In English

Courgette relish

Courgette relish

Wij hebben de perfecte topping gevonden voor hamburger en hotdog. Een relish. Een relish is een zoetzure smaakmaker die je vooral in Noord Amerika op tafel ziet staan. De Indonesische Atjar of Engelse piccalilly zijn ook een soort relish. In de Nederlandsche supermarkt kan je de relish van Heinz staan maar wij maken het natuurlijk liever zelf.

Online vonden we verschillende recepten waarbij je de relish moet fermenteren. Dat vinden we altijd zo’n gedoe. Vooral ook omdat het ook niet altijd goed gaat. En we zijn gek op low and slow hoor maar voor je het weet eet je het potje sneller leeg dan dat het duurt om te maken.

Een relish kan je maken met allerlei groenten. Wij wilden er eentje maken met courgette omdat we er toevallig eentje hadden liggen. Maar je kan ook paprika gebruiken of tomaat. Wij hebben 1 jalapeño erbij gedaan voor een beetje extra pit. Deze kan je weglaten of je gooit er 2 of 3 in als je het nog een beetje heter wilt. Waar je op moet letten is dat je de groenten allemaal op hetzelfde formaat snijdt en niet te groot. Het leuke is dat je aan het eind nog kan zien waar de relish van gemaakt is.

Daarna gaan we de groenten pekelen met een hele eetlepel zout. Dat lijkt een hoop maar dat valt reuze mee. Het zout zorgt ervoor dat het vocht wordt ontrokken uit de groenten en alles een stuk zachter wordt. Zo zet je het een paar uur afgedekt in de koelkast. Wij hebben het een dag laten staan.

De volgende dag spoel je alle zout onder stromend water af. Daarna pak je een droge theedoek en daar gooi je alle gepekelde groenten in. Als je de theedoek nu samen knoopt en strakker draait dan knijp je alle vocht uit de groenten. Sta je buiten dan kan je de theedoek nog een keertje extra ronddraaien. Als er een beetje vocht achterblijft is dat niet zo’n punt.

Breng de rest van de ingrediënten zachtjes aan de kook in een pannetje en gooi er dan de groenten bij. Laat alles zo een half uurtje pruttelen totdat alles een beetje is ingedikt. Doe dit niet te lang anders worden de groenten te zacht en wordt het een puree. Ook kan de relish te dik worden. Als het afkoelt dan wordt deze namelijk nog iets dikker. Dan krijg je het niet meer uit het potje.

De relish smaakt zoals gezegd geweldig op een broodje hamburger of hotdog maar doet het ook goed bij een dikke gehaktbal. Voor je het weet is het potje leeg.

Ingrediënten

 • 1 courgette
 • 1 witte ui
 • 1 jalapeño
 • 1 el tafelzout
 • 1 1/2 tl maizena
 • 100 ml appelcider azijn
 • 100 gram suiker
 • ½ tl selderijzaad
 • ¼ tl kurkuma
 • ¼ tl nootmuskaat
 • Zwarte peper naar smaak

Bereiding

 1. Snij de courgette, ui en jalapeño klein en doe alles in een plastic bak die je af kan sluiten.
 2. Doe er 1 eetlepel zout bij en schud alles even door. Sluit de bak af en zet dit een paar uur tot een hele nacht in de koelkast.
 3. Spoel de groenten onder stromend water af en droog het in een theedoek of een sla centrifuge.
 4. Doe de rest van de ingrediënten in een pannetje en breng dit zachtjes aan de kook. Doe daarna de groenten erbij en laat het zo een half uurtje doorkoken tot de relish aan de achterkant van een lepel blijft hangen.
 5. Laat de relish afkoelen en bewaar het afgesloten in de koelkast.

Gearchiveerd onder:

, , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook