In English

Champignon citroen broodjes

In samenwerking met

Champignon citroen broodjes

Dit brood is het resultaat van een paar bollen pizzadeeg uit de vriezer en wat restjes die we vonden in de koelkast. Van het pizzadeeg maakten we knopen die we vulden met opgebakken champignons. Daarna smeerden we ze in met boter, veel boter.

Soms heb je gewoon zin om wat te maken maar geen zin om er nog boodschappen voor te doen. Dan kijk je wat je kan vinden in de koelkast. En eigenlijk ligt er altijd wel iets waar we iets mee kunnen. We vonden nog wat champignons en wat vere kruiden.

Met een paar bollen pizzadeeg uit de vriezer moest dit wel wat kunnen worden. Met de champignons, wat tijm en citroenzest gaan we een vulling maken.

Alle ingredienten gooien we in een gietijzeren skillet en dit bakken we op. Breng het op smaak met een beetje peper en zout en daarna laat je het afkoelen. Omdat we de pizzadeeg laten rijzen met de vulling mag het niet meer warm zijn.

Het deeg hebben we 2 uur ontdooit en uitgerold tot een plak van ongeveer 5 mm dik. Deze snijden we tot reepjes van ongeveer 2 cm breed en 10 cm lang.

De reepjes haal je door de champignons en daarna leg je een knoop in het reepje. Dit doe je net zolang tot alle reepjes op zijn.

Vet een ovenschaal in met boter en daar leg je de knoopjes in. ga ze niet stapelen. Een enkele laag geeft het beste resultaat. Je hoeft ook niet te proppen. Heb je knoopjes over dan vul je nog een ovenschaal.

De schaal met de knopen sluit je af met keukenfolie en laat je 3 uur op kamertemperatuur staan. Je zou de schaal ook in de koelkast kunnen zetten en dan een nachtje laten rijzen. Zo kan je alles mooi voorbereiden.

Als het deeg gerezen is dan zie je wat het resultaat gaat worden. de knoopjes zijn allemaal kleine bolletjes geworden en de champignon vulling zit helemaal in en over het deeg. De schaal zet je nu in de Kamado Joe met een indirecte temperatuur van ongeveer 200 tot 220°C.

Na een half uur zet je een pannetje met boter naast de ovenschaal om op te warmen. Als de boter is gesmolten dan meng je er wat verse kruiden, citroensap en knoflook doorheen.

Daar smeer je de broodjes mee in en zo laat je het nog 15 minuten doorbakken.

Na 15 minuten heb je een mooi goudgeel brood dat je uit elkaar kunt trekken. Heerlijk voor de zondagmiddag met een drankje.

Ingrediënten

Voor het pizzadeeg

 • 300g bloem
 • 5g suiker
 • 5g zout
 • 7g droge gist. of 21 gram verse.
 • 10g olijfolie
 • 170g water

Voor de vulling

 • 150 gram kastanje champignons
 • 1 el olijfolie
 • 2 el gesneden verse tijm
 • 1 teen knoflook
 • zest van 1 citroen
 • zout en peper

Voor de boter

 • 100 gram boter
 • 1 teen knoflook
 • handjevol gesneden verse platte peterselie
 • sap van een halve citroen
 • peper en zout

Bereiding

 1. Meng alles voor het pizzadeeg en kneed het met de hand 15 minuten tot een egaal deeg. Laat dit 2 uur afgedekt rijzen.
 2. Snij de champignons, knoflook en tijm fijn. Doe een klein beetje olijfolie in een pan en bak daarin de chamignons, knoflook en tijm. Breng op smaak met peper en zout en haal dan van het vuur. Rasp de schil van de citroen tot de witte laag en strooi dit over de champignons. Laat dit afkoelen.
 3. Rol het pizzadeeg uit tot een plak van ongeveer 5 mm dik. Snij hieruit repen van 2 bij 10 cm.
 4. Giet een el olijfolie over de afgekoelde chapignons en haal de reepjes pizzadeeg hierdoorheen. Leg dan een knoopje in elk reepje.
 5. Vet een ovenschaal in met boter en leg daarin een enkele laag deegknoopjes. Gooi het restje champignons over de knoopjes. Sluit de ovenschaal af en laat het deeg 3 uur rijzen op kamertemperatuur.
 6. Bereid een barbecue voor met een indirecte temperatuur van ongeveer 200-220°C. Zet de ovenschaal op het rooster en sluit het deksel.
 7. Ondertussen snij je de peterselie en een teentje knoflook. Warm een pannetje op naast de ovenschaal en laat daarin de boter smelten. Als de boter gesmolten is dan doe je daar de peterselie, knoflook en citroensap bij. Doe er ook een beetje peper en zout bij.
 8. Na een half uur smeer je het brood in met de gesmolten boter en laat je het nog 15 minuten doorbakken.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook