Carolina pork burger

Carolina pork burger

Ken je dat? Enorm veel zin in een broodje pulled pork maar geen zin om daar een dag, of een nacht, aan te besteden. Daar hebben ze de Carolina pork burger voor verzonnen. Wel de smaak maar niet het werk van pulled pork.

Is dit een vervanging voor echte pulled pork? Nee, natuurlijk niet. Maar deze burgers worden wel een groot succes op jouw volgende barbecuefeestje.

Uitgebakken-spekOm een beetje de smaak en mondgevoel van pulled pork te krijgen gaan we uitgebakken ontbijtspek door het gehakt mengen. Zo wordt het vlees wat vetter en krijg je hier en daar wat krokantere stukjes vlees door de burger. Bak het spek niet te ver. Goudbruin is goed.

uitgebakken-spek-gehaktHak de spek fijn zodat het makkelijker mengt door het gehakt.

varkensgehakt-ui-en-ontbijtspekDe burger bestaat alleen uit varkensgehakt, uitgebakken ontbijtspek en een klein uitje. Meer niet. Roer alles eerst voorzichtig door elkaar zonder al te veel te knijpen.

pork-burgersDaarna verdeel je het vlees in 4 gelijke delen. Maak er ballen van en druk deze voorzichtig plat. De burgers moeten 2 cm groter zijn dan het broodje. Dit doe je omdat de burger uiteindelijk nog wat krimpt als het verhit wordt. Probeer in het midden een deuk te maken. Zo voorkom je dat de burgers bol gaan staan tijdens de bereiding.

witte-kool-met-appelazijn-en-mayonaiseBij de super koop je kant en klare zakjes witte kool. Dit meng je met wat appelazijn en mayonaise en klaar. Natuurlijk mag je een luxere coleslaw maken. Maar deze werkt prima voor deze burger.

hamburgerbroodjes-grillenBereid een barbecue voor met 2 zones waarna je eerst de broodjes snijd en ze voorzichtig grilt.

pork-burgers-rauw-indirect-op-de-barbecueBestrooi de burgers aan beide zijden met wat peper en zout vlak voordat ze de barbecue op gaan. Het hoeft niet veel te zijn. bedenk dat de burgers al wat zouter zijn door de ontbijtspek.

De burgers zijn redelijk dik en daarom is het goed om ze eerst langzaam op te warmen aan de koelere zijde van de barbecue. Sluit het deksel en laat ze 20 minuten liggen.

pork-burgers-direct-op-de-barbecueDaarna mogen ze boven de directe hitte. Gril ze om en om tot een kerntemperatuur van 70°C.

carolina-pork-burger-3Beleg de broodjes met de burger. een flinke hap coleslaw en de saus. Zet op tafel een berg servetjes aan geniet.

Ingrediënten

Burger

 • 500 gram varkensgehakt
 • 75 gram ontbijtspek (ongeveer 10 plakjes)
 • 1 kleine gele ui, gesnipperd
 • peper en zout

Coleslaw

 • 150 gram verse witte kool (fijngesneden)
 • 2 eetlepels mayonaise
 • ½ eetlepel appelazijn
 • zout en peper naar smaak

Mosterd bbq saus (of gekochte mosterd bbq saus)

 • 50 ml appelazijn
 • 1 eetlepel bruine suiker
 • 1 eetlepel honing
 • 2 eetlepels mosterd
 • 2 eetlepels ketchup
 • 2 theelepels paprikapoeder
 • 2 theelepels hete saus (Tabasco bijvoorbeeld)
 • zout en peper naar smaak

Bereiding

 1. Bak de plakken ontbijtspek goudbruin en laat ze afkoelen
 2. Als de plakken koud zijn dan hak je ze klein met een flink mes
 3. Meng het gehakt voorzichtig met de ui en spek
 4. Verdeel het gehakt in 4 delen en maak er bollen van. Druk de ballen voorzichtig tot burgers die rondom 1 centimeter groter zijn dan de broodjes
 5. Leg de burgers nu een half uur in de koelkast om wat op te stijven. Zo valt de burger niet uit elkaar op de barbecue.
 6. Meng nu de witte kool met de appelazijn en de mayonaise.
 7. Gooi alle ingrediënten voor de saus bij elkaar en roer goed door.
 8. Bereid een barbecue voor met 2 zones met een keteltemperatuur van ongeveer 200°C.
 9. Snijd de broodjes door midden en gril beide zijden eventjes boven de hitte.
 10. Haal de burgers uit de koelkast en bestrooi ze aan beide zijden met wat grof zout en versgemalen zwarte peper.
 11. Leg ze aan de koele kant op de barbecue en sluit het deksel.
 12. Na 20 minuten, of een kerntemperatuur van ongeveer 60°C, gril je de burgers om en om aan de hete kant tot ze mooi bruin zijn en een kerntemperatuur hebben van 70°C
 13. Beleg de broodjes met de burger, coleslaw en een flinke klodder saus

Gearchiveerd onder:

, , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook