In English

Carne asada tortilla

In samenwerking met

Carne asada tortilla

We zien al jaren carne asada voorbijkomen op social media en op alle kookprogramma’s die we kijken op tv. Carne Asada zijn kleine stukjes gegrild rundvlees die vaak op een kleine tortilla met wat verse groenten geserveerd worden. En elke keer ziet het er geweldig uit.

Toch duurde het heel lang voordat we carne asada een keertje zelf maakten. Dat komt voornamelijk door de enorm lange lijst met recepten die we “nog een keer” moeten maken. Grappig genoeg verzinnen we veel dingen die op de website terecht komen een dag of twee voordat we ze gaan maken en komen we niet eens toe aan de to-do lijst.

Carne Asada is een Mexicaans gerecht dat in het Spaans geroosterd vlees betekent. In Mexico wordt het vaak gegeten als snack op straat en dan zie je het verpakt in kleine tortilla’s. We zijn nog nooit in Mexico geweest maar dat is wat we zien op het Food Network. En dat moet je dan maar geloven toch?

Traditioneel gebruiken ze flanksteak voor dit gerecht. Bij ons heet dit deel van de koe bavette. Bavette is een biefstuk uit de flank van de koe met een lange grove draad. Het vlees heeft van zichzelf een geweldige rundvlees smaak en is behoorlijk stug omdat het echt werkvlees is. Elke keer dat de koe zich beweegt gebruikt hij de spieren in zijn flank.

En toch kan dit vlees echt geweldig mals worden. Voornamelijk omdat je het zo kan snijden dat de lange spieren in stukjes gesneden worden. Ook de marinade die we gebruiken heeft een groot aandeel. Deze marinade is behoorlijk zuur door het limoen- en sinaasappelsap. Het zuur breekt het bindweefsel af waardoor het vlees malser wordt.

Officieel moet je carne asada grillen maar deze bavette is lekker dik. Als we die enkel zouden grillen dan is de kans groot dat de buitenkant te hard gaat terwijl de binnenkant nog niet gaar is. Daarom delen we onze Kamado Joe met het divide and conquer systeem in met een indirect en direct gedeelte.

Links hebben we een platesetter met daarboven het rooster. Het andere rooster zetten we op de laagste stand lekker kort op de gloeiende kolen. Omdat we geen zin hebben om het vlees elke keer in de gaten te houden gebruiken we een digitale kernthermometer. Natuurlijk is het niet stoer en kookt een echte barbecueër op gevoel maar wij zitten met dit weer liever met onze pootjes in het zwembad.

Na 2 uurtjes op 120 graden vertelt onze Smoke thermometer precies dat het vlees 50°C is. Daarna merken we dat de batterij van de camera leeg is en moeten we eerst de voeten droogmaken voordat we naar binnen kunnen rennen voor een volle batterij. 7 minuten later is de bavette alweer 52°C. Dat zijn de problemen van foodbloggers waar je niet veel over hoort. Zielig hè?

We gooien de onderste luchtschuif open en wachten tot de rest van het houtskool lekker gloeit. Daarna grillen we de bavette om en om. Hou het vlees goed in de gaten. Dit is niet het moment om terug het zwembad in te gaan. Nu moet je echt aan het werk. Je laat het vlees net zolang liggen tot je wat donkere randjes ziet maar kort genoeg om het vlees niet te laten verbranden. Heul spannend werk dus.

Tussen het langzaam garen en het grillen heeft de bavette lang genoeg gerust dus dat is nu niet meer nodig. Nu komt de truc dat we de bavette malser maken door het te snijden. Eerst snijden we het vlees in dunne repen haaks op de draad. Die draden, of spiergroepen, zie je heel duidelijk lopen. Daarna snijden we de repen in kleine blokjes.

Ondertussen heb je iemand aan het werk gezet om de tortillas te grillen.  Dat is niet zo heel moeilijk dus daar moet jij je als BBQ held niet druk om gaan maken. Jij hebt je al genoeg ingespannen toch?

Dit is onze carne asada en ze zijn geweldig. We serveren ze met pico de gallo en een lekker fris sausje van sour cream. Probeer het recept en laat ons weten hoe je het vindt. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Voor de marinade

 • 3 el gesneden verse koriander
 • 80 ml olijfolie
 • 4 el soya saus
 • Sap van 1 sinaasappel
 • Sap van 1 limoen
 • 4 tenen knoflook
 • 1 fijngesneden jalapeno zonder zaadjes
 • 1 el tabasco
 • 1 el suiker
 • 1 tl komijn
 • 2 tl grof zout

Voor de sour cream saus

 • 120 gram sour cream
 • 120 gram mayonnaise
 • Sap en zest van 1 limoen
 • 2 el suiker

Serveren met

 • Kleine tortilla pannekoekjes
 • Pico de gallo
 • Feta
 • Partjes limoen en sinaasappel
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Blond & Krachtig

Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.

Bereiding

 1. Mix de ingredienten voor de marinade en marineer de bavette minstens 4 ur tot een hele nacht.
 2. Bereid een barbecue voor met 2 zones en een keteltemperatuur van ongeveer 120°C. Steek een kernthermometer in het dikste deel en sluit het deksel.
 3. Als de bavette een kerntemperatuur van 50°C heeft dan haal je het vlees van het rooster en stook je de barbecue wat meer op.
 4. Gril de bavette om en om tot je hier en daar wat mooie gegrilde randjes ziet.
 5. Snij de bavette haaks op de draad in dunne reepjes en daarna in kleine blokjes.
 6. Rooster wat tortilla pannenkoekjes en serveer de carne asada met pico de gallo, de sour cream saus, partjes limoen en sinaasappel en kleine blokjes feta. Vergeet dat koude biertje niet.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook