbecueman

Vers gebakken brood is erg lekker. De geur en de knapperige korst met het luchtige warme brood is onweerstaanbaar. Vers gebakken pizza is ook erg lekker. Als deze 2 gecombineerd kunnen worden zijn wij helemaal blij.

Om brood te maken op een barbecue is een bloempot erg handig. Het keramiek van de pot is bestand tegen hoge temperaturen en de vorm geeft een prachtig brood. Zorg voor een flinke en brede keramische bloempot. Goed schoon natuurlijk.

Deze variant van bloempotbrood kwamen wij tegen op Facebook bij Camiel de barbecueman en wilden wij graag laten zien op onze site. Camiel heeft zelf ook een leuke website met allemaal geweldige barbecuerecepten. Op dit recept kan je zelf oneindig veel variëren.

ingredienten-pizzadeegDit zijn de ingrediënten voor het bloempotbrood. Net als bij een pizza staat het je natuurlijk vrij om zelf de ingrediënten te kiezen.

pizzadeeg-uitgerold-en-belegdMet een roller maak je het deeg plat en beleg je dit met alle ingrediënten. Probeer dit zo goed mogelijk te verdelen.

bol-pizzadeeg-met-ingredientenRol het deeg vervolgens weer tot een bol.

bol-pizzadeeg-in-bloempotVet de bloempot goed in of maak een koker met bakpapier. Het gat in de bodem hoeft niet afgedekt te worden. Het deeg zal graag door het grootste gat willen rijzen en dat is in dit geval natuurlijk de bovenkant.

bloempotbrood-rijzenHier kan je goed zien hoe de briketten verdeelt zijn. Het bovenste grilrooster is niet nodig. Voordat de pot erop gaat check je even wat de keteltemperatuur is. Deze moet ongeveer 200ºC zijn. Te heet dan haal je een paar briketten uit de barbecue.

bloempotbrood-mooi-bruinHet brood mag eraf als de bovenkant mooi bruin is.

bloempotbrood-klaarIs dat niet prachtig. Als je dit nu nog niet wil proberen dan weten wij het niet meer.

Ingrediënten

  • 3 deciliter handwarm water (40 graden celcius)
  • 1 zakje instant gistkorrels (of 30 gram verse gist)
  • 2 theelepel suiker
  • 500 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 5 eetlepels olijfolie
  • blokjes kaas
  • plakjes salami
  • 2 el gedroogde bieslook
  • snoeptomaatjes

Bereiding

  1. Doe de gist in een kommetje en los de gist met de suiker op in een ½ deciliter van het water. Roer het mengsel glad.
  2. Meng de gezeefde bloem en het zout in een beslagkom door elkaar. Maak een kuiltje in het midden en schenk hierin de gistoplossing. Schenk de olie en de rest van het water erbij.
  3. Meng het deeg met de hand of machinaal tot een samenhangende massa die van de wand van de kom loslaat.
  4. Neem het deeg uit de kom en kneed het op een met bloem bestoven ondergrond tot het deeg soepel en elastisch is (ongeveer 10 minuten)
  5. snij de vulling in stukjes
  6. rol de deeglap uit en spreidt de vulling over de deeglap
  7. vouw de deeglap met vulling in en kneed het voorzichtig door
  8. Vet de bloempot in met boter of plaats rondom bakpapier
    doe de deegbal in een omgespoelde ceramische bloempot
  9. Bereid de barbecue voor met gloeiende briketten in een rondje tegen de schaal van de barbecue. Het grilrooster heb je niet nodig.
  10. De barbecue moet ongeveer een keteltemperatuur hebben van 200ºC
  11. Plaats de bloempot in het midden en sluit de barbecue.
  12. Als het brood mooi bruin is haal je de bloempot met een paar goede handschoenen van de barbecue.
  13. Laat het brood iets afkoelen en dan kan je hem uit de pot halen

Gearchiveerd onder:

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook