Citroen kip is zo’n lekker makkelijk recept dat je gewoon achter de hand moet hebben als je snel een geweldige kip op tafel wilt zetten. De kip is gemarineerd in van alles dat een stukje kip zo lekker maakt.
Het belangrijkste ingredient van de marinade is natuurlijk citroen. En dan ook de hele citroen. Voor de marinade gebruiken we enkel de schil van de citroen. Met een scherp mes snij je de schil van 2 citroenen. Laat het witte deel zitten. Dat is namelijk bitter. Gooi de citroenen niet weg. Van 1 gebruik je straks het sap en de ander serveer je in partjes bij de gegrilde kip.
Alle ingrediënten voor de marinade doe je in een ziplock zak. Met zo’n zak kan je heel efficiënt marineren. Als je de kip er straks bij doet dan druk je zoveel mogelijk lucht uit de zak voordat je de zak dicht doet. Zo heeft de marinade overal contact met de kip en heb je dus veel minder marinade nodig.
De kip gaan we vlinderen. Dat verkort de bereidingstijd aanzienlijk. Ook heb je dan veel meer controle over het grillen. De kip is vlakker en meer contact met het rooster.
Je knipt de ruggengraat uit de kip met een wildschaar en verwijdert de vleugeltips en losse stukken vel bij kop en kont. Van deze delen kan je een goeie bouillon trekken.
Daarna draai je de kip om en druk je hem plat. Gaat dat nog niet meteen makkelijk dan kan je met een stevig mes het sleutelbeen doorhakken. Daarna gaat de gevlinderde kip in de ziplockzak en laat je hem minstens 4 uur marineren in de koelkast. Het mag ook een hele nacht.
De kip gaat indirect op een keteltemperatuur van 160°C in de barbecue. Dat is de perfecte temperatuur voor een hele kip. Zo krijg je heerlijk sappige kip met een krokant velletje. Na een half uur zie je a dat het vel droger wordt en strak gaat trekken. De geur is ook geweldig. Dit is het moment dat je buurman onnozel gaat vragen of je aan het barbecueën bent.
Natuurlijk weet hij wel beter. Hij vraagt zich gewoon af of er ook wat voor hem op ligt. Daarom maak je er gewoon twee.
Als de kip een kerntemperatuur heeft van ongeveer 70°C dan grillen we haar even om en om af. Pas wel op dat je het velletje niet teveel beschadigt. Omdat deze zo droog is geworden trek je het gauw kapot. Dat neemt niets af van de smaak hoor. Het ziet er alleen wat minder goed uit.
Toen de kip in de barbecue lag heb je een heel makkelijk sausje gemaakt van citroensap, knoflook en honing. Daar smeer je de kip mee in voor, tijdens en na het grillen.
Jij hebt keihard gewerkt aan de kip. Vraag dus of de rest van de familie het andere deel van de maaltijd voorbereid. Zo kan je allemaal tegelijk aan tafel.
Ingrediënten
- 1 hele kip
- 1 el grove mosterd
- 4 el olijfolie
- 2 tenen knoflook
- 2 tl gedroogde tijm
- 2 tl gedroogde oregano
- 2 tl zout
- 1/2 tl chiliflakes
- zest van 2 citroenen
Voor de saus
- sap van 1 citroen
- 1 teen knoflook
- 2 el honing
- 1 el olijfolie
Bereiding
- Schil de citroen en doe de schil samen met de rest van de ingredienten in een ziplock zak.
- Vlinder de kip en doe haar ook in de ziplockzak. Druk zoveel mogelijk lucht uit de zak en sluit hem. Kneed de marinade om de kip en leg de zak minstens 4 uur in de koelkast.
- Bereid een barbecue voor met een indirecte temperatuur van 160°C. Leg de kip aan de koelere kant van de barbecue en sluit het deksel.
- Ondertussen gaan we de citroensaus maken. Knijp een teen knoflook uit en doe de olijfolie in een pannetje. Laat de knoflook zacht worden en doe dan het citroensap en honing erbij. Roer even goed door en haal dan de pan van het vuur.
- Gaar de kip tot een kerntemperatuur van 70°C en ga dan over tot een directe bereiding. Smeer de kip in met de saus en gril om en om tot een kerntemperatuur van 75°C. Smeer tijdens en na het grillen nog een paar keer de kip in.