Chili gamba’s op de barbecue

Chili gamba's op de barbecue

Deze Chili gamba’s op de barbecue zijn heel lekker en snel te maken. Deze gamba’s zijn lekker fris en zoet.

Als je de keuze hebt koop dan gamba’s met schaal en redelijk groot. Ze zien er op de barbecue het mooiste uit en het pellen heeft ook wel wat. Ze zijn ook iets goedkoper in vergelijking met de voor gepelde gamba’s. Met schaal zullen ze ook minder snel droog worden.

Wees ook niet bang om bevroren gamba’s te kopen. Gamba’s komen over het algemeen ook bevroren aan bij de visboer waarna deze ze ontdooit. Dus bevroren gamba’s zijn verser dan niet bevroren gamba’s.

verse-gambas

Zo horen verse gamba’s er uit te zien. Mooie glimmende schaal en de geur moet zilt zijn als de zee en zeker niet als rottende eieren of ammoniak. Het vlees moet sappig en stevig zijn. Dit is pas te zien als we de gamba’s ontleden.

stekel-op-hoofd

Als je het hoofd verwijdert moet je oppassen voor de scherpe punt op de kop. Mocht je je toch in je vinger prikken maak de wond dan goed schoon anders kan het vies gaan ontsteken.

ontleden-van-gamba

Als het hoofd verwijdert is dan trek je de pootjes eraf. Deze verbranden anders toch maar.

gamba-spijsverteringskanaal

Het spijsverteringskanaal verwijder je heel makkelijk door met een keukenschaar de schaal over het verlengde van de gamba door te knippen. Nu kan je aan de bovenkant waar eerst de kop zat iets zwarts zien. Dit is het begin van het spijsverteringskanaal. Wip het begin er uit met een vork en dan trek je de rest er zo uit.

gambas-in-de-chilimarinade

Marineer de gamba’s niet langer dan 2 uur in de marinade. Het vlees zal door het zuur van de limoen te zacht worden en dat is niet lekker.

chili-gamba-rauw-spies

Prik de gamba’s per 2 of 3 op een spies. en grill ze rechtstreeks boven de hete kolen.

gamba-gaar

De gamba’s zijn gaar als het vlees niet meer doorzichtig is. Haal ze er net iets eerder af. Ze garen nog iets verder als ze van de barbecue af komen.

Ingrediënten

 

Bereiding

  1. Ontdooi de gamba’s in een paar uur in de koelkast. Probeer te voorkomen dat het vlees van de gamba’s in het ontdooide vocht komen te liggen. Dat voorkom je door ze op zijn kop te zetten met de kop naar beneden.
  2. Als ze ontdooit zijn dan mag je ze ontleden en schoonmaken. Verwijder je eerst het hoofd. Neem een gamba vast met duim en wijsvinger net achter het hoofd en pak het hoofd beet met de andere hand. Trek nu met een lichte ruk het hoofd van de gamba. Gebruik een stuk keukenpapier als ze wat glad zijn. Je kan het hoofd ook laten zitten. Sommige mensen vinden het heerlijk om het hoofd leeg te zuigen als ze gegrild zijn.
  3. Nu moet het spijsverteringskanaal eruit. Het is een zwart lijntje dat door het lijfje heen loopt. Het gaat het best wanneer je de schaal langs het verlengde van de rug doorknipt met een keukenschaar. De schaal laat je wel zitten. Je ziet nu bovenin het spijsverteringskanaal zitten die nu heel goed te verwijderen is.
  4. Mix alle ingrediënten voor de marinade door elkaar, doe de gamba’s erbij en leg alles een uur of 2 in de koelkast.
  5. Bereid een half uur van te voren de barbecue voor met met 2 zones. Erg heet is niet nodig.
  6. Na 2 uur, niet langer want anders wordt het vlees van de gamba te zacht, haal je de gamba uit de marinade.
  7. Rijg de garnalen per 3 stuks aan een houten of metalen spies. Laat houten spiesen eerst een half uur weken in water.
  8. Nu mogen de gamba’s 2 tot 3 minuten per kant boven de hete kolen. Haal ze eraf als het vlees van de gamba net niet helemaal wit en ondoorzichtig meer is. Onderweg naar de tafel zullen ze helemaal gaar worden. Gamba’s die te ver gegaard zijn worden stug en droog.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook