In English

Buikspek gepekeld in gember siroop

Buikspek gepekeld in gember siroop

We hebben altijd wel een potje met stemgember in de koelkast. Het is een goede vervanger van verse gember maar wel een stuk zoeter. Dat komt door de siroop waar ze het in bewaren. Deze siroop kan je ook los kopen en smaakt heel lekker over het ijs of in je thee.

Wij weten al jaren dat varkensvlees en zoet heel goed bij elkaar passen en daarom hebben we een mooi stuk buikspek gepekeld in gembersiroop. Toen we het daarna rookten met een pittige dry rub hielden we een geweldig stuk vlees over met Aziatisch tintje.

Als je een stuk buikspek koopt dan moet je goed letten op de verhouding vlees en vet. Vet is goed maar je kan het ook overdrijven. Wij hebben graag een verhouding van 65 tot 70% vlees tegen 35 tot 30% vet.

De pekel is heel simpel. Je gooit gewoon een kwart flesje gember siroop en 2 el zout bij elkaar. Het zout in de pekel zal in het vlees trekken terwijl de gembersiroop een smaakvol laagje suiker achterlaat.

Voordat het buikspek de pekel ingaat snijden we de speklaag en een stuk van het vlees diep in. Zo kan de pekel tot diep in het vlees trekken en zal het spek eerder zacht worden tijdens het roken.

Na het pekelen bestrooien we het vlees met een pittige dry rub waar ook weer gember inzit. Ook zit er kurkuma in de mix. Kurkuma doe je er niet voor de smaak bij. Het heeft van zichzelf een licht bittere smaak maar werkt beter als kleurstof. Het vlees krijgt er een mooie gele kleur van. Pas wel op met je kleuren en de keukenkastjes. Kurkuma werkt echt heel goed als kleurstof en krijg je er ook slecht uit.

Dit is de buikspek die na 4 uur op de barbecue heerlijk mals is. Het vlees is heerlijk zoet met een beetje pit. Ga jij deze buikspek ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

  • Buikspek
  • 50 ml gember siroop
  • 2 el zout

Voor de dry rub

  • 1 el gemalen gember
  • 1 el knoflook granulaat
  • 1 el basterdsuiker
  • 2 tl zeezout
  • 2 tl gemalen zwarte peper
  • 2 tl kurkuma
  • 1 tl chili flakes

Voor de saus

  • 1 el olijfolie
  • 1 kleine witte ui
  • 3 tenen knoflook
  • 50 ml gembersiroop
  • 2 el groffe mosterd
  • 3 el honing
  • 1 tl appelazijn
  • 1/2 tl gemalen zwarte peper
  • 1/4 tl chili flakes
  • Een beetje zout
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Bitter & Growl

Dit is speciaal voor de IPA liefhebbers.

Bereiding

  1. Meng de gember siroop en de zout.
  2. Snij het vet van de buikspek in alsof je het in blokjes wil snijden maar niet zover dat je echt blokjes krijgt.
  3. Doe de buikspek in een ziplockzak en schenk de gembersiroop erbij. Laat dit minstens 4 uur tot een hele nacht intrekken
  4. Spoel het zout van de buikspek en dep het droog met keukenpapier.
  5. Meng de ingrediënten van de dry rub en strooi een egale laag over alle kanten van het vlees.
  6. Bereid een barbecue voor met een indirecte temperatuur van ongeveer 160ºC. leg het vlees aan de koele kant met de vetkant naar boven en sluit het deksel.
  7. Ondertussen maak je de saus door de ui en de knoflook fijn te snijden. Doe de olijfolie in een pannetje en laat de olie zachtjes opwarmen met de knoflook en de ui.
  8. Als de ui een beetje glazig is geworden dan mogen de rest van de ingrediënten erbij. Laat dit kort doorkoken en haal dan de pan van het vuur.
  9. Gaar de buikspek tot een kerntemperatuur van 80ºC. Smeer de saus dik over de buikspek en laat dit karameliseren. Dan mag je het vlees van de barbecue afhalen.

Gearchiveerd onder:

, , , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook