In English

Brisket ear burnt ends

Brisket ear burnt ends

In onze zoektocht naar een perfect brisket recept komen we natuurlijk ook burnt ends tegen. We hebben al verschillende recepten voor burnt ends van buikspek gemaakt en die moet je zeker ook eens proberen maar voor het echte werk maak je burnt ends van brisket.

De burnt ends worden dan gesneden van het vette deel van een hele brisket. Dat is de puntborst van een rund mocht je slager niet weten wat je bedoelt. Het vette deel noemen ze ook wel de brisket ear omdat de vorm daar enigszins aan doet denken.

Dit is dus een brisket ear. Het heeft wel iets weg van een oor. Een lelijk oor, maar toch. Je ziet dat het een mooi vet stuk vlees is. Precies zoals we het willen. De enige stukken vet die we weg snijden zijn de hardere stukken aan de buitenkant van het vlees.

Dat vet zorgt ervoor dat de dry rub niet aan het vlees kan hechten. Dat zal gewoon wegspoelen met het smeltende vet. Dat is jammer dus snijden we het weg.

Als de brisket ear schoon is dan bestrooien we het vlees met een lekkere laag dryrub. De dryrub is vooral zoet en zout. Dat is wat je wil voor burnt ends. Dit worden straks heerlijke snoepjes.De brisket ear gaan we eerst roken op ongeveer 120°C met wat eikenhout. Zorg er in ieder geval voor dat je een thermometer in het vlees steekt. We gaan namelijk eerst tot een kerntemperatuur van 65°C. Op deze temperatuur begint de zogenaamde stall die ervoor zorgt dat het vlees niet langer warmer wordt tot alle oppervlakte vocht verdampt is.

Zo ziet de brisket ear eruit na een uur of 4 roken. De hele tuin rookt ook al geweldig en de buren vragen zich af wat je straks uit te delen hebt. Dit is dus het moment dat je het vlees in gaat pakken. Neem 2 flinke stukken aluminiumfolie en pak het vlees zo in er geen vocht uit kan lopen.Het pakketje gaat nu terug op de barbecue en je steekt de thermometer weer in het vlees door de folie. Zo gaar je de brisket ear tot een kerntemperatuur van 95°C.Bij het uitpakken let je goed op dat het vocht in de folie blijft. Het vocht heb je straks nog nodig.Snij nu het vlees in blokjes van ongeveer 2 tot 3 centimeter. Het moeten hapklare brokjes worden die je met een cocktailprikker kan eten.Neem een flinke aluminiumschaal of een oven tray en doe daar de blokjes in. Giet het overgebleven vocht erbij en een kwart liter barbecuesaus. Neem een goede zoete barbecuesaus. Is het nog niet zoet genoeg dan gooi je er nog een paar scheppen bruine suiker bij.

Meng de blokjes brisket goed met de saus en zet de bak terug op de barbecue. De temperatuur mag nu wel een stukje omhoog omdat je graag wilt dat de saus gaat karameliseren. Dat gebeurt op een temperatuur van 160°C. Let wel goed op dat de suikers niet verbranden. Dat zou jammer zijn van al het werk.Zo wil je dat de burnt ends er uit komen te zien. De saus is lekker plakkerig geworden. De blokjes zijn heerlijk zacht met een stevige donkere buitenkant. Mocht het zo zijn dat de blokjes nog niet zacht genoeg zijn dan laat je ze gewoon nog even liggen.

Ingrediënten

 • Brisket ear van ongeveer een kilo
 • 1 eetlepel bruine suiker
 • 2 theelepels grof zout
 • 2 theelepels paprikapoeder
 • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
 • ½ theelepel cayennepeper

Voor de saus

 • 200 ml ketchup
 • 3 eetlepels bruine suiker
 • 2 eetlepels azijn
 • 1 eetlepel stroop
 • ½ eetlepel Worcestershire sauce
 • 1 theelepel zout

Bereiding

 1. Bereid een barbecue voor met een indirecte zone op 120°C.
 2. Meng de bruine suiker, zout, paprikapoeder, zwarte peper en cayennepeper.
 3. Snij de harde stukken vet weg die aan de buitenkant van het vlees zitten. en bestrooi het vlees met de dry rub.
 4. Leg de brisket ear op het rooster en plaats een kernthermometer. We garen het vlees eerst tot een kerntemperatuur van ongeveer 65°C.
 5. Als het vlees de kerntemperatuur bereikt heeft dan pak je het vlees in met aluminiumfolie en gaar je het vlees verder tot 95°C.
 6. Meng alle ingredienten voor de saus.
 7. Pak het vlees uit en bewaar het vocht. Snij de brisket ear in blokjes van 2 tot 3 cm en leg ze in een oven tray. Giet het opgevangen vocht met de barbecuesaus over de blokjes vlees. Meng alles goed door elkaar en zet de tray terug op de barbecue en laat de temperatuur oplopen tot 160°C.
 8. Laat de saus dikker worden en karameliseren op het vlees. Als de blokjes mooi donker zijn en het vlees zacht dan ben je klaar.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook