Camping burnt ends

Camping burnt ends

Wij zijn gek op burnt ends van buikspek. Wij noemen ze Cheapo burnt ends. En als jij ze eenmaal gegeten hebt dan snap je dat. Op vakantie willen we gewoon doorgaan met de hobby en daarom nemen we altijd een kleine barbecue mee. Daar willen we alles op kunnen bereiden dus ook burnt ends.

Het is geweldig als je in een paar uur het lekkerste vlees op tafel zet terwijl de hele camping langsloopt en iedereen zich afvraagt wat die lekkere geuren zijn die onder het deksel vandaan komen.

Op een kleine barbecue is low and slow een beetje lastig maar daar hebben we een oplossing voor. Met behulp van een rookplankje kan je het buikspek afschermen van de directe hitte van de briketten.

De meeste rookplankjes die je kan kopen zijn van cedar hout. Dat geeft een algemene rooksmaak dat bijna overal bij past. Maar bij varkensvlees hebben wij liever kersenhout. Laat rookplankje.nl nu kersenhouten rookplankjes hebben.

Het rookplankje moet je eerst een uur of 2 laten weken in water. Zet op het plankje een pan met water om het plankje geheel ondergedompeld te houden.

Om urenlang langzaam te garen steken we een tiental briketten aan met een kleine brikettenstarter. Deze leggen we om en om met verse koele briketten op de bodem van de barbecue. De gloeiende briketten steken zo de koele briketten aan in de loop van de bereiding.

Daarbovenop leggen we het natte rookplankje en wachten tot het plankje gaat roken. Dan draai je het plankje om en leggen daarbovenop de gepekelde buikspek. Sluit het deksel en wacht tot het buikspek een kerntemperatuur heeft van ongeveer 80°C.

Nu is het zaak dat je je inhoudt. Je hebt op dit moment een geweldig halfproduct dat je zo kunt eten. Maar we gaan het nog lekkerder maken.

Snij het buikspek in plakken van ongeveer 2 centimeter en dan in blokjes.

Leg de blokjes in een paar aluminium bakjes en bestrooi ze met de rub. Zet de bakjes met de blokjes buikspek op het rookplankje terug op het rooster. Zo krijgt de rub rustig de tijd om een korstje te vormen zonder dat de suiker verbrand. Sluit het deksel en kijk een uur later weer.

Check af en toe voorzichtig of het niet te hard gaat. Op een kleine barbecue is het wat lastiger om de temperatuur te controleren en het zou jammer zijn als het te hard gaat.

Als de rub een zogenaamde bark gevormd heeft dan moet er wat saus over de blokjes. Wij gebruiken hier de Kansas City Red van Grate Goods. Probeer je in te houden. Het is de bedoeling dat de saus overal op het vlees zit maar het hoeft er niet vanaf te druipen.

Stapel de gesausde blokjes terug op het plankje en sluit het deksel tot de saus genoeg ingedikt is om een plakkerig laagje te krijgen. Dan zijn de burnt ends op hun best.

Je kan nu zo het hele plankje met een paar vorkjes op tafel zetten. Zorg dat je er zelf snel bij bent want voor je je kont gekeerd hebt om de barbecue te sluiten is het plankje leeg.

Ingrediënten

voor de dry-rub

 • 4 eetlepels bruine suiker
 • 2 eetlepels paprika poeder
 • ½ eetlepel zwarte peper
 • ½ theelepel zout
 • ½ theelepel chilipoeder

Bereiding

 1. Neem het stuk buikspek en snij losse kleine stukken weg. De vetlaag kan je ook van een gelijkmatige dikte maken. Een vetlaag van ongeveer 3 tot 5 millimeter is genoeg.
 2. Neem een vershoudzak en doe daar het buikspek in en giet de liter water erbij samen met de 10 gram zout en 10 gram suiker. Laat dit gekoeld in ieder geval 1 dag intrekken. 2 dagen mag ook.
 3. Laat de rookplank 1 tot 2 uur weken in koud water
 4. Haal het vlees uit de zak, spoel het af en dep het vlees droog met wat keukenpapier.
 5. Bereid een barbecue voor voor een indirecte bereiding met een keteltemperatuur van ongeveer 110°C.
 6. Leg de rookplank op het rooster en wacht tot de plank rookt. Draai de plank om, leg het vlees op de plank en sluit het deksel.
 7. Laat de buikspek liggen tot een kerntemperatuur van ongeveer 80°C.
 8. meng de bruine suiker, paprikapoeder, zwarte peper, zout en chilipoeder. Dit noemen we een dry-rub. 
 9. Snij het vlees naar blokjes van ongeveer twee centimeter. Leg ze in 1 grote, of 2 kleinere aluminium bakjes.
 10. Strooi de dry rub over de blokjes en zet het aluminium bakje terug op de barbecue op het rookplankje.
 11. Laat de blokjes liggen tot de rub een korstje, of bark, gevormd heeft.
 12. Meng wat barbecuesaus door het vlees en leg de gesausde blokjes direct op het plankje en sluit het deksel.
 13. Laat de blokjes liggen tot de saus warm is en een beetje gekarameliseerd
 14. Serveer de camping burnt ends op het plankje met kleine vorkjes

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook