In English

Chinese oerhammetjes

In samenwerking met

Chinese oerhammetjes

Oerhammetjes worden in Amerika ook wel pig wings genoemd omdat ze wel wat weg hebben van over-sized kippenvleugels. We hadden nog een recept liggen voor lekkere pittige Chinese kippenvleugels en vroegen ons af of dit recept ook zou werken met deze oerhammetjes.

In de Chinese keuken wordt ook wel veel varkensvlees gebruikt dus dat zou vast wel goed komen. De saus die we gemaakt hebben is redelijk pittig. Dat komt door de chili olie. Doordat de saus warm aangebracht wordt is deze niet overdreven heet meer.

Oerhammetjes zijn varkensschenkels oftewel, de kuit van het varken. In Nederland worden ze ook wel spaakhammetje genoemd. Het is stug vlees dat met de juiste bereiding heerlijk mals en smaakvol wordt.

Voordat ze de barbecue op gaan verwijder je het vlies aan de buitenkant. Je steekt een scherp mes onder het vlies en snijdt dan zo vlak mogelijk het vlies los. Daarna draai je het mes om, houd het losse vlies vast en snij je het eraf. Het vlies zit maar aan 1 kant van het oerhammetje.

Daarna kan je het been nog een beetje vrijmaken. Tijdens het bereiden zal het vlees terugtrekken waardoor het bot bloot komt te liggen. Het kan wel eens zijn dat het vlees aan de bovenkant blijft zitten en dat het vlees dan halverwege gaat scheuren. Niet erg hoor, maar minder mooi. Omdat we een best pittige saus gaan gebruiken gaan we enkel zout en peper gebruiken tijdens het roken. Dit brengen we aan voordat we de barbecue gaan voorbereiden.

De oerhammetjes gaan we roken op onze Kamado Joe Classic 3 op ongeveer 140°C. Niet echt low and slow maar dat is met deze Livar oerhammetjes geen probleem omdat ze een mooie hoeveelheid intramusculair bevatten. We gaan ze bereiden volgens de 3-2-1 methode. Dat zorgt ervoor dat we geweldig mals vlees krijgen. 3-2-1 staat voor 3 uur roken – 2 uur inpakken in aluminium folie – 1 uur nagrillen. de tijden zijn variabel en afhankelijk van het soort vlees.

We gaan ze eerst roken tot 80°C. Daar gebruiken we de smoke van Thermoworks voor. Je hoeft dan niet elke keer je barbecue open te trekken om te checken hoever het vlees is. Zo kan je in alle rust wat anders gaan doen omdat je via een app op je telefoon gewaarschuwd wordt als de temperatuur bereikt is.

De oerhammetjes zijn na ongeveer 2 uur zo’n 80°C. Dan zijn ze prachtig van kleur en zou je er al een hap uit willen nemen. Maar je moet nog even wachten. Je ziet dat het bot helemaal vrijgekomen is.

Voor de tweede fase pakken we de oerhammetjes per stuk in aluminiumfolie. We schenken er een beetje honing overheen. en dan pak je ze strak dicht. Daarna gaan ze voor een uurtje terug op de barbecue. In deze fase wordt het vlees geweldig mals.

In dat uurtje kan je mooi de saus maken. Je gooit alle ingredienten in een pannetje en brengt dit zachtjes aan de kook. De saus is van zichzelf te dun. Je kan de saus laten inkoken maar je kan hem ook dikker maken met een beetje maizena.

Na het uur ingepakt gaan de oerhammetjes terug op de barbecue en smeren we ze een paar keer in met de saus. De oerhammetjes zijn klaar als de saus warm en lekker plakkerig wordt.

Laat ze een klein beetje rusten voordat je ze serveert. Geef iedereen een oerhammetje om lekker te kluiven.

Ingrediënten

Voor de saus

 • 1 el Chili olie
 • 1 el Gehakte gember
 • 2 el Rijstwijnazijn
 • 3 el ketjap manis
 • 2 el Suiker
 • 100 ml sinaasappelsap
 • 50 ml water en 1 el maizena
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Fris & Fruitig

Denk aan Witbier, Weizen, Saison of New England Ipa.

Bereiding

 1. Verwijder het vlies van het vlees en bestrooi het vlees met peper en zout.
 2. Bereid de barbecue voor met een indirecte temperatuur van 140°C. We gebruiken een blokje kersenhout om te roken. Laat ze liggen tot een kerntemperatuur van 80°C.
 3. Als de gewenste kerntemperatuur bereikt is dan pak je ze per stuk in aluminiumfolie met een beetje honing. Leg ze voor een uurtje terug op de barbecue.
 4. Maak ondertussen de saus door alle ingredienten in een pannetje zachtjes op te warmen tot de suiker gesmolten is. Los de maizena op in 50 ml water en schenk dit bij de saus om in te dikken.
 5. Pak de oerhammetjes uit en leg ze terug op de barbecue. Smeer ze een paar keer in met de saus tot de saus warm en plakkerig is. Laat 10 minuten rusten voor je de eerste hap neemt.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook