Onderweg op de Autobahn een currywurst eten in de Raststätte. Dat is het ultieme vakantiegevoel. Omdat we dit jaar niet geweest zijn hebben we zelf maar een versie gemaakt. Met de Duitse donderdag op de radio waan je je zo in die heimat.
Eigenlijk is het geen curryworst maar braadworst met currysaus. Natuurlijk maakt het uit wat voor braadworst je neemt maar uiteindelijk is de currysaus de hoofdrolspeler. En dat allemaal omdat een Duitse dame ooit eens vanuit Engeland kerrie masala kruiden kreeg en daar een saus mee maakte.
De beste recepten ontdek je door gewoon maar wat te proberen toch? In Berlijn heeft currywurst inmiddels zo’n iconische status dat er zelfs een currywurst museum is. Daarom moesten wij er ook maar eens mee aan de gang.
Curryworst maak je op de barbecue op houtskool. Er gaat niets boven authentiek gegrilde braadworst. En als de Kamado Joe dan toch al aanstaat dan maken we de saus ook meteen. De saus kan je trouwens ook een paar dagen eerder maken hoor. Maar dan moet je hem wel weer even opwarmen.
De saus maken we met onze eigen kruidenmengsel. Onze curry kruiden bestaat uit kerry poeder, gerookte paprikapoeder, mosterdpoeder en kaneel. We houden het graag simpel. Natuurlijk kan je het zo gek maken als je wilt met extra toevoegingen als gember, komijn en chilipoeder. Ga zelf maar lekker experimenteren.
Elke saus heeft een beetje zuur nodig. We vonden dat we met deze currysaus niet moesten overdrijven dus hebben we sinaasappelsap gebruikt. Daar werd de saus een stuk frisser van. Officieel moet er Worcestershire saus in currysaus maar wij gebruikten tabasco. Dat voegde naast de extra pit ook weer wat zuur toe aan de saus.
Als de saus warm is en de worsten gegrild dan ben je klaar. De worsten zijn al een beetje open gebarsten. Dat gebeurt als je ze direct boven de kolen grilt. Geen probleem. Zijn de worsten nog helemaal dicht, pas dan op dat het vet je niet om de oren spuit als je er in snijdt. Dat vet is goed heet.
Snij de worsten in stukjes schenk de saus eroverheen en strooi er wat extra kerriepoeder overheen. Dat maakt wat ons betreft dit recept echt af. Het geeft net even wat extra pit aan de saus.
Ingrediënten
Voor de currypoeder
- 2 eetlepel kerrypoeder
- 3 tl paprikapoeder
- 2 tl mosterdpoeder
- 1 tl kaneel
Voor de currysaus
- 1 el olijfolie
- 250 gram tomatenpulp
- 1 sjalotje
- 30 gram tomatenpuree
- 1 el basterdsuiker
- sap van 1 sinaasappel
- 1 tl Tabasco
- 1 eetlepel van de currypoeder
- peper en zout
Bereiding
- Snij het sjalotje heel fijn en fruit dit in een beetje olijfolie. Gooi de tomatenpuree erbij en meteen de eetlepel currypoeder. Blijf dit goed roeren tot alle kruiden goed gemengd zijn met de tomatenpuree.
- Schenk dan sinaasappelsap en de Tabasco erbij. Roer dit weer goed door en dan mag de tomatenpulp erbij. laat dit een kwartiertje zachtjes doorkoken. Proef de saus en breng het op smaak met peper en zout.
- Gril de worsten rondom in 10 minuten gaar tot ze mooi bruin zijn met wat grillrandjes.
- Snij de worst in plakjes. Schenk de saus eroverheen en strooi er een beetje currypoeder overheen. Serveer met een paar kleine houten prikkers