Chimichurri saus is een fris zure saus die geweldig past bij gegrild vlees. Het ziet er een beetje uit als pesto en is gemaakt van verse kruiden, azijn en olie.
Je ziet het in Nederland nog wel eens in een Argentijns restaurant. Het is een . Er zijn veel verschillende varianten maar dit recept is volgens ons de basis.
Je hebt ook een rode variant die we erg lekker vinden. En een chimichurri met munt die geweldig smaakt bij gegrild lamsvlees.
Dit zijn de meest gebruikte ingrediënten voor een klassieke chimichurri. Verse peterselie en oregano is een must. Daarnaast mag het wel een kleine kick krijgen door er een chilipepertje bij te gooien. En knoflook, wat ons betreft heel veel knoflook.
Een chimichurri moet niet al te fijn zijn. Je mag de ingrediënten nog best kunnen herkennen. Deze chimichurri saus hakken we dus met de hand. Zo kan je hem zo fijn maken als je wil. De hoeveelheid olijfolie die je toevoegt mag je ook zelf beslissen. Hoe meer je toevoegt hoe dunner de saus wordt.
Deze chimichuuri saus kan je gekoeld zo’n 2 tot 3 weken bewaren. In de vriezer heel veel langer. Je kunt de saus ook gebruiken als marinade voor kip, groenten of karbonades. Ga jij deze chimichurri ook maken laat ons dat dan weten in een reactie hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden zodat we kunnen zien hoe het er uitziet.
Ingrediënten
Bereiding
- Snij de knofllok, ui, oregano en peterselie fijn en roer alles goed door elkaar. Je mag het ook allemaal in de keukenmachine gooien tot het een gelijke mix is. Maar ga niet te lang door, chimichurri is volgens ons het lekkerst als het wat grover is.
- Schenk de azijn erdoor en dan de olie tot de chimichurri de gewenste dikte heeft.
- Voeg zout en peper toe naar eigen smaak.
- Laat een paar uur in de koelkast staan voordat je het gaat gebruiken. De smaak wordt er zeker beter van.