Een broodsalade is de perfecte manier om van dat oude brood af te komen. Gooi er wat rijpe tomaatjes bij en wat voor groenten je nog meer over hebt in de koelkast en je zet echt wat heerlijks op tafel. Het droge brood neemt alle sappen van de groenten in zich op en hoe eerder je hem maakt hoe beter de smaken worden.
In een broodsalade kan je alles gooien wat je wilt. Als er maar tomaat inzit. En brood natuurlijk. Maar probeer het eens met asperges, gegrilde vis of olijven.
Wat we als eerst doen is de tomaatjes in tweeën snijden en ze bestrooien met een beetje zout. Meng het goed door elkaar en laat ze zo even staan. Na een kwartier merk je dat er een bodempje tomatensap onder in het kommetje ligt.
Dit sap gebruik je als basis. Een beetje olijfolie, mosterd en peper maakt een heerlijke dressing voor je broodsalade.
Je brood snij je in blokjes en rooster je in een pan met een beetje olijfolie. Hoe ouder je brood is hoe sneller dit gaat. Zie je groene vlekken op je brood dan gooi je het gewoon weg natuurlijk.
Daarna gril je de kip even om en om. We gebruiken natuurlijk kippedij omdat dit zoveel lekkerder is dan kipfilet. Gebruik je toch liever kipfilet, breng het dan goed op smaak en gril het niet verder dan 70°C. Een hogere kerntemperatuur zorgt voor droge kip. Wij gebruiken graag een Thermapen om te checken.
Daarna is het gewoon zaak om alles bij elkaar te gooien en daar de dressing overheen te gieten. Je kan dit al een paar uur van tevoren doen. Het brood zal de dressing opzuigen en het geheel nog lekkerder maken.
Ingrediënten
- Oud brood. Wit of bruin. Net wat je lekker vindt.
- tomaat. 2 grote of een doosje kleine cherry tomaatjes.
- kippendijen
- 1 paprika
- 1/2 rode ui
- 1/2 teen knoflook
- 1/2 theelepel mosterd
- 2 el olijfolie
- 1 theelepel citroensap
- feta
- peper en zout
Bereiding
- Snij het brood in blokjes van ongeveer 2 cm en rooster ze met een beetje olijfolie tot croutons.
- Snij de tomaten doormidden, doe ze in een kom en bestrooi ze met een beetje zout. Laat dit zo 15 minuten staan.
- Bestrooi de kip met een beetje zout en gril om en om tot ze gaar zijn.
- Haal nu de tomaten uit de kom en maak van het sap dat achterblijft een dressing door er een eetlepel olijfolie, mosterd, geraspte knoflook, citroensap en een beetje versgemalen peper bij te doen.
- Snij de rest van de ingredienten en meng alles goed door elkaar.