In English

Boeren pan pizza uit de skillet

In samenwerking met

Boeren pan pizza uit de skillet

Wij gaan/gingen regelmatig naar het pannenkoeken restaurant hier in de buurt. En daar hadden ze de boeren pannenkoek. Een enorme pannenkoek met daaroverheen ham, spek, groenten (niet te veel) en gegrilde kaas (nooit genoeg).

Omdat het al een hele poos terug is dat we geweest zijn werd het tijd om te kijken of we zo iets lekkers hier op tafel konden zetten. Pannenkoek op de barbecue gaat wel maar heeft geen toegevoegde waarde. Daarom hebben we er een pan pizza van gemaakt.

Het deeg voor pan pizza is verschrikkelijk makkelijk. Je hoeft niet eens te kneden. Meng alles door elkaar tot je geen droge bloem meer ziet en je bent klaar. Het deeg is wel redelijk nat. Om het deeg tot een bol te vormen, zonder dat het aan je handen blijft plakken, maak je je handen ook een beetje nat. Daarna gooi je het deeg in de skillet, dek het af met keukenfolie en wacht je gewoon af.

Zorg wel dat de skillet een beetje op kamertemperatuur is. Dus haal hem een dag eerder al uit de schuur. Deze hoeveelheid pizzadeeg is voor een pan pizza van ongeveer 30 cm. Dus dan moet je ook een gietijzeren skillet van 30 cm hebben natuurlijk. Heb je een grotere of kleinere skillet dan pas je de hoeveelheid deeg aan.

Na 2 uur is het deeg een keer zo groot geworden en helemaal uitgezakt. Met een beetje mazzel vult het deeg de hele skillet. Anders duw je met je vingers het deeg een beetje op z’n plek.

De basis voor deze pizza is geen tomatensaus maar kaas. Veel kaas. Wij gebruikten droge mozzarella. Dat is niet de mozzarella die je in de zakjes koopt. Sommige supermarkten hebben het en anders moet je naar de kaasboer. Droge mozzarella is een stuk vetter en perfect voor de pizza.

Je hoeft ook niet bang te zijn om teveel op deze pizza te leggen. Dit deeg heeft meer weg van focaccia dus kan wel wat gewicht hebben. Je mag ons lijstje aanhouden maar je kan vast zelf ook wat lekkers verzinnen om deze pan pizza mee te beleggen.

Dit is de opstelling van onze Kamado Joe voor deze pan pizza. Op de bovenste plek in het divide & conquer systeem plaatsen we het accessoire rek. Daarop leggen we de platesetters. Daarop leggen wij een paar RVS hoekstukken en daarop de pizzasteen. Je kan ook een paar dikke bouten of een paar proppen aluminiumfolie gebruiken. Als er maar ruimte tussen de platesetter en de pizzasteen komt.

Deze opstelling voorkomt dat de bodem van de skillet te heet wordt. Anders is de bodem al verbrand en de bovenkant misschien nog rauw. Op deze manier gaat de hitte rondom de platesetter het deksel in waardoor de pan pizza van bovenaf verhit wordt.

Omdat je topvent volledig open hebt staan kan je af en toe checken hoe ver de pizza is. Er komt aardig wat hitte door het gat dus pas op dat je je wenkbrauwen niet verbrand. Als de kaas mooi goudbruin en gegrild is dan is de pizza klaar.

De boeren pan pizza serveren we met curry saus. En dan veel. Dat is zo’n fijne combinatie.

Ingrediënten

Voor het deeg

 • 400 gram bloem
 • 10 gram zout
 • 7 gram droge gist
 • 250 gram water
 • 8 gram olijfolie

Voor erboven op

Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Blond & Krachtig

Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.

Bereiding

 1. Mix de bloem, zout, gist, water en olijfolie net zo lang tot je geen droge bloem meer ziet.
 2. Maak met natte handen een bol van het deeg en leg hem in een ingevette skillet. Bedek de skillet met keukenfolie en laat het deeg 2 uur rijzen.
 3. Na 2 uur zal het deeg bijna de hele skillet vullen anders duw je het deeg voorzichtig in de vorm van de skillet.
 4. Pel de teen knoflook en druk hem plat met de zijkant van een groot mes. Gebruik een beetje grof zout om het makkelijker te maken. Meng dit met een beetje olijfolie en versgemalen zwarte peper en smeer dit voorzichtig over het deeg.
 5. Rasp de mozzarella en strooi het over de bodem .
 6. Snij de tomaat, paprika en champignon in plakjes. Doe hetzelfde met de ham en spek. Beleg daar de mozzarella mee.
 7. dan gaat de peterselie en de goudse kaas eroverheen.
 8. Bereid je kamado voor met de opstelling zoals hierboven beschreven met een keteltemperatuur ergens tussen de 250 en 300°C.
 9. Zet de skillet op de pizzasteen en sluit het deksel.
 10. Na 15 tot 30 minuten is de pan pizza klaar. Dit check je door de opening in de topvent. Als je een spatel onder het deeg duwt dan kan je ook de bodem checken.
 11. Bestrooi met extra peterselie en de pizzakruiden. Serveer met curry saus.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook