In English

Broodje varkenswang met ananas saus

In samenwerking met

Broodje varkenswang met ananas saus

Varkenswang is een geweldig stukje vlees. Het bevat niet veel vet, maar het zit boordevol collageen. Door een low and slow bereiding breekt het collageen af en blijft er gelatine over. Het resultaat is een mals stukje vlees dat precies groot genoeg is om een bolletje mee te beleggen.

Als we zouden moeten kiezen tussen pulled pork en gerookte varkenswang dan kiezen wij voor varkenswang.

Dit zijn varkenswangen. Ze worden ook wel koontjes genoemd. Sommige slagers kunnen je een hele kinnebak geven als je om wangen vraagt. Maak hem dan duidelijk dat het jou alleen maar gaat om de koontjes.

Varkenswangen zijn gemaakt om te roken. We stellen de Kamado Joe in op 150°C. Lager mag maar overdrijf het niet. Ergens tussen de 110 en 150°C is prima. Wij gebruiken graag kersenhout bij varkensvlees. Het geeft een milde rooksmaak en laat een prachtige kleur af.

1 blokje leggen we direct tussen de gloeiende kolen en de ander leggen we er net naast. Op die manier weet je zeker dat je het eerste uur voldoende rook hebt.

Zo zien de varkenswangen er uit na 2 uur roken. Heerlijke donkerbruine klompjes vlees. Je zou er nu al een hap van willen nemen maar ze moeten nog iets zachter worden.

Daarom gooien we ze in een aluminium bakje met wat ananas saus. De saus is net zuur genoeg om te helpen met het afbreken van het callogeen waardoor het proces een beetje versnelt wordt. De ananas saus gebruiken we straks ook om het broodje te beleggen.

Na ongeveer 2 uur check je of de varkenswang zacht genoeg zijn. Dat doen we deze keer niet door de temperatuur te checken. De kerntemperatuur is in dit geval niet zo belangrijk.

We steken de probe door de folie en de varkenswang. Als deze er zonder weerstand weer uitkomt dan zijn de wangen zacht genoeg en mag het aluminiumbakje van het rooster.Laat de varkenswangen ingepakt terwijl je de schijven ananas en de broodjes roostert. Daarvoor haal je de platesetter uit de Joe. De schijven ananas hebben iets langer de tijd nodig dus die gaan er als eerste op.

Zo zacht zijn de wangen als je ze uitpakt. Al het collageen is omgezet in gealtine en het vlees is heerlijk plakkerig. Je ziet ook een prachtige roze rookring. Je zou ze nu al op willen eten maar we hebben een ander doel.

Dit is het broodje dat we gaan maken. 1 varkenswang is een perfecte maat voor 1 broodje. Dat kan toch geen toeval zijn?

Ingrediënten

Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

  1. Bereid een barbecue voor met 2 zones en een kerntemperatuur van 110 tot 150°C. Hoe lager hoe beter.
  2. Bestrooi de varkenswangen met wat peper en zout en leg ze aan de koele zone van de barbecue. Laat ze zo de eerste 2 uur liggen.
  3. Na 2 uur hebben de varkenswangen genoeg rook gezien en leg je ze in een aluminiumbakje. Daar schep je 4 flinke eetlepels ananas saus bij. Sluit het bakje af met een vel aluminiumfolie en zet het bakje weer terug op het rooster en sluit het deksel.
  4. Na 2 uur prik je met een satéprikker of je probe door de folie en de varkenswang om te kijken hoeveel weerstand er is. Als de probe er zonder probleem in en uit gaat is het vlees zacht genoeg. Anders sluit je het deksel en wacht je nog een uur.
  5. Laat de varkenswang ingepakt terwijl je de schijven ananas insmeert met een beetje soyasaus. Daarna gril je ze aan beide kanten boven de hete zijde tot er grillstrepen ontstaan. Snij daarna de broodjes en rooster deze ook even.
  6. Daarna mag je de varkenswangen uit elkaar trekken en het broodje beleggen. begin met een blaadje sla, een schijf ananas, een uit elkaar getrokken varkenswang, een flinke schep ananas saus en dan de bovenkant van het bolletje.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook