In English

Chili colorado met runderwangen

In samenwerking met

Chili colorado met runderwangen

We werden uitgedaagd doordat we een doosje toegestuurd kregen met een paar prachtige gedroogde pepers. Toen we op Instagram vroegen wat we hiermee konden doen kwam Joy Bouwmeester met het idee om er chili colorado mee te maken. Toen we uit gingen zoeken wat dat was vonden we dat er in ieder geval geweldig uitzien. Rundvlees gestoofd in een donkerrode chilisaus. Natuurlijk moest dat lekker zijn.

Chili colorado is niet chili uit de staat Colorado maar colorado staat voor de rode kleur van dit gerecht. Je kan chilipoeder gebruiken maar met gedroogde pepers krijg je een veel vollere smaak. Wij gebruikten de Ancho, Guajillo en Pasilla pepers. Niet meteen de heetste pepers in het doosje maar dat was ook niet de bedoeling. We gingen voor een pittige volle chili smaak waarbij je nog alles proeft.

In de meeste recepten voor chili colorado wordt chuck gebruikt. Dat is rundernek en geweldig stoofvlees. Wij hadden echter nog een paar prachtige runderwangen in de vriezer liggen en daar zijn we gek op. Runderwang is een veel gebruikt stukje spier met veel bindweefsel. Daarom is het een taai stuk vlees. Maar met de juiste bereiding kan je het snijden met een lepel en smaakt het geweldig.

Het enige dat we doen als voorbereiding is het verwijderen van de vliezen aan de buitenkant. Dan bestrooien we het vlees met peper en zout en gaan we de kamado aansteken.

We gebruiken deze keer de SloRoller in onze Kamado Joe Classic 3. De SloRoller zorgt ervoor dat de warmte en de rook circulerend door de ketel gaat. Hierdoor krijg je een betere warmteverdeling en een gelijkmatige garing. Omdat we rode chili gaan maken gebruiken we kersenhout om de runderwangen te roken. Kersenhout zorgt niet alleen voor een heerlijke milde rooksmaak maar ook voor een prachtige donker roodbruine kleur.

Op het deksel van de SloRoller plaatsen we een eigengemaakt schaal van aluminiumfolie om de druppels op te vangen die van het vlees afkomen. Zo houden we de SloRoller schoon en krijg je geen vieze geurtjes in de achtertuin en het vlees.

Naast de runderwangen zetten we een bol knoflook om te roken. Je snijdt de kop van een hele bol. Daar giet je een beetje olijfolie overheen en dan zet je de bol in een bedje van aluminiumfolie. Zo laat je de bol lekker staan.

Na een uur of twee hebben de runderwangen genoeg rook gezien en de teentjes in de bol knoflook zijn zacht geworden. Voor dit recept gebruiken we 3 teentjes. De rest van de knoflook bewaar je goed verpakt in de koelkast. Daar heb je de rest van de week nog een hoop plezier van.

Je kan er mayonaise mee op smaak brengen. Of je gooit het in de pastasaus of door de jus. Griekse yoghurt, 3 tenen gerookte knoflook en geraspte komkommer is een hele makkelijke tzatziki. We kennen zelfs mensen die ze zo eten. Maar die hebben al verkering.

Dit zijn de gedroogde pepers die we gebruiken voor dit recept. Het zijn niet de heetste maar toch verwijderen we de zaden en zaadlijsten voordat we ze verder gaan verwerken. Beter de eerste keer voorzichtig proberen voordat we een hele pan chili kunnen gebruiken als verfstripper.

Als je aan de slag gaat met de pepers raden we je aan om in ieder geval 1 handschoen te dragen. Die gaat dus aan de hand waarmee je de pepers vasthoud.

De pepers zijn droog en hard zoals verwacht dus die moeten weer zacht gemaakt worden. Allereerst roosteren we ze even kort in een warme dutch oven. Tijdens het roosteren komen er heerlijke geuren vrij die wat op de luchtwegen kan slaan. Het is dus beter dat je deze stap buiten doet.

Daarna gaan de rest van de ingredienten erbij. Dit laat je 3 kwartier tot een uur zachtjes pruttelen.Op dit moment kan je niet meer ontkennen voor de buren dat je aan het koken bent. Dit ruikt zo geweldig lekker. Als de pepers helemaal zacht zijn geworden ben je in principe klaar.

De saus gaat door de blender totdat je een gladde saus hebt. We raden je aan om een deel apart te houden. Gewoon om later ergens anders in te gebruiken. Deze saus is echt heel lekker. Wij waren ook blij dat we wat bewaard hadden omdat de pot naast de dutch oven viel waardoor de helft in en op de barbecue terecht kwam. De kleur paste er goed bij maar het was niet de bedoeling.

Dit is dus de reden dat deze chili colorado heet. Het vlees heeft door de saus een donkerrode kleur gekregen. De runderwangen zijn ook heerlijk zacht geworden. Deze chili serveren we met witte rijst en nachos. Zo kan je de hitte een beetje temperen want deze chili is heerlijk pittig. Niet zo heet dat je niets meer proeft maar te pikant voor mensen die het niet gewend zijn.

Ingrediënten

 • 1 kilo runder wangen
 • Zout en peper
 • Olijfolie
 • 1 gedroogde Anco chillie
 • 1 gedroogde Guajillo chillie
 • 1 gedroogde Pasilla chillie
 • 2 witte uien in kleine blokjes
 • 1 blik gepelde tomaten
 • Een halve liter kippenbouillon
 • 2 tl komijn
 • 3 tenen knoflook
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Blond & Krachtig

Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.

Bereiding

 1. Verwijder de losse stukjes vlees en het zilvervlies van de runderwangen en bestrooi ze met zout en peper
 2. Snij de kop van een bol knoflook en giet daat een beetje olijfolie overheen.
 3. Rook de runderwangen en de knoflook in 2 uur op 150°C met kersenhout tot het vlees genoeg rook heeft opgenomen en een roodbruine kleur heeft.
 4. Verwijder de zaden en zaadljsten van de gedroogde pepers en rooster ze kort in een droge pan terwijl je ze regelmatig keert om verbranden te voorkomen. Haal ze daarna uit de pan.
 5. Doe een beetje olijfolie in de pan en fruit daar de uitjes in. Daarna mogen de gepelde tomaten, kippenbouillon, komijn, gerookte knoflook en de gedroogde pepers erbij.
 6. Laat dit 3 kwartier tot een uur zachtjes pruttelen tot de pepers zacht zijn geworden. Haal dan de pan van het vuur en pureer de saus in een blender.
 7. Snij de runderwangen in blokjes van 2 cm en doe ze in de pan. Giet de chilisaus erbij en laat dit met het deksel dicht 2 uurtjes doorkoken tot de runderwangen mals genoeg zijn.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook