Citroen-Honing Kippenvleugels

Citroen-Honing Kippenvleugels

Dit recept voor citroen-honing kippenvleugels combineert fris en zoet met die echte smaak gegrilde kip waar iedereen zo van houdt. Deze kippenvleugels zijn een gegarandeerd succes en super makkelijk om te maken. De frisse saus maakt het helemaal af.

Elke marinade heeft meerdere functies en deze marinade dus ook. De citroen-honing marinade geeft het vlees niet alleen een frisse smaak maar het zuur van de citroen en het zout zorgen er ook voor dat het bindweefsel wordt afgebroken waardoor het vlees nog malser wordt en het zout zorgt ervoor dat het vlees beter zijn vocht vasthoudt. Dit resulteert in malser en sappiger vlees.

De suiker in de honing zal hoofdzakelijk aan het oppervlak blijven en karameliseren tijdens het grillen. Dit worden prachtige goudgele kippenvleugels.

Hoe lang marineer je kippenvleugels

Wij marineren de kippenvleugels hooguit 4 uur. Kippenvlees is van zichzelf al behoorlijk zacht en 2 tot 4 uur marineren is over het algemeen lang genoeg om de marinade zijn werk te laten doen.

Korter kan ook maar dan trekt het zout en het zuur wat minder diep in het vlees en zal de smaak vooral aan de buitenkant blijven. Voor de karamelisatie en het goudgele velletje zal het genoeg zijn.

Langer dan 4 uur raden we niet aan. Het zuur zal het vlees te zacht maken waardoor het misschien een papperige structuur geeft. Als je dat lekker vindt dan moet je het zeker doen.

Hoe krijgen kippenvleugels een krokant velletje

Wil je er zeker zijn van dat je kippenvleugels sappig zijn met een krokant velletje dan dep je de kippenvleugels droog met wat keukenpapier voordat ze de barbecue ingaan. Als de vleugels uit de marinade komen dan zit het velletje namelijk vol met vocht en dat heeft een aantal nadelen.

Dat vocht moet eerst verdampen voordat de vleugels gaan bruinen. Dit remt dus het maillard effect. Met dat vocht ben je in eerste instantie de kippenvleugel aan het stomen. Hierdoor blijft het velletje zacht en rubberachtig.

In het beste geval krijg je een onregelmatige karamelisatie waarbij sommige delen wel krokant worden en andere niet.

Wil je gegarandeerd een droge buitenkant en een krokant velletje dan leg je de kippenvleugels na het droogdeppen, een paar uur tot een nacht, onafgedekt op een taartrooster in de koelkast. Zo zal er nog meer oppervlakte vocht kunnen verdwijnen.

Na een half uurtje zien de vleugels en drummets er al fantastisch uit. Om ze gelijkmatiger te garen zou je ze nu een keertje om kunnen draaien. Zo krijgen ze aan beide kanten dezelfde garing. Als je net als wij de Weber houtskool warmteverdeler gebruikt dan is keren niet echt nodig. We merkten dat het apparaat heel goed doet wat zijn naam aangeeft.

Wij garen kippenvleugels, drummets, maar ook kippendijen tot een kerntemperatuur van 85ºC. En dan zien ze er zo uit. Je hebt niet alleen een grotere kans op een prachtig krokant velletje maar ook het sappigste vlees.

Deze delen van de kip bevatten namelijk een grotere hoeveelheid bindweefsel dat pas vanaf 80ºC begint af te breken tot gelatine. Daar wordt het vlees niet alleen malser van zodat je het vlees zo van het botje aftrekt, maar het vlees wordt ook lekkerder. Gelatine is namelijk gruwelijk lekker.

Wij serveren deze kippenvleugels met een frisse citroen-kruidensaus die je in een paar minuten maakt. Dippen van kippenvleugels zorgt ervoor dat deze kippenvleugels een nog lekkerdere snack worden.

Ga jij deze citroen-honing kippenvleugels ook maken? Laat ons weten hoe het is gegaan in de reacties! Of nog beter: maak er een foto van en deel die op Instagram. Vergeet ons niet te taggen met @bbqhelden zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Voor de marinade

Voor de Citroen-Kruiden Saus

  • 4 flinke el Griekse yoghurt
  • Sap van 1 citroen
  • 10 gram verse basilicumblaadjes, fijngesneden
  • 10 gram verse muntblaadjes, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Blond & Krachtig

Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.

Bereiding

  1. Maak de marinade door alle ingredienten te mengen. Giet dit over de kippenvleugels, roer alles door elkaar en laat de kip zo een paar uur in de koelkast marineren.
  2. Bereid de barbecue voor, voor een indirecte bereiding van ongeveer 180ºC.
  3. Dep de gemarineerde kippenvleugels droog met wat keukenpapier en leg ze dan op het koelere gedeelte van het rooster en sluit het deksel. Laat ze zo een half uur liggen terwijl je de saus maakt.
  4. Doe alle ingrediënten in een kom en roer goed door elkaar. Makkelijker wordt het niet.
  5. Check de kerntemperatuur van de kippenvleugels en draai ze een keer om.
  6. Als de kippenvleugels een kerntemperatuur hebben van 85ºC dan zijn ze klaar.
  7. Serveer de kippenvleugels met extra partjes citroen en de citroen-kruidensaus.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook