In English

De beste kip van het spit

De beste kip van het spit

Sta je bij de slager in de rij te wachten dan zie je vaak genoeg hele kippen in de rotisserie draaien. Ze ruiken heerlijk en voor je het weet neem je er 1 mee naar huis. Wij zijn ook gek op zo’n kippetje hoor, maar weet je dat je zo’n kip aan het spit heel makkelijk zelf kunt maken?

Wij gaan je vertellen hoe je de kip op smaak moet brengen, hoe je hem op moet binden en hoe je het meest sappige gebraden kippetje op tafel zet. Je hebt natuurlijk wel een spit nodig. Wij hebben een spit voor in de kamado maar ze zijn er ook voor een ketelbarbecue.

Allereerst moet je zorgen voor een goede kip en dan het liefst een scharrel- of vrije uitloop kip. De kip heeft een beter leven gehad en dat voelt en smaakt beter.

Eerst maken we de huid los van het vlees. Dat doe je door vanuit de onder en bovenkant een vinger onder de huid te drukken. Kan je er niet zomaar bijkomen dan kan je een klein sneetje maken. Dit doe je zowel bij het borstvlees als bij de poten. De vleugels zijn er te dun voor waardoor de kans dat het velletje scheurt heel groot is.

Daarna smeren we de kip in met een laagje olijfolie en brengen we de kruiden aan op en onder de huid. De dry rub die we gemaakt hebben zorgen voor dat lekkere gebraden kip smaakje. Vooral de gerookte paprikapoeder geven dat rooksmaakje aan de kip dat je mist bij de poelier.

Daarna is het tijd om de kip op te binden. Het opbinden zorgt ervoor dat er geen losse delen rond zwabberen tijdens het draaien aan het spit. Dat opbinden lijkt lastiger dan het is maar dat valt reuze mee. Volg de plaatjes maar.

Leg de kip met de borst omhoog en de poten naar je toe. Vouw de vleugels naar boven onder de kip alsof hij heel relaxed ligt. Knip nu een stuk slagerstouw van ongeveer 40 cm en leg deze onder de staart en de poten. Leg nu een knoop zodat de poten bij elkaar komen.

Breng het touw nu naar voren tussen de poten en het borstvlees door. Nu draai je de kip om met de rug naar boven en de vleugels naar je toe.

Bind nu de eindjes aan elkaar zodat de vleugels op hun plek blijven. Als je deze knoop een beetje strakker maakt trek je de poten meer naar binnen waardoor deze het magere vlees op de borst beschermt zodat deze niet teveel uitdroogt.

Zo zou je kip er nu uit moeten zien.

Ondertussen heb je een barbecue voorbereid zodat je een kip kunt gaan grillen. Wat je wilt is dat er geen kooltjes of briketten onder de kip komt. Het vet van de kip druppelt naar beneden en kan zorgen voor vlammen. Dat willen we dus niet. De temperatuur in de ketel moet ongeveer 200 tot 230°C zijn. Dat steekt niet zo heel nauw maar probeer het niet te heet te laten worden. Als je de mogelijkheid hebt dan zorg je ervoor dat de meeste hitte straks onder de poten zit omdat daar de kerntemperatuur zeker 10°C warmer moet worden.

Je zou nog een lekbakje naast de kooltjes en onder de kip kunnen plaatsen om de barbecue schoon te houden. Wij doen dit niet omdat de hitte van de kooltjes er wel voor zorgt dat het vet verbrand en uiteindelijk gewoon as wordt.

Nu prik je het spit door beide openingen van de kip en plaats je de spiesen zodat deze de kip op z’n plek houden. Wij proberen de spiesen zoveel mogelijk langs de kip te laten lopen om niet te veel gaten te maken. Het is ook de bedoeing om de kip zoveel mogelijk in het midden te houden voor een gelijke garing.

Afhankelijk van het formaat van de kip moet hij nu 3 kwartier tot een uur draaien tot je een kerntemperatuur hebt bereikt van 85°C in de poten en 70°C in de borst. De poten kunnen wel wat hitte hebben en zijn ook lekkerder als ze wat warmer zijn. Het borstvlees is, zoals eerder gezegd, heel mager en moet dus maximaal 70 tot 75°C worden.

Waarom is een kip aan het spit zoveel lekkerder als zomaar gegrilde kip? Dat komt omdat de kip constant sappig gehouden wordt door het smeltende vet dat door het draaien constant onder de huid verplaatst wordt. Dat vet neemt ook de kruiden mee die je hebt aangebracht.

Dat vet kan je op een aantal plaatsen goed zien zitten zoals hier onderaan op het borstvlees onder de huid. Nu zie je ook goed waarom we de spiesen niet in het vlees prikken anders zou dit kostbare vet gewoon verdwijnen.

Als de gewenste kerntemperaturen bereikt zijn dan laat je de kip een kwartiertje rusten zodat de sappen zich weer een beetje kunnen verdelen en je niet bij de eerste snee enkel alsnog een droge kip over hebt.

Met al deze tips moet jij ook een kip aan het spit kunnen bereiden. Ga komend weekend naar de poelier, koop een hele kip en een spit natuurlijk en probeer het.

Ingrediënten

  • Hele kip
  • Olijfolie
  • 2 theelepels gerookte paprikapoeder
  • 2 theelepels knoflookgranulaat
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel grof zout
  • ½ theelepel versgemalen zwarte peper
  • mespuntje cayenne peper
Beer in a Box Beer in a Box

BBQ-Helden Box

Bitter & Growl

Dit is speciaal voor de IPA liefhebbers.

Bereiding

  1. Bereid een barbecue voor met 2 zones zodat er straks geen kooltjes of briketten onder de kip liggen. De keteltemperatuur is ongeveer 200 tot 230°C.
  2. Maak het vel van de kip los en smeer wat olijfolie over de kip. Meng de kruiden en breng dit op en onder de huid van de kip aan.
  3. Bind de kip op zoals hierboven beschreven.
  4. Spies de kip aan het spit zodat deze in het midden hangt. Plaats het spit in de barbecue en sluit het deksel.
  5. De kip is gaar als er een kerntemperatuur van ongeveer 85°C is bereikt in de poten en 70 in de borst.
  6. Laat de kip nu een kwartier rusten voordat je hem aansnijdt.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook