In English

Champignon pepersaus

Champignon pepersaus

Het is altijd goed om een paar lekkere sausen op je receptenlijst te hebben staan. Wat dacht je van een champignon pepersaus. Hij smaakt geweldig bij een heerlijke steak, bij gegrilde aardappeltjes of door de pasta.

Is alles op dan neem je een stuk brood en veeg je alles er mee op. Zó lekker is deze saus.

Dit zijn alle ingrediënten voor deze pepersaus. Het hoofdingrediënt is natuurlijk zwarte peper. We nemen hele zwarte peperkorrels en die breken we in de vijzel. Zo heb je precies in de hand hoe grof je de peper maalt.

We gebruiken kastanje champignons in plaats van de witte. Ze hebben net wat meer smaak. Voor de saus heb je vette room nodig. Daarom kozen we voor slagroom. Alle andere soorten room zijn simpelweg niet vet genoeg.

Omdat we vaak toch al een barbecue warm hebben maken we deze saus ook op de barbecue. Met een gietijzeren skillet gaat dat heel goed. Het gietijzer houd lang de hitte vast waardoor je geen grote temperatuur schommelingen krijgt.

Boekje ernaast om het recept aan te passen mocht het nodig zijn. Tijdens het maken en proeven merken we vaak dat er wat aangepast kan worden om het allemaal nog lekkerder te maken.

Als de champignons lekker bruin zijn dan gooi je de knoflook en tijm erbij. Met nog een klein beetje zout erbij breng je de champignons lekker op smaak. Daarna mag de kippenfond erbij. Laat het iets doorkoken tot de fond iets ingekookt is.

We halen de skillet van de barbecue als we de slagroom toevoegen. Als de room te heet wordt dan kan het gaan schiften. De pan is nog best lekker warm en zo hou je de boel een beetje onder controle. Mocht de pan toch te koud worden dan zet je hem even weer terug.

Als laatste gooi je de grof gemalen zwarte peperkorrels bij de saus. Roer alles nog een keertje door en laat de saus afkoelen.

Zoals gezegd smaakt de saus geweldig bij een  mooi stukje rundvlees. Deze hoeveelheid saus is ruim genoeg voor een hele varkenshaas.

Ingrediënten

  • 50 gram ongezouten boter
  • 300 gram kastanje champignons
  • 3 teentjes knoflook
  • Klein beetje zout
  • handjevol gesneden verse tijm
  • 100 ml kippenfond
  • 250 ml ongeklopte slagroom
  • 2 eetlepels grof gemalen zwarte peper
Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

Snij de champignons, knoflook en de tijm alvast klein. Daarna doe je de peperkorrels in de vijzel en maal je ze tot de korrels allemaal stuk zijn.

Breng de pan op temperatuur en laat de boter smelten. Als de boter bruin wordt dan mogen de champignons erbij. Roer ze door tot de champignons lekker bruin zijn. Nu mag de tijm en knoflook erbij. Roer nog even tot de knoflook zacht is geworden.

Doe nu de kippenfond erbij en laat het doorkoken tot de fond is ingedikt. Daarna mag de temperatuur iets lager en roer je de slagroom door de saus. Blijf roeren tot de saus helemaal warm is. Als laatste gaan de peperkorrels erbij. Roer nog een keer goed door en laat de saus afkoelen.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook