In English

Cheesesteak sandwich met geroosterde salsa

In samenwerking met

Cheesesteak sandwich met geroosterde salsa

Een paar weken geleden werd ons gevraagd naar onze versie van de Philly cheesesteak. Dat is een recept waar het hele internet al mee volstaat dus dat vonden we niet heel interessant. En dat is niet omdat we het niet lekker vinden. Sterker nog, wat is er nu niet lekker aan vlees en kaas op een broodje. In Amerika kan je er zelfs een oorlog door beginnen als je ook maar de verkeerde kleur paprika’s gebruikt. Dus dat wilden we niet op ons geweten hebben.

Wij hebben ongeveer dezelfde ingrediënten gebruikt als die van een Philly cheesesteak en er iets veel beters van gemaakt. Dat is in ieder geval onze mening. Probeer het gerust uit en dan horen we graag wat jij ervan vindt.

We beginnen met het marineren van de bavette. Dat gaan we doen in augurkensap en nog wat dingetjes. Door het augurkensap krijg je een frisse smaak aan het vlees en het zuur zorgt ervoor dat het bindweefsel wordt afgebroken zodat het vlees nog malser wordt. Dat is op een broodje wel zo lekker.

De salsa die we gebruiken voor dit broodje maken we met geroosterde paprika, ui en jalapeño. En dat roosteren doen we op de makkelijkste manier. We gooien alles gewoon op de kooltjes. “Maar dan zal alles verbranden!”. Dat is precies de bedoeling. Het enige dat zal verbranden is het velletje en dat gaan we toch niet gebruiken.

En als we toch bezig zijn dan gooien we ook de limoen ertussen. Je weet dat deze klaar is als hij openbarst. Dan hoor je wat gesis en dan kan je hem uit de barbecue halen.

De rest van de groenten moet er uiteindelijk zo uitzien. Helemaal zwart verbrand. Dat bereik je door de groenten steeds te keren zodat alles gelijkmatig verbrand.

Als je de paprika en jalapeño dan even laat liggen kan je het verbrande velletje zo van de groenten wrijven. Bij de ui pel je de buitenste schil eraf.

Daarna verwijder je de zaden en zaadlijsten en mag je alles in een blender gooien om er een saus van te maken. We hadden nog een paar teentjes gerookte knoflook in de koelkast liggen dus die gooien we er ook bij. Het resultaat is een salsa die je nog niet zo geproefd hebt.

We zetten het rooster en de grillplaat in onze Kamado Joe zodat deze lekker heet kunnen worden en dan kunnen we de bavette uit de marinade halen om te grillen.

Bavette grillen is niet zo heel moeilijk. Het gaat erom dat je het het vlees gewoon goed in de gaten houdt. Boven directe hitte keer, draai en verplaats je het vlees tot je tevreden bent met de buitenkant en je een kerntemperatuur van ongeveer 50 tot 52°C bereikt hebt. Daarna laat je de bavette rusten.

De grillplaat is inmiddels ook lekker heet geworden dus kunnen we daar de uien op grillen. Met een beetje olie en door regelmatig omscheppen worden alle ringen mooi zacht en bruin. Vlak voordat we ze eraf halen gooien we er nog een beetje Worcestershire saus overheen. Daar worden ze nog bruiner van en krijgen ze nog meer smaak.

Tijdens het rusten is de bavette nog iets gestegen in temperatuur en uitgekomen op 56°C. Dat is perfect medium rare. Als je per ongeluk iets doorschiet of als het vlees blijft hangen op 50°C is dat ook geen probleem hoor. Deze bavette is echt heel mooi en kan wel wat hebben.

Het vlees snij je nu haaks op de draad en dat heeft een reden. Als je vlees ziet als een bundel spieren dan begrijp je dat als je die spieren doormidden snijdt dat je dan een malser stuk vlees krijgt. Je ziet hier goed dat je een doorsnede van die spieren hebt gekregen na het snijden.

Dit is trouwens ook het moment dat we het vlees bestrooien met een beetje zout. In de marinade als brine was het niet nodig en vlak voor het grillen was ook niet handig want het meeste zou er toch van af vallen tijdens het vele keren en draaien van het vlees.

Nu gaan we het stokbrood beleggen. Wij hebben hier een leuke kleine maar je mag natuurlijk ook een grote gebruiken. Lekker zelf weten. Begin met de dungesneden bavette, Daarna de gegrilde ui, dan een paar flinke scheppen van geroosterde salsa. Dan gooien wij er een beetje koriander overheen. Niet iedereen lust koriander dus dat moet je misschien eerst even vragen.

Als laatste gaan er een paar plakken kaas overheen. Wij hebben hier droge mozzarella gebruikt. Niet de mozzarella uit de zakjes. Vraag je kaasboer maar. Hij helpt je graag verder.

Bij de volgende stap is het handig dat je asbest klauwtjes hebt of een goeie hittebestendige handschoen. Het brood pakken we in een stuk aluminiumfolie en grillen we nog een minuut of tien op het rooster met daarop de grillplaat. Als je die nog even aanduwt dan maak je van het stokbrood een joekel van een panini.

Bij ons was het vuurtje niet echt meer heel heet dus moesten we nog 10 minuten grillen. Het kan best zijn dat de afstand tussen jouw broodje en de gloeiende kooltjes minder is waardoor de temperatuur van het roosteren hoger is. Hou dan een kortere tijd aan.

Dit is het resultaat. Een heerlijk krokant broodje met mals vlees en een geweldige salsa. De kaas is overal lekker doorheen gesmolten en zorgt dat deze cheesesteak sandwich niet uit elkaar valt.

Ingrediënten

 • 600 gram bavette
 • 200 gram droge mozzarella
 • Een klein stokbrood

Voor de marinade

 • 50 ml augurken sap
 • 1 el mosterd                                                      
 • 1 tl tabasco
 • 2 tenen knoflook geperst

Voor de uien

 • 2 el olijfolie
 • 2 witte uien
 • 2 tl worcestershire

Voor de salsa

 • 2 rode paprika’s
 • 1 jalapeño
 • 1 rode ui
 • 1 teen knoflook
 • 1 el limoensap
Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

 1. Meng de augurkensap met de mosterd, tabasco en de geperste tenen knoflook. Giet het in een ziplockzak en doe daar de bavette bij. Laat dit 2 tot 4 uur in de koelkast marineren.
 2. Steek de barbecue aan met houtskool en wacht tot alle houtskool een grijs aslaagje heeft. Gooi dan de paprika’s, ui, jalapeño en limoen direct op de houtskool. Draai alles regelmatig tot de paprika’s, ui en jalapeño rondom zwart zijn en de limoen barst. Haal ze dan uit de barbecue. Plaats het rooster en de grillplaat om alvast op te warmen.
 3. Laat alles even afkoelen en wrijf dan het verbrande huidje van de paprika’s en jalapeño. Verwijder de buitenste schil van de ui. Verwijder de zaden en zaadlijsten van de paprika’s en jalapeño. Gooi alles met 2 tenen knoflook en de sap van de limoen in een blender.
 4. Haal de bavette uit de marinade en dep hem droog met wat keukenpapier. Gril de bavette aan beide zijden tot een kerntemperatuur van 55°C. Laat hem dan rusten.
 5. Snij de uien in dunne schillen en gril ze in een beetje olijfolie tot ze zacht zijn. Schenk er dan een beetje Worcestershire saus overheen en schep ze nog een keer om en bak nog 5 minuten door.
 6. Snij de bavette haaks op de draad in dunne plakjes en bestrooi met een beetje zout.
 7. Snij je stokbrood doormidden en beleg het brood met de bavette reepjes. Dan mag je de uien en de salsa eroverheen scheppen. Koriander moet je zelf weten maar dat is wel erg lekker. Dan gaan er plakken mozzarella overheen en doe je het stokbrood weer dicht.
 8. Verpak het stokbrood in een stuk aluminiumfolie en rooster het 10 minuten boven directe hitte met iets zwaars op het brood. Wij gebruikten de grillplaat.
 9. Pak het stokbrood uit en snij het in een handig formaat om uit te delen.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook