De bijna prijswinnende Slam burger

De bijna prijswinnende Slam burger

Een paar weken geleden werden wij met een aantal collega barbecue bloggers uitgenodigd voor een zogenaamde bbq slam party in de Weber Original Store in Amersfoort. De bedoeling was dat we gingen barbecueën met een drankje. Dat zijn de beste uitnodigingen.

En als we er dan toch waren konden we meedoen met een burger challenge. Elke blogger moest met de aanwezige ingrediënten in 3 kwartier 2 knappe burgers bouwen. 1 voor de jury en 1 voor jezelf. We hadden er van tevoren al een beetje over nagedacht wat we zouden gaan doen en besloten dat we een dikke burger met gekarameliseerde uien gingen maken.

Wij waren uiteindelijk best tevreden over het eindresultaat. Sterker nog. Wij dachten wel even te gaan winnen. Maar helaas, Roy de BBQ-junkie ging er vandoor met de eer. Omdat het wel een hele lekkere burger was willen we het recept toch delen met jou.

Dit zijn de BBQ-helden van midden Nederland en een eind uit het midden. RTLNiels, BramBBQ, Bastiaan van BBQProof, Erik van BBQ-helden, Niels van BBQProof en Roy de BBQ junkie.Dit is dus onze Slam burger. Misschien dat jij, net als wij, dit wel een prijswinnende burger vindt. Laat maar weten.

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olie of boter
  • 2 flinke rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • Peper en zout naar smaak
  • Een glas water
  • 200 ml rode wijn
  • 400 gr rundergehakt (voor 2 burgers)
  • 1 eetlepel Worcestershire saus
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • Grof zeezout
  • 100 gram Roquefort kaas (50 gram per burger)
  • 2 mooie burgerbroodjes
  • Rucola
  • 1 dikke vleestomaat
  • 2 eetlepels mosterd
  • 2 eetlepels honing

Bereiding

  1. Meng het rundergehakt met de Worcestershire saus, knoflookpoeder en zwarte peper.
  2. Maak 2 dikke hamburgers van ongeveer 200 gram per stuk. Zorg dat de burger rondom een centimeter groter zijn dan het broodje omdat de burger tijdens het bereiden nog iets zal slinken.
  3. Leg de burgers afgedekt in de koelkast om wat op te stijven.
  4. Snij de uien in dunne ringen en hak de knoflook fijn
  5. Neem een wok en zet hem de barbecue. Of op het gasfornuis als je de gekarameliseerde uien in de keuken wilt voorbereiden. Regel dan in alvast wel een barbecue voor met 2 zones en een keteltemperatuur rond de 250 graden Celsius.
  6. Wacht niet tot de wok heet is maar doe hier meteen de olie, ui en knoflook in. Roerbak de uien tot ze glazig zijn maar niet bruin. Dit moet rustig aan gebeuren.
  7. Schenk een beetje water bij de uien en schep de bruine suiker erbij. Laat de uien doorgaren tot deze goudbruin en zacht zijn maar nooit droog. Mocht dit wel dreigen te gebeuren dan giet je er wat water bij.
  8. Zijn de uien lekker zacht en goudbruin dan giet je er de wijn bij. Deze moet net zo ver verdampen totdat je donkerbruine/rode uien hebt met een dikke jam-achtige structuur.
  9. Haal de wok van het vuur en zet even aan de kant.
  10. Stook de barbecue op of als je de gekarameliseerde uien op het gasfornuis hebt gemaakt dan borstel je het rooster schoon.
  11. Haal de hamburgers uit de koelkast en bestrooi ze aan beide zijden met wat grof zout. Gooi ze vervolgens op het schone rooster boven de hete kooltjes.
  12. De hamburger mag je de eerste keer draaien als deze van zichzelf loskomt van het rooster zonder dat je hoeft te steken. Keer de hamburger en keer regelmatig om de hamburger gelijkmatig te garen.
  13. Snij ondertussen de broodjes doormidden en snij 4 mooi plakken tomaat. Meng de mosterd en de honing.
  14. Gril de burgers tot een kerntemperatuur van 70 graden Celsius. Houd je van medium rare burgers dan stop je bij 60 graden. Na de laatste keer keren leg je een paar plakken Roquefort op de burgers.
  15. Rooster de broodjes even op de snijkant tot je een paar mooie grillstrepen ziet. Niet overdrijven.
  16. Beleg de Slam burger als volgt:
    • De onderste helft van het broodje
    • Een handje rucola
    • De burger
    • De gekarameliseerde ui
    • Daarna 2 plakken tomaat per burger
    • Schep hierover een dikke eetlepel honing mosterd saus
    • Sluit af met de bovenste helft van het broodje.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook