boterzachte shortribs met gekarameliseerde ui en een dikke laag gesmolten Gruyère op knapperig brood. Dit is een recept dat indruk maakt tijdens een barbecuefeestje met vrienden en familie.
Dit recept was onze bijdrage voor de Indian Summer challenge van Beef & Steak. Wat ons betreft is dit recept een goed voorbeeld van hoe eenvoudig ingrediënten samen kunnen komen om iets speciaals te maken.
Voordat we de shortribs gaan voorzien van peper en zout verwijderen we het vlies van de ribzijde. Dit vlies is taai en stug, smaakt nergens naar en zorgt ervoor dat de rook die het vlees extra smaak gaat geven tegengehouden wordt.
Je kan het vlies makkelijk verwijderen door een ontbijtmes tussen het vlies en een rib te steken. Dan duw je het vlies los totdat je er een vinger onder kunt krijgen.
We gaan deze shortribs bereiden in onze Konnected Joe. De Konnected Joe is een kamado met dezelfde unieke eigenschappen van een gewone Kamado Joe maar met een ingebouwde digitale controller.
Zo heb je de authentieke kamado-ervaring met de gemakken van moderne technologie. Dus perfect voor mensen die van gemak houden, zonder concessies te doen aan de barbecuekwaliteit.
Wij roken de shortribs low and slow boven directe hitte. Door ze op deze manier te bereiden creëer je een mooie korst zonder dat het vlees uitdroogt of verbrandt. mits je de temperatuur goed beheert en de afstand tot de kolen groot genoeg is.
Als de ruimte tussen het houtskool en het vlees groot genoeg is voorkom je namelijk dat de vlammen het vlees bereiken. Is dat niet mogelijk in jouw barbecue dan rook je het vlees indirect.
Deze shortribs hebben twee uur gerookt boven kersenhout. Het vlees krijgt dan die donkerrode rookkleur. Je ziet dat na 2 uur dat het vlees wat is terug getrokken van het bot. Dat wil zeggen dat we lekker op weg zijn om het vlees mals te krijgen. Voor het laatste stukje gaan we de shortribs stoven.
Dat doen we in de Skottsberg hapjespan die lekker breed en niet te hoog is. Het deksel heeft kleine bultjes aan de binnenkant waardoor het condens in het deksel terug druppelt in de pan zodat je weinig tot geen vochtverlies hebt.
We hebben de hitte opgestookt tot 160ºC om het proces een beetje te versnellen. Dat hoeft niet maar hou dan wel rekening dat de bereiding wat langer gaat duren.
Na een paar uur is het vlees geweldig mals en valt het zo van het bot. Doordat de uien in de bouillon lagen met het vlees erbovenop, hebben ze de rooksmaak van het vlees en het merg uit de ribben opgenomen.
Deze zoete uien hebben nu een hele intense smaak gekregen die we als basis gebruiken voor een geweldig broodje.
We roosteren een dikke plak brood en smeren daar de gekarameliseerde ui overheen. Dit broodje is nu al super lekker maar we gaan nog een stap verder.
Op de ui gaat het zachte vlees en een paar plakken Gruyère kaas. Als je het deksel even dicht gooit smelt de zachte kaas en ben je klaar.
Dit broodje shortrib met gekarameliseerde ui en gruyère noemen we de shortrib special en is echt fantastisch. Ga jij dit geweldige broodje ook maken laat ons dat weten via de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op je social media kanaal. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.
Ingrediënten
- Shortribs
- Olijfolie
- Peper en zout
- 4 grote zoete uien dungesneden
- 3 tenen knoflook fijngesneden
- 1 liter kippenbouillon
- Handvol verse tijm
- Dikke sneeën brood
- Roomboter
- Gruyèrekaas
- Verse tijm
Bereiding
- Verwijder het vlies van de shortribs door een bot mes tussen het vlies en een rib te steken. Druk het vlies omhoog tot je er een vinger tussen kunt krijgen en trek dan het vlies van het vlees.
- Snij de shortribs in stukken, smeer het vlees in met olijfolie en bestrooi ruim met peper en zout.
- Bereid je barbecue voor om het vlees te roken op 120°C. Plaats de stukken shortribs op het rooster en laat ze zo 2 uur liggen.
- Stook de barbecue op tot ongeveer 150 tot 180°C en zet een pan op het rooster.
- Leg de gesneden ui en knoflook op de bodem van de pan. Leg daar de gerookte shortribs bovenop. Vul de pan met de bouillon en leg daarbovenop de verse tijm en sluit het deksel. Stoof de shortribs 2 tot 3 uur tot het vlees botermals is.
- Haal het vlees uit de pan en verwijder ook de stokjes van de tijm. Laat de ui en de bouillon iets inkoken.
- Zet een koekenpan op het rooster met wat boter. Leg een dik snee brood in de pan tot de bodem goudbruin is.
- Draai het brood om en beleg deze met de ingekookte ui, de malse shortribs, een paar plakken kaas en wat blaadjes tijm. Wacht nu tot de kaas gesmolten is.