broodje steak of steak sandwich

broodje steak of steak sandwich

Het is zaterdagavond, je hebt nog trek en heel toevallig ligt er nog een stuk skirtsteak in de koelkast. Wat doe je dan? Dan maak je een lekker broodje voor jezelf. Dit broodje steak is een heel decadent broodje maar tegelijkertijd hoeft het niet duur te zijn als je een goedkoper steak neemt ipv bijvoorbeeld een ribeye.

Je mag dit natuurlijk ook van te voren plannen. Is misschien ook beter. Dan kun je wat vrienden uitnodigen om mee te eten. Voor dit broodje kan je elke soort vette  steak nemen. En dan bedoelen we steaks met een hogere vetverhouding zoals een ribeye of entrecote. Wij hebben gekozen voor een skirtsteak. Dat is een stuk uit het middenrif van het rund. Niet te verwarren met een bavette of flanksteak. Een mooi stuk vlees met een unieke smaak. Vraag de slager wel om deze te bestellen voor je want deze heeft hij doorgaans niet op voorraad. Deze hadden we van onze eigen scharrelslager Chris van Boeijen

skirtsteak-of-middenrifDit is de helft van een hele skirtsteak. Je ziet heel mooi de draad van het vlees lopen omdat dit hele langzaam werkende spieren zijn. Je kan hiervoor natuurlijk ook een ribeye of bavette nemen maar skirtsteak leent zich hier heel goed voor. Zorg wel dat je vlees neemt van een stevige vleeskoe met een goede, lees grote, vetverhouding. Dit kan je zien door dunne lijnen vet tussen het vlees door.

skirtsteak-met-grof-zoutDe steak zout je zeker 40 minuten van te voren in met een flinke hoeveelheid grof zout. Nu mag de steak lekker op temperatuur komen. Insecten en bacteriën houden weliswaar niet van zout maar doe dit toch maar goed afgedekt. Nu kan je er zelf voor kiezen om nu ook al zwarte peper er bij te doen. Wij doen het wel. Wij houden wel van de smaak van verhitte peper. Anderen vinden dit te bitter worden.

chiabatta-roosterenSnij alvast de ciabatta doormidden en smeer beide snijkanten in met een beetje olijfolie. nu mogen ze even kort op het hete rooster.

chiabatta-geroosterdJe mag natuurlijk zelf weten hoe de strepen lopen.

skirtsteak-directDe skirtsteak is op temperatuur en mag nu gegrild worden.

skirtsteak-direct-2Keer regelmatig om een gelijkmatige bruining en garing te krijgen. We gaan voor rare dus dat gaat heel snel.

skirtsteak-rareLaat de steak even 10 minuten tot rust komen. De sappen worden dan weer opgenomen door de spieren. Snij nu de skirtsteak evenwijdig aan de draad door het midden. Mooi hé.

verschil-haaks-of-gelijk-aan-de-draadHier zie je goed het verschil van evenwijdig aan de draad, boven, en haaks op de draad, onder. Dit is het verschil tussen taai en mals. Het haaks gesneden stuk bestaat nu uit heel veel kort gesneden spieren en het andere stuk is een paar hele lange spieren. Je ziet hier al heel goed wat het verschil is. En je zult begrijpen wat het verschil is als je erin bijt. Nu is het moment om dit eens te proberen.

skirtsteak-haaks-op-de-draad-snijden-in-plakjes-van-iets-minder-dan-1-cmSnij nu de 2 delen haaks op de draad in dunne plakken. Zo dun als je ze kan krijgen.

steak-sandwichBeleg de ciabatta met de saus, het vlees, de uien, tomaat en de rucolasalade.

steak-sandwich-2Als laatste snij je de belegde ciabatta in handzame stukken om uit te delen. Je mag het hele brood ook zelf opeten natuurlijk.

Ingrediënten

Mosterd mayonaise

 • 1 teentje knoflook
 • sap van een halve limoen
 • 1 eetlepel ketchup
 • 1 theelepel Dyon mosterd
 • 1 theelepel paprikapoeder, bij voorkeur gerookt
 • 2 eetlepels mayonaise

Voor de dressing

 • 1 rode ui
 • 1 vleestomaat
 • rucola
 • 2 theelepels olijfolie
 • zout en zwarte peper
 • 1 theelepel limoensap

Bereiding

 1. Maak eerst de saus door het teentje knoflook fijn te snijden, persen of te malen in een vijzel. Dit zoek je zelf maar uit. Vervolgens roer je alle ingrediënten goed door elkaar en laat je alles afgedekt in de koelkast intrekken.
 2. Nu maak je de rucolasalade door een theelepel olijfolie te mengen met het limoensap en wat peper en zout naar smaak.
 3. Snij vervolgens de ui in dunne plakjes en snij de vleestomaat in blokjes. Zo, het moeilijkste hebben we gehad.
 4. Nu mag je de barbecue voorbereiden. We willen een directe bereiding en heel heet. Dus voor de kolenbarbecue een dubbele laag briketten of houtskool en op de gasbarbecue alles vol open. Heb je een infrarood brander dan kan je deze een keer gebruiken. Maak het rooster goed schoon als deze heet is. Haal na het schoonmaken nog even een doekje met olijfolie over het rooster om de laatste restjes vuil te verwijderen.
 5. De skirtsteak halen we uit de koelkast en snijden hier en daar de vliesjes en dikkere stukken vet weg. We gaan heel kort en heet grillen en dan krijgt het vet te weinig kans om te smelten. Maak de steak even droog met wat keukenpapier en bestrooi de steak met grof zeezout en dek hem af. Laat op het aanrecht staan om op temperatuur te komen.
 6. Als de barbecue op temperatuur is dan snij je de ciabatta door midden om te roosteren. Smeer wat olijfolie op de 2 snijkanten en leg het brood op het rooster.
 7. Als er mooie gril strepen op het brood staan dan haal je het brood van het rooster.
 8. Nu mag de steak op de barbecue. Keer de steak regelmatig voor een gelijkmatige garing. Doe je dit niet dan heb je de kans dat je het vlees al tot de helft well done hebt voordat de korst mooi bruin is. De steak is binnen een paar minuten rare tot medium rare. Verder moet je niet gaan. Ga tot een kerntemperatuur van hooguit 50ºC.
 9. Laat nu de steak 10 minuten rusten om de spieren te laten ontspannen en het vocht weer op te nemen. Dit is de tijd om zelf even een biertje open te trekken. Je hebt het verdiend.
 10. Als de steak wat afgekoeld is dan snij je de steak haaks op de draad tot mooie dunnen plakken.
 11. Beleg het brood met de saus, vlees, rucola, tomaat en ui, en snij het hele brood in handzame stukken.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook