De spareribs bij de chinees smaken altijd geweldig. Echt weten hoe ze gemaakt worden wordt je onmogelijk gemaakt omdat het luikje al dicht is voordat je ooit een kok, of uberhaupt een keuken, te zien krijgt.
Dit is “een” interpretatie van Chinese spare ribs. Sommige ingrediënten moet je kunnen vinden in de toko. De marinade smaakt prima bij elke soort varkensvlees.
Voordat je gaat beginnen, lees eerst hoe je je ribs moet voorbereiden
Ingrediënten
- 100 gram hoisin saus
- 125 ml rum of whiskey
- 100 gram honing
- 50 gram soyasaus
- 2 eetlepels sesam olie
- 2 eetlepels hete saus, sambalsaus of tabasco
- 1 stuk verse gember, ca 3cm, geschild en fijngehakt
- 3 teentjes knoflook geperst
- 1 eetlepel vijfkruidenpoeder
- 2 flinke of 3 kleine witte uien, fijngesneden
- 2 flinke repen buik spareribs
Bereiding
- Hou de helft van de honing apart en mix de rest van de ingrediënten door elkaar in een kom. Vergeet de drank niet.
- Doe de helft van de marinade samen met de ribs in een plastic zak en zet deze minstens 3 uur in de koelkast, het liefst een hele nacht.
- Meng de andere helft van de marinade met de bewaarde helft honing. Dit is de mopsaus.
- Keer de zak een paar keer om de paar uur zodat alles goed gemarineerd wordt
- Haal de ribs uit de marinade enverwijder de overtollige marinade.
- Dep de ribs droog met een keukenpapier.
Bereiding volgens de low and slow methode
Dit verdient onze voorkeur en zo krijg je de beste smaak.
- Gebruik een (grote) barbecue met een deksel en zorg voor 2 zones. 1 kant met kooltjes met een witte aslaag en een andere kant zonder kooltjes en een paar aluminium bakjes met water.
- Streef naar een zo constant mogelijke temperatuur tussen de 95 – 120°. Leg de spareribs niet eerder op het rooster voordat deze temperatuur bereikt is.
- Leg de spareribs met de botjes naar beneden boven het gedeelte zonder de hete kolen, smeer de spareribs in met de mopsaus en sluit de barbecue.
- Smeer de spareribs elke 20 minuten in met de mopsaus en sluit het deksel weer.
- Houd de temperatuur goed in de gaten. Gaat deze onder de 80° dan open je de luchtgaten een heel klein beetje boven- en onderin. Wordt de temperatuur te hoog sluit ze dan.
- Na 2 tot 3 uur zijn je spareribs klaar. Je weet dat ze klaar zijn als de spareribs gaan scheuren als je een kant optilt.
De makkelijkste bereiding
Hierbij hoef je je niet druk te maken over de temperatuur op de barbecue.
- Verwarm de oven voor op 100° en smeer de spareribs in met de mopsaus.
- Pak de spareribs in aluminiumfolie en leg ze in een ovenschaal.
- Plaats de ovenschaal in de oven en laat deze 3 uur staan.
- Na 3 uur haal je de spareribs eruit en bewaar je ze koel totdat je gaat barbecueën.
- Bereid een barbecue voor met kooltjes met een witte aslaag. Hij hoeft niet zo heet te zijn. Dus dit kan heel goed halverwege of aan het eind van een barbecuefeestje. Ze hoeven alleen nog maar warm te worden.
- Smeer de spareribs aan het eind nog een keer in met de mopsaus. Pas op dat de saus niet verbrand
- Laat de spareribs een paar minuten rusten en snij ze in handzame porties.