In English

Boeren pan pizza uit de skillet

In samenwerking met

Boeren pan pizza uit de skillet

Wij gaan/gingen regelmatig naar het pannenkoeken restaurant hier in de buurt. En daar hadden ze de boeren pannenkoek. Een enorme pannenkoek met daaroverheen ham, spek, groenten (niet te veel) en gegrilde kaas (nooit genoeg).

Omdat het al een hele poos terug is dat we geweest zijn werd het tijd om te kijken of we zo iets lekkers hier op tafel konden zetten. Pannenkoek op de barbecue gaat wel maar heeft geen toegevoegde waarde. Daarom hebben we er een pan pizza van gemaakt.

Het deeg voor pan pizza is verschrikkelijk makkelijk. Je hoeft niet eens te kneden. Meng alles door elkaar tot je geen droge bloem meer ziet en je bent klaar. Het deeg is wel redelijk nat. Om het deeg tot een bol te vormen, zonder dat het aan je handen blijft plakken, maak je je handen ook een beetje nat. Daarna gooi je het deeg in de ingevette skillet, dekt het af met keukenfolie en wacht je gewoon af.

Deze hoeveelheid pizzadeeg is voor een pan pizza van ongeveer 30 cm. Onze Skottsberg hapjespan is hier uitermate geschikt voor. De pan heeft een mooie glooiende rand, een dikke bodem en het perfecte formaat. Heb jij een grotere of kleinere skillet dan pas je de hoeveelheid deeg aan.

Je kan het deeg in 2 tot 3 uur op kamertemperatuur laten rijzen maar wij hebben gemerkt dat de bodem beter wordt als we hem langer laten rijzen. Daarom hebben wij de hele skillet een nacht in de koelkast gezet. Na bijna 20 uur in de koelkast en 2 uur op het aanrecht was het deeg heel mooi ontspannen en dik.

Na 2 uur is het deeg een keer zo groot geworden en helemaal uitgezakt. Met een beetje mazzel vult het deeg de hele skillet. Anders duw je met je vingers het deeg een beetje op z’n plek. Nu giet je wat olijfolie over het deeg en kan je hem beleggen met alles wat je lekker vindt. Dit wordt een pizza met een dikke bodem dus deze kan aardig wat dragen.

De basis voor deze pizza is geen tomatensaus maar kaas. Veel kaas. Wij gebruikten droge mozzarella. Dat is niet de mozzarella die je in de zakjes koopt. Sommige supermarkten hebben het en anders moet je naar de kaasboer. Droge mozzarella is een stuk vetter en perfect voor de pizza.

Voor de rest hebben wij de boeren pannenkoek van een plaatselijk pannenkoeken restaurant aangehouden als recept voor deze dikke pizza. We weten niet goed wat er “boeren” aan de pannenkoek is maar hij is wel erg lekker.

Dit is de opstelling voor pizza in een kamado. Op de bovenste plek in het divide & conquer systeem plaatsen we het accessoire rek. Daarop leggen we de platesetters. Daarop leggen wij een paar RVS hoekstukken en daarop de pizzasteen. Je kan ook een paar dikke bouten of een paar proppen aluminiumfolie gebruiken. Als er maar ruimte tussen de platesetter en de pizzasteen komt.

Deze opstelling voorkomt dat de bodem van de skillet te heet wordt. Anders is de bodem al verbrand en de bovenkant misschien nog rauw.

We stoken onze Konnekted Joe op tot 300ºC. Dat is wat ons betreft de perfecte temperatuur om in een kamado pizza’s te bakken. Al deze hitte gaat rondom de platesetter het deksel in waardoor de pan pizza van bovenaf verhit wordt. Net als in een echte pizzaoven.

De gietijzeren pan gaat in de kamado en dan sluit je het deksel. Je kan de gaarheid van de pizza checken door af en toe stiekem door de topvent te kijken of de kaas al gesmolten is. Er komt aardig wat hitte door het gat dus pas op dat je je wenkbrauwen niet verbrand.

Als de bovenkant er goed uitziet dan ga je de bodem bekijken. is deze goudbruin dan is de boeren pan pizza klaar.

Deze dikke pizza is genoeg voor 4 personen of 2 hele hongerige. Ga jij deze boeren pan pizza ook maken laat ons dat weten via de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op je social media kanaal. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 500 gram bloem
  • 14 gram zout
  • 7 gram droge gist
  • 300 gram water
  • 8 gram olijfolie

Voor erboven op

  • 3 el olijfolie
  • Droge mozzarella
  • 2 tomaten
  • 5 kastanje champignons
  • Een halve Ui
  • 4 plakken salami
  • Reepjes ham
  • Peterselie
  • Belegen Goudse kaas
  • Pizzakruiden gekocht of zelfgemaakt
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Blond & Krachtig

Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.

Bereiding

  1. Mix de bloem, zout, gist en water tot je geen droge bloem meer ziet.
  2. Giet wat olijfolie in de skillet en verdeel dat over de hele bodem en rand. Maak met natte handen een bol van het deeg en leg hem in de ingevette skillet. Bedek de skillet met keukenfolie en laat het deeg rijzen. Dit mag 2 tot 3 uur op het aanrecht of langer in de koelkast.
  3. Het deeg zal na het rijzen bijna de hele skillet vullen. Is dit nog niet helemaal het geval dan duw je het deeg voorzichtig in de vorm van de skillet.
  4. Giet wat olijfolie over het deeg en beleg hem met alles wat je lekker vindt. Bij ons is dat ui, tomaat, champignons hamreepjes, salami en verschillende soorten kaas. We sluiten af met nog wat olijfolie en pizzakruiden.
  5. Bereid je kamado voor met de opstelling zoals hierboven beschreven met een keteltemperatuur ergens tussen de 250 en 300°C.
  6. Zet de skillet op de pizzasteen en sluit het deksel.
  7. Na 15 tot 30 minuten is de pan pizza klaar. Dit check je door de opening in de topvent. Als je een spatel onder het deeg duwt dan kan je ook de bodem checken.
  8. Bestrooi de pizza met wat peterselie en serveer met curry saus.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook