In English

Broodje ribeye met gekarameliseerde ui

Broodje ribeye met gekarameliseerde ui

Soms heb je gewoon behoefte aan een stevige lunch. Dan hebben we voor jou dit broodje ribeye. Maar de hoofdrolspeler van dit broodje is de gekarameliseerde ui. Heerlijke zoete donkerbruine ui die dit broodje echt afmaakt.

In principe kan je elke ui gebruiken die je wilt maar wij gaan voor zoete witte ui. Omdat het eindresultaat zoet moet worden ben je al lekker onderweg. Snij plakken van een halve centimeter dik. Niet dunner want anders is de ui droog voordat hij lekker bruin is geworden.

Gebruik een pan met een dikke bodem zoals deze gietijzeren skillet. Deze pannen houden lang de hitte vast en zorgen voor een gelijkmatige warmte.

De uien gaar je net zo lang door tot de uien zacht en donkerbruin zijn. De truc is om ze net zo lang met rust te laten tot er een maillard reactie ontstaat. Dan wordt de ui aan de pan zijde mooi bruin. Keer wel op tijd voordat de uien verbranden en laat ze dan weer met rust.

Mochten de uien te droog worden giet er dan wat water bij en ga door. Gebruik niet te veel water anders ben je de uien aan het koken en zullen ze niet bruiner worden.

Als de uien mooi donker goudbruin zijn dan giet je er 2 eetlepels balsamicoazijn bij. Roer nog een keer goed door en wacht tot de ui weer een stap donkerder zijn geworden. Haal de pan van het vuur en ga door met stap 2 van dit recept.

Je kan natuurlijk de ribeye op het rooster gooien maar wij hadden een mooie grillplaat liggen. Volgens ons de beste manier om een niet al te dikke steak te bereiden. Laat de grillplaat goed heet worden, giet wat olie op de plaat en leg de ribeye op de plaat. De ribeye gaat er zo op. Zonder peper of zout.

Keer nu de ribeye regelmatig zodat je een mooie gelijkmatige garing krijgt. Als je de steak te lang laat liggen krijg je weliswaar in één keer een prachtige korst maar de kans is groot dat de binnenkant voor een groot gedeelte al voorbij medium rare is.

Na 10 minuten keren en draaien is dit het resultaat. Prachtig toch? Nu laat je de ribeye rusten. Door het rusten zal het vlees iets afkoelen waardoor het vlees wat ontspant en de sappen zich weer gaan verdelen.

In de tussentijd gril je het brood. Koop een mooi vloerbrood en snij deze in dikke plakken. Smeer aan 1 zijde in met boter en grill die zijde tot de sneeën goudbruin zijn.

Als de ribeye genoeg gerust heeft snij je deze in plakken van een halve centimeter haaks op de draad. Zo krijg je prachtig mals vlees. Kijk eens hoe mooi roze het vlees is. Van rand tot rand medium rare. Dit is ook het moment dat je het vlees bestrooit met grof zout en een beetje versgemalen zwarte peper.

Nu mag je het broodje op gaan maken. Smeer 1 sneetje in met een lekkere laag mosterd. Dan een handvol rucola. Daarna wat plakken ribeye en een flinke schep van de gekarameliseerde ui.

Het tweede sneetje smeer je in met mayonaise. Met 1 ribeye maak je met gemak 3 van deze broodjes. Dan maak je nog vrienden ook.

Ingrediënten

 • 2 flinke zoete uien
 • 100 gram boter
 • 2 eetlepels honing
 • water
 • 1 eetlepel balsamico azijn
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 ribeye (300 gram) 2 tot 2,5 cm dik
 • 1 vloerbrood (genoeg voor 6 sneetjes van 1 cm dik)
 • 2 eetlepels mosterd
 • 100 gram rucola
 • 2 eetlepels mayonaise

Bereiding

 1. Zorg voor een barbecue met een directe bereiding en een rooster temperatuur rond de 200°C.
 2. Snij de uien in dikke plakken van minstens een halve centimeter dik
 3. Neem een pan met een dikke bodem en laat daar 50 gram boter in smelten
 4. Doe de uien in de pan en giet de honing eroverheen. Roer even goed door
 5. Schep de uien elke 20 seconden om totdat ze goudbruin zijn. Mochten de uien uitdrogen dan giet je er wat water bij
 6. Als de uien goudbruin zijn dan giet je de balsamicoazijn erbij. Schep het goed door en wacht tot de uien naar je zin zijn. Als het goed is dan zijn dat zachte uien die inmiddels donkerbruin zijn.
 7. Plaats de grillplaat en laat deze goed heet worden
 8. Doe wat olie op de grillplaat en leg de ribeye op de plaat. Wacht tot de ribeye vanzelf loskomt van de plaat en keer daarna regelmatig tot het vlees een kerntemperatuur heeft van 55°C.
 9. Laat de ribeye rusten onder een los stukje folie
 10. Snij het vloerbrood in dikke plakken van 1 centimeter dik en smeer 1 kant in met boter
 11. Gril de beboterde kant op de grillplaat tot goudbruin.
 12. Snij de ribeye in plakken en beleg de broodjes als volgt:
  1. 1 gegrild sneetje brood
  2. Mosterd
  3. Rucola
  4. Paar plakjes ribeye
  5. De gekarameliseerde ui
  6. Mayonaise
  7. Het volgende sneetje brood

Gearchiveerd onder:

, , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook