Caveman style kalfsentrecotes fajitas

Caveman style kalfsentrecotes fajitas

Kalfsentrecotes zijn heerlijk malse steaks. Omdat kalfsvlees erg mager is wil je ze het liefst zo snel mogelijk op hoge temperatuur garen. Wij gaan dit cavemanstyle doen.

Cavemanstyle barbecue is perfect voor dunne stukken rundvlees. Zo zal de buitenkant supersnel een bruine korst krijgen zonder dat de binnenkant te lang gegaard wordt.

Hiervoor moet je zeker voorzichtig zijn met kalfsvlees dat van zichzelf erg mals is maar niet al te vet zodat het vlees gauw droog kan worden.

Voor cavemanstyle heb je gloeiende houtskool nodig. Zoek wel stukken uit die een beetje hetzelfde formaat hebben en niet te groot zijn. De bedoeling is dat je straks een gloeiende bodem van houtskool hebt waar je entrecotes op kunnen rusten.

Ondertussen haal je de entrecotes uit de koelkast zodat ze een beetje op temperatuur kunnen komen. Daarna ga je de paprika en ui snijden. Deze breng je op smaak met de olijfolie, citroensap en de dryrub. Meng alles goed door elkaar.

Als de kolen gloeien is het eerste dat je gaat doen de groenten grillen. Dat kan op een grillplaat maar ook in een gietijzeren pan. Zorg dat ze een beetje zacht worden. Hier en daar een zwart randje is prima.

De groenten zijn klaar en die zet je apart. Dan blaas je de as van de kooltjes en leg je de kalfsentrecotes direct op de kolen. Zonder de dry rub trouwens. Deze verbrand alleen maar. Laat de entrecotes nu liggen totdat je de zijkant grijs ziet worden.

Dan draai je de entrecotes om en schud je de houtskool die blijft plakken eraf. Het zal je verbazen hoe weinig dat is. Laat de entrecotes nu nog 3 minuten liggen en haal ze dan van de kolen.

Meet de kerntemperatuur van de kalfsentrecotes. We gaan voor een kerntemperatuur van 55°C.. Is de temperatuur nog niet in de buurt dan mogen ze nog even terug. 52°C is ook goed hoor.

Als de entrecotes even rusten dan warm je de tortilla pannenkoeken even op. Om en om een minuutje is genoeg.

Nu is het moment om de dry rub voor de entrecotes over het vlees te strooien.

Nu snij je de kalfsentrecotes haaks op de draad in plakken van een halve centimeter. Het vlees lijkt te ver maar dat is de kleur van kalfsvlees. Leg het vlees in de gietijzeren pan met de groenten en warm alles nog even kort op voordat je het serveert.

Zet de hele pan op tafel en zet er een bakje sour cream, citroenschijfjes en je favoriete hete saus bij. Iedereen kan nu zijn eigen tortilla vullen.

Dit is de bedoeling. Een heerlijke fajita met supermals kalfsvlees.

Ingrediënten

dry rub voor het vlees

  • ½ eetlepel pimenton
  • ½ theelepel knoflookgranulaat
  • ½ theelepel uienpoeder
  • ½ theelepel  grof zout
  • ½ theelepel versgemalen zwarte peper

voor de groenten

  • 3 paprika’s verschillende kleuren
  • 1 grote witte ui
  • 2 theelepels grof zout
  • 2 theelepels pimenton
  • 2 theelepels bruine suiker
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel knoflookgranulaat
  • 1 theelepel gedroogde Oregano
  • 1 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel chiliflakes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Sap van 1 limoen

Serveren met

  • 8 Kleine tortilla’s
  • Kleine beetje sla
  • Koriander als je dat lekker vind
  • Sour cream
  • Hete saus

Bereiding

  1. Haal de kalfsentrecotes uit de koelkast en laat ze op temperatuur komen
  2. Snij de paprika’s en ui in plakken en meng de kruiden en olijfolie voor de groenten.
  3. Doe de groenten in een ziplockzak en doe daar het mengsel bij en kneed voorzichtig alles door elkaar.
  4. Bereid een barbecue voor met een volledig bodem bedekt met gloeiende houtskool.
  5. Zet een gietijzeren pan op het rooster en giet daar wat olijfolie in.
  6. Doe de groenten erbij en roerbak tot de groenten hier en daar een grilrandje hebben en zacht zijn. Haal dan de pan van het rooster.
  7. Blaas voorzichtig de as van de gloeiende kolen dep het oppervlak van de entrecotes droog met wat keukenpapier en leg ze dan direct op de kolen.
  8. Laat ze zo 3 minuten liggen en draai ze dan om. Laat nog 2 minuten liggen en haal ze dan van het vuur. Veeg de restje houtskool van het vlees en laat rusten.
  9. Meng de dryrub voor het vlees en bestrooi de kalfsentrecotes hiermee. Snij ze daarna in dunne plakken.
  10. Gril wat tortillas kort op het rooster en leg deze bij de groenten in de pan.
  11. Serveer alles met sour cream, sla, verse koriander en hete saus.

Gearchiveerd onder:

, , , , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook