In English

De betere quarterpounder

In samenwerking met

De betere quarterpounder

De quarter pounder is een ondergewaardeerde hamburger. Iedereen heeft het over de Big Mac maar jij en ik weten dat de quarter pounder de betere burger van MacDonalds is.

En toch denken wij dat we deze iconische hamburger kunnen verbeteren door hem volwassen te maken.

Wij gebruiken gewoon rundergehakt van Beef en Steak dat je ook bij elke slager kunt vinden. Het is gehakt met een vetpercentage van 20 tot 25%. Je zou zelfs half om half kunnen gebruiken als je dat lekker vindt. Gebruik in ieder geval geen mager gehakt want dat vet zorgt ervoor dat een hamburger zijn smaak krijgt.

McDonalds zelf brengt het gehakt niet op smaak en dat proef je ook als je de burger gewoon los eet. Dat vinden wij een gemiste kans. Natuurlijk willen we het gehakt blijven proeven maar met deze kruidenmix krijgen we de hamburgersmaak waar we naar zoeken.

In een kruidenmix voor hamburgers zit geen zout. Zout zou de eiwitten in het vlees oplossen waardoor ze aan elkaar binnen en zorgen voor een taaiere burger. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

De quarter pounder is van oorsprong een kwart van een Amerikaanse pond en dat is 113 gram. Die van McDonalds is 120 gram. Maar wij willen een burger die na bereiding in ieder geval 125 gram is. Daarom maken wij deze burgers van 150 gram gehakt. Omdat het vet redelijk vet is zal er wat vet wegsmelten waardoor we genoeg vlees overhouden.

De quarter pounders vormen we in een hamburger pers om ze de perfecte vorm te geven. Daarna leggen we ze pers stuk op een velletje bakpapier zodat ze niet aan elkaar plakken.

Nadat we de burgers gevormd hebben gaan ze de koelkast in. Door het relatief hoge vetgehalte in het gehakt heeft de hamburger een grote kans om uit elkaar te vallen op de barbecue omdat dat zachte vet snel smelt. Door het vet steviger te laten worden in de koelkast krijgt de hamburger de tijd om een korst te vormen en niet in stukken te breken.

Hamburgers kan je grillen op het rooster maar de quarter pounder moet op de grillplaat. Onze Kamado Joe heeft een halve gietijzeren grillplaat die in het divide and conquer systeem past. Deze laten we heet worden voordat de burgers er op gaan. Dit is dan ook het moment dat we de burgers bestrooien met wat zout. Wij gebruiken dan gerookt zeezout om de burgers een extra barbecue smaak te geven.

Hoe krijg je een mooi geroosterd hamburger broodje

De truc is om je broodje licht in te smeren met een beetje mayonaise. De olie in de mayonaise zorgt voor het goudbruine korstje. Natuurlijk kan je het broodje ook insmeren met zonnebloem- of olijfolie maar dat zou veel te snel in het brood trekken. Mayonaise is dik genoeg om op het brood te blijven liggen terwijl het er niet van af loopt.

Smeer niet te veel mayonaise op het brood. Een dun laagje is echt genoeg. Die dikke laag zorgt er alleen maar voor dat het brood nat wordt en dan duurt het te lang voordat je een mooi geroosterde kant hebt.

Nu hoef je het brood alleen nog maar even kort op het rooster te leggen om er een paar mooie grillstrepen op te zetten. Wil je het hele broodje voorzien van een goudgele laag dan leg je ze naast de burgers op de grillplaat.

Wanneer draaien we de hamburgers om

Aan de zijkant van de burgers kan je goed zien wanneer er een korst gevormd is aan de onderkant. De bruine kleur zie je langzaam omhoog kruipen. Als de burger dan zonder te steken van de plaat gehaald kan worden dan mag je hem omdraaien. Daarna wacht je weer tot er een korst gevormd is. Als de kerntemperatuur van de burger 60ºC dan gaat de plak kaas er op. Als je natuurlijk een cheeseburger wil.

Wij gaan geen plastic cheddar kaas op de hamburgers leggen. Natuurlijk smelt Amerikaanse cheddar heel goed en ziet het er prachtig geel uit maar het heeft niets meer met kaas te maken. Wij gebruiken liever een mooie plak belegen Goudse kaas. Het duurt misschien iets langer om te laten smelten maar het resultaat is veel lekkerder.

Dit is onze betere quarter pounder die we beleggen met een flinke schep augurken relish. Ben je meer van de tomaat en ui dan moet je dat lekker doen. Ga jij deze quarter pounder ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Voor de hamburger kruidenmix

Beer in a Box Beer in a Box

BBQ-Helden Box

Bitter & Growl

Dit is speciaal voor de IPA liefhebbers.

Bereiding

  1. Mix de kruidenmix en doe een flinke eetlepel van de mix door een pond rundergehakt. Mix dit goed door elkaar en vorm dan 4 flinke hamburgers die iets groter zijn dan de bollen die je hebt gekocht.
  2. Laat de hamburgers een uurtje opstijven in de koelkast terwijl je de barbecue voorbereidt.
  3. Laat een gietijzeren grillplaat of skillet opwarmen tot deze lekker heet is. Schenk wat olie op de plaat en leg de hamburgers op de plaat.
  4. Snij de hamburger bollen doormidden en smeer ze in met een dunne laag mayonaise. Rooster ze vervolgens naast de burgers tot ze mooi goudbruin zijn.
  5. Keer de hamburgers als zich een korst gevormd heeft en doe dat weer als de andere kant ook een korst heeft.
  6. Als de burger een kerntemperatuur heeft van 60ºC dan leg je een plak kaas op de burger en sluit je het deksel om de kaas te laten smelten.
  7. Beleg de hamburger met een flinke schep van de augurken relish en geniet ervan.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook