Zin in een pittige snack van de barbecue? Deze Buffalo kipspiesjes zijn alles wat je zoekt. Je marineert ze in een simpele dry rub, gaart ze rustig indirect en dompelt ze daarna onder in een hete botersaus. Daarna gril je ze kort af zodat ze lekker plakkerig worden. Je serveert ze met een verkruimelde Gorgonzola en dan heb je een perfecte borrelhap van de barbecue.
We hebben de kipblokjes gekruid en aan kleine spiesjes geregen. De cayennepeper is optioneel, maar wij raden hem wel aan voor die typische Buffalo-pit. Tijdens de bereiding vlakt de hitte behoorlijk af dus je hoeft niet bang te zijn dat je mond meteen in de fik vliegt.
We leggen de spiesjes op een taartrooster. Zo’n rooster is ideaal om kleine barbecuehapjes makkelijk in één keer naar buiten en op de barbecue te plaatsen.
De spiesjes liggen in de Joe Junior want je hebt niet altijd zo’n enorme barbecue nodig voor dit soort kleine snacks. We hebben een blokje kersenhout toegevoegd voor een zachte rooksmaak die mooi samengaat met de pittige Buffalo-saus die we straks gaan maken.
De kipspiesjes zijn gaar bij een kerntemperatuur van 70ºC maar nog niet helemaal klaar. Door de kruidenmix heeft het vlees al wat kleur, maar dat is nu nog niet belangrijk als dat nog niet zo is. Als we de spiesjes door de Buffalo-saus gebben gehaald en kort afgegrild dan komt dat wel goed.
De botersaus geeft dit gerecht z’n naam geeft. In de stad Buffalo in de staat New York serveerden ze iconische hete kippenvleugels. Traditioneel wordt de botersaus op smaak gebracht met Frank’s RedHot. Deze saus is flink heet en een beetje zuur zonder chemisch te smaken. Vooral de geur is uniek.
We halen de spiesjes één voor één door de warme Buffalo-saus en leggen ze even kort terug op het rooster. Let op dat je alleen het vlees bedekt en niet het stokje, tenzij je fan bent van plakkerige vingers.
Wij serrveren onze Buffalo kipspiesjes met kleine brokjes gorgonzola die nog lekker smelt als de kip nog heet is. Buffalo hot sauce en blauwe kaas zijn een klassieke combinatie. Gorgonzola geeft de kip precies het romige, zoute tegenwicht voor de pittige saus. Geen fan van gorgonzola dan kan je ook feta gebruiken.
Ga jij deze Buffalo kipspiesjes ook maken laat ons dat dan weten in de reakties. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.
Ingrediënten
Voor de kip
- 600 gr kipfilet, in gelijke blokjes
- 1 el olie
- Korte spiesjes
Voor de kruidenmix
- 1 tl zout
- 1/2 tl zwarte peper
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1/2 tl knoflookgranulaat
- 1/4 tl uiengranulaat
- (optioneel: 1/4 tl cayennepeper)
Voor de buffalo saus
- 100 g roomboter
- 4 el Frank’s RedHot of vergelijkbare hete saus
- 2 el honing
Bij het serveren
- Gorgonzola, verkruimeld
- Verse peterselie of bieslook, fijngehakt
Beer pairing
Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.
Bereiding
- Meng alle ingrediënten voor de kruidenmix en strooi dit over de kipblokjes en hussel goed door. Laat het even intrekken terwijl je de barbecue aansteekt.
- Stel je barbecue in op een indirecte temperatuur van 160 tot 180°C. Leg de kipspiesjes op het rooster en sluit het deksel. Gaar de kip tot een kerntemperatuur van 70°C.
- Zet een steelpannetje op het rooster en smelt daarin de boter. Voeg de hete saus en honing toe. Roer tot je een gladde, glanzende saus hebt. Laat zachtjes pruttelen.
- Dip de spiesjes in de saus en gril de kip daarna kort boven direct vuur tot de saus begint te karamelliseren en de kip een mooie kleur krijgt.
- Bestrooi de nog hete kip met verkruimelde Gorgonzola zodat die licht smelt. Strooi er wat verse peterselie of bieslook overheen en geniet ervan.