BBQ-helden

Brownie van de barbecue met pinda en frambozenjam

Weet je wel hoe makkelijk het is om brownies te maken? Nou echt heul makkelijk. Deze brownies maken we in een gietijzeren skillet op de barbecue. Je krijgt een mooie korst langs de randen en de binnenkant blijft lekker vochtig.

Deze brownies maak je voordat iedereen op je barbecuefeestje aanwezig is. Dan zijn ze afgekoeld als iedereen klaar is met eten. Ondertussen kan je de barbecue gebruiken voor de rest van de gerechten.

Voor de brownies gebruik je pure chocolade. 72% of hoger. Dit is chocola met koffiebonen. Je moet alles een keer geprobeerd hebben. Om de chocola met beleid te kunnen laten smelten zet je een kom op een pan met kokend water. Zo smelt de chocola en de boter rustiger en gelijkmatiger zonder dat je bang hoeft te zijn dat het verbrand.

Als de chocola en de boter is gesmolten doe je de suiker erbij en roer je alles goed door tot de suiker ook is gesmolten. Nu haal je de kom met het chocolademengsel van de pan en laat je het een minuut of 10 afkoelen.

Breek de eieren en giet daar het vanilleextract en de zout bij. Probeer dit luchtig te kloppen. Daarna roer je voorzichtig de bloem erdoor.

Als het chocolademengsel is afgekoeld dan giet je dit bij het geklopte ei en schep je alles door elkaar.

Als laatste mogen de pinda’s erdoor. Hier mag je ook andere noten voor gebruiken. Of witte chocola. Leef je uit.

Smeer de bodem en de randen van een gietijzeren skillet in met een beetje boter. Dit zorgt ervoor dat het beslag minder aan de pan blijft plakken. Daarna giet je het beslag in de skillet en klop je het een paar keer goed aan door de pan een paar keer voorzichtig op het aanrecht te tikken. Zo raak je alle luchtbellen kwijt.

Bovenop het beslag scheppen we een paar flinke eetlepels frambozenjam. We hopen dat een beetje frisheid brengt in de zware smaak van de pure chocola en de boter. We roeren met een theelepel door de frambozenjam en de eerste centimeters van het beslag om de jam een beetje door de brownie heen te krijgen.

De gietijzeren skillet gaat op de barbecue met een indirecte hitte rond de 150 en 170°C. Mocht je geen fanatieke barbecueër zijn dan snappen we dat je de skillet in de oven zet hoor. Maar bij ons staat er regelmatig een barbecue aan en dan kan je maar beter gebruik maken van die hitte.

Na ongeveer 45 minuten, dat ligt aan de temperatuur in de barbecue, zie je dat de bovenkant van het beslag droog is geworden. Dan weet je dat de pan van de barbecue mag. Je kan nog even checken of al het beslag ver genoeg is door hier en daar een tandenstoker in de brownie te prikken. Als deze eruit komt zonder nat beslag dan is het goed.

Nu komt het moeilijkste gedeelte. Wachten. Je ruikt al een uur die heerlijke geur van verse brownie en je mag er nog steeds niet aankomen. Zeker 2 uur niet. Dus houd je nog even in.

Na 2 uur is alles afgekoeld en mag je de dikke chocoladekoek uit de skillet wippen. Daarna snij je met een scherp mes de koek in brownies van 3 a 4 centimeter. Groter mag hoor maar je moet je wel beseffen dat het een flinke hap is.

Dit is hoe wij brownies het liefste zien. Lekker dik met stevige randen door het gietijzer en een nog beetje vochtige kern. De pinda’s zijn goed verdeeld en de frambozenjam is lekker plakkerig geworden. Je kan nu iedereen zelf laten pakken of je serveert ze met een beetje ijs.

De brownies zijn 3 tot 4 dagen houdbaar in de koelkast. Over het algemeen zijn ze al eerder weg.

Ingrediënten

  • 250 gram pure chocolada
  • 200 gram ongezouten boter
  • 150 gram witte suiker
  • 150 gram bruine suiker
  • 5 eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • ¼ theelepel zout
  • 175 gram bloem
  • 200 gram pinda’s
  • 150 gram frambozenjam

Bereiding

  1. Bereid een barbecue voor om indirect te barbecueën op een temperatuur van ongeveer 150 tot 170°C.
  2. Zorg voor een pan met kokend water en plaats daar een iets grotere kom op.
  3. Smelt daar de pure chocola en boter in.
  4. Als de chocola en de boter zijn gesmolten dan mag de witte en bruine suiker erbij.
  5. Haal de kom van de pan en roer de suiker er goed door. De suiker hoeft niet te smelten. Laat nu het mengsel afkoelen.
  6. Doe de eieren, vanille extract en de zout in een kom en klop de eieren luchtig.
  7. Meng de bloem erdoorheen en als je geen klonten meer ziet dan schep je het chocolademengsel erdoorheen.
  8. Als het beslag egaal is dan roer je de pinda’s door het beslag.
  9. Vet een gietijzeren skillet in met een beetje boter en giet het beslag in de skillet.
  10. Klop de pan een paar keer op de tafel om te zorgen dat de luchtbellen kunnen ontsnappen.
  11. Gooi hier en daar een beetje frambozenjam over het beslag en roer dit met de achterkant van een lepel door het beslag.
  12. Zet de skillet op het rooster en sluit het deksel.
  13. Kijk na een half uur of de bovenkant van het beslag droog is. Is dit het geval dan mag je de skillet 2 uur laten afkoelen. Anders laat je hem nog even staan.
  14. Wip de brownie uit de skillet en snij deze in kleine blokjes van ongeveer 5 x 5 cm.

Gearchiveerd onder:

, ,

Deel je een foto van een recept van BBQ-Helden op social media? Vermeld dan @bbqhelden en #bbqhelden. Dan zien wij jouw post ook.

Like, deel of laat een reactie achter

Misschien vind je dit ook interessant

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Erik en Harco. BBQ-bloggers van het jaar 2019 en wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.