In English

Brazilaans gemarineerde spareribs

In samenwerking met

Brazilaans gemarineerde spareribs

Er zijn verschillende manieren om costela de porco (varkensribbetjes) in Brazilië te bereiden. Over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van een zure marinade die ervoor zorgt dat het vlees geweldig mals wordt zodat de spareribs niet nog eens uren moeten garen. Wij helpen het hele proces nog een beetje mee waardoor je deze spareribs in twee uur op tafel kunt zetten.

Je hebt verschillende soorten spareribs maar wij hebben onze keuze gemaakt. Wij gebruiken het liefst de USA baby back ribs van Beef en Steak. Deze zijn een stuk langer dan de Hollandsche spareribs en ook lekker dik bevleesd. Met deze spareribs is het echt geen schande om te delen.

De marinade is een geweldige mix van sinaasappelsap en heul veul knoflook. Wij hebben bijna een hele bol in de marinade zitten. Het is nu niet zo dat het vlees overdreven naar knoflook gaat smaken. Tijdens het marineren en na het verhitten blijft er een mildere knoflooksmaak achter op het vlees die iedereen wel kan waarderen.

Wij hebben de spareribs een hele nacht in de marinade gehad. Uiteindelijk hebben ze er 16 uur in gelegen. Het is nu niet zo dat de smaak meer in het vlees trekt. Afgezien van het zout zullen de rest van de smaken hooguit maar een paar millimeter in het vlees trekken. Maar omdat spareribs niet heel dik zijn heeft het toch resultaat.

Het sinaasappelsap doet echter wel z’n werk. Het zuur zal het bindweefsel afbreken waardoor het vlees steeds malser zal worden. Wij adviseren het vlees niet langer dan 24 uur in de marinade te laten liggen. Het vlees zal uiteindelijk zo mals worden waardoor het bijna niets meer met vlees te maken heeft.

De gemarineerde spareribs gaan zo uit de marinade in de folie. We gaan ze niet eerst schoonspoelen of droogdeppen. De stoom van de marinade zal het gaarproces in de aluminiumfolie versnellen.

Het gemarineerde vlees leggen we nu indirect op de barbecue en laten het gewoon twee uur liggen. We hebben 1 van de 2 halve platesetters in de Kamado Joe gehangen waardoor je twee zones hebt gecreëerd.

Het vlees zal nu gestoomd worden en geweldig mals worden tot het punt dat het bijna van het bot valt. Bijna want we hebben het vlees wel zo stevig dat het nog echt gekauwd moet worden.

Om te checken hoever het vlees is steek je door de folie en in het vlees met een tandenstoker of de probe van je thermometer. Als de probe er zonder al te veel weerstand in en uitgaat dan zijn ze goed.

In principe zijn de spareribs nu klaar. Dat zie je heel goed aan het terug getrokken vlees waardoor de ribben bloot komen te liggen. Je zou ze ingepakt af kunnen laten koelen zodat je ze later in de week kunt afgrillen. Wij grillen ze nu direct af boven de andere kant van het rooster.

Bij het afgrillen hou je goed de kleur in de gaten. Het doel is natuurlijk prachtig goud bruin. Hier en daar een donkerder of zelfs zwart plekje is natuurlijk geen probleem. Ga het alleen niet overdrijven.

Deze Braziliaanse spareribs kan je zo mals maken als je zelf wil. Wij hebben ze het liefst al dente. Zo mals dat je het vlees makkelijk uit elkaar trekt maar dat het niet vanzelf van het bot valt. Ga jij deze Braziliaanse spareribs ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

 • Baby Back Ribs
 • Sap van 3 sinaasappels
 • Een handvol gesneden peterselie
 • 8 tenen knoflook geperst
 • 1 el gerookte paprikapoeder
 • 1 el zee zout
 • 2 tl komijnpoeder
 • 1 tl zwarte peper
 • 1 witte ui gesnipperd
 • 1 jalapeñofijngesneden
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Blond & Krachtig

Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.

Bereiding

 1. Verwijder het vlies van de spareribs. Steek een bot tafelmes tussen het bot en het vlies en trek het mes omhoog tot je een vinger onder het vlies kunt krijgen. Trek nu het vlies los terwijl je de spareribs met het mes naar beneden drukt.
 2. Meng de rest van de ingrediënten tot een marinade. Doe de spareribs in een ziplockzak en schenk de marinade erbij.
 3. Druk zo veel mogelijk lucht uit de zak voordat je de zak sluit. Laat de zak een nacht tot 24 uur in de koelkast liggen.
 4. Bereid een barbecue voor met twee zones en een ketel temperatuur van ongeveer 180ºC.
 5. Pak de gemarineerde spareribs, zonder schoon of droog te maken, stevig in met aluminiumfolie en leg ze dan aan de indirecte zijde van de barbecue en sluit het deksel.
 6. Laat de spareribs zo anderhalf tot twee uur liggen en controleer dan met een tandenstoker of de probe van je thermometer of het vlees mals genoeg is.
 7. Pak de spareribs uit en gril ze om en om af boven directe hitte tot het vlees mooi goudbruin zijn.

Gearchiveerd onder:

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook